Σύμφωνα με την έκθεση Gallup State of the GlobalWorkplace Report που δημοσιεύτηκε στις 12 Ιουνίου, έως και το 20% των εργαζομένων παγκοσμίως βιώνει καθημερινά μοναξιά. Για όσους εργάζονται πάντα από το σπίτι και για τους εργαζόμενους κάτω των 35 ετών, η μοναξιά είναι ακόμη πιο συχνή σε ποσοστό 22% και 25%, αντίστοιχα, σύμφωνα με το CNBC Make It.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, η ευημερία των εργαζομένων μειώθηκε το 2023, ιδίως μεταξύ των νεότερων εργαζομένων (κάτω των 35 ετών), σύμφωνα με τη μελέτη. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Gallup, το παγκόσμιο εργατικό δυναμικό δεν βιώνει μόνο τη μοναξιά, αλλά και το άγχος, η θλίψη και ο θυμός αυξάνονται.
«Η παγκόσμια επιδείνωση της ψυχικής υγείας είναι ανησυχητική. Κάποιοι ανησυχούν ότι βρισκόμαστε εκτός ελέγχου», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Gallup, Τζον Κλίφτον, στην έκθεση.
«Το ότι η ψυχική υγεία της ανθρωπότητας μειώνεται ραγδαία κατά τη διάρκεια μιας «χρυσής εποχής» προόδου και ευημερίας, αυτό αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα παράδοξα της εποχής μας», έγραψε.
Η μελέτη αυτή άντλησε στοιχεία από την παγκόσμια δημοσκόπηση Gallup World Poll που διεξήχθη σε περισσότερες από 160 χώρες και περιοχές παγκοσμίως.
«Η εργασία διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στην ταυτότητά μας, στην κοινωνική μας ζωή, στα οικονομικά μας, στην υγεία μας, στη θέση μας και στη συμμετοχή μας στις κοινότητές μας», δήλωσε ο επικεφαλής επιστήμονας της Gallup για τον εργασιακό χώρο Τζιμ Χάρτερ στο CNBC Make It.
«Όλοι έχουμε βιώσει αλλαγές στους χώρους εργασίας μας από την εποχή που η πανδημία χτύπησε το 2020. Αρχικά γνωρίσαμε την ευελιξία ωραρίων στη δουλειά και τη φυσική απόσταση. Μπορεί όπως τώρα να μετατραπεί σε… ψυχική απόσταση», δήλωσε ο Χάρτερ.
Καθώς η μοναξιά γίνεται συχνό φαινόμενο ανάμεσα στους εργαζόμενους, είναι κρίσιμο να βρούμε τρόπους να προστατευτούμε από αυτήν.
Αυτοί είναι οι 5 τρόποι να καταπολεμήσετε τη μοναξιά, σύμφωνα με την κλινική ψυχολόγο Άναμπελ Τσόου:
1. Κατανοήστε τη μοναξιά
Πρώτα απ’ όλα, θα πρέπει να παρατηρήσουμε πώς αντιλαμβανόμαστε τη μοναξιά. Είναι σημαντικό να αποδεχτούμε ότι πρόκειται για ένα πολύ κοινό, ανθρώπινο συναίσθημα.
«Η μοναξιά είναι μια φυσική, κατάλληλη συναισθηματική εμπειρία και όλοι την βιώνουν», δήλωσε η Τσόου στο CNBC Make It. «Η μοναξιά δεν είναι το πρόβλημα. Το πρόβλημα είναι το πώς την αντιλαμβανόμαστε. Αν την έχουμε στο μυαλό μας ως κάτι πολύ αρνητικό, τότε φυσικά η αντίδρασή μας σε αυτή γίνεται πολύ αρνητική και τότε το πρόβλημα παίρνει τεράστιες διαστάσεις».
«Αντίθετα, θα πρέπει να ακολουθήσουμε μια υγιή, ισορροπημένη και ουδέτερη προσέγγιση, ώστε να μπορούμε να διαχειριστούμε το συναίσθημα πιο αποτελεσματικά».
«Θα πρέπει να προσπαθήσουμε να βρούμε την πηγή του συναισθήματος. Μας λείπει η επαρκής αλληλεπίδραση κατά τη διάρκεια των ημερών μας; Ή παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε κοντά σε πολλούς ανθρώπους, δεν αισθανόμαστε ότι μας βλέπουν, μας καταλαβαίνουν ή μας εκτιμούν; Κατανοώντας αυτά, μπορούμε να καθορίσουμε τα επόμενα βήματα», είπε.
2. Σημαντικές συνδέσεις
«Αυτό που κάνει μια ευτυχισμένη ζωή είναι οι ουσιαστικές συνδέσεις», δήλωσε η Τσόου. Χωρίς αυτό, όπως είναι φυσικό, οι άνθρωποι θα νιώθουν μοναξιά, ακόμη και αν έχουν όλες τις ανέσεις του κόσμου.
Αν κάποιος νιώθει έλλειψη κοινωνικής αλληλεπίδρασης, η Τσόου προτείνει να καταβάλει προσπάθεια για να «αναπτύξει ουσιαστικές σχέσεις με φίλους και συναδέλφους στη δουλειά». «Να συμμετέχετε σε συγκεντρώσεις στο γραφείο, να προσεγγίζετε τους ανθρώπους με διαφάνεια και να πηγαίνετε σε μέρη όπου μπορείτε να επικοινωνήσετε με νέους ανθρώπους».
«Αν δεν δίνουμε στους ανθρώπους την ευκαιρία να μας καταλάβουν, αν δεν αλληλοεπιδράμε με τους ανθρώπους, τότε δεν θα είμαστε σε θέση να αναπτύξουμε μια σχέση. Αν δεν αναπτύξουμε τη σχέση, δεν έχουμε τίποτα για να στηριχθούμε όταν οι καιροί είναι δύσκολοι», δήλωσε η Τσόου.
«Είναι επίσης σημαντικό να αναπτύσσετε διαφορετικούς τύπους φίλων. Να έχετε τους φίλους σας στο πάρτι, τους φίλους σας στη δουλειά και τους κοντινούς φίλους σας. Σε συνδυασμό με αυτό, πρέπει να αρχίσετε να μαθαίνετε με ποιον φίλο πρέπει να επικοινωνήσετε πότε», είπε.
Η ανάπτυξη αυτών των σχέσεων εκ των προτέρων θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση της μοναξιάς όταν αυτή μας χτυπήσει την πόρτα.
3. Υγιεινές συνήθειες
«Αν περάσεις όλο το Σαββατοκύριακο στον καναπέ χωρίς να κάνεις τίποτα άλλο παρά μόνο scroll στο κινητό, τότε φυσικά θα νιώσεις μοναξιά», δήλωσε η Τσόου.
Ωστόσο, το να έχετε υγιείς συνήθειες και ρουτίνες θα σας βοηθήσει να βγείτε από αυτές τις καταστάσεις. «Αν έχετε κάτι που κάνετε τακτικά κάθε μέρα, ή βδομάδα, όπως για παράδειγμα ένα μάθημα γιόγκα, αυτό μπορεί να βοηθήσει να γεμίσετε το πρόγραμμά σας νιώθοντας παραγωγικοί, χωρίς να ανησυχείτε για τη μοναξιά», είπε.
4. Γνωστική αναπλαισίωση
Μερικές φορές, το αίσθημα της μοναξιάς μπορεί να προέρχεται από τις δικές μας σκέψεις.
«Πολλοί από τους ασθενείς μου βιώνουν τη μοναξιά και όταν μιλάμε γι’ αυτό σε βάθος, συνειδητοποιούμε ότι έχουν σχηματίσει από μόνοι τους κάποια εικόνα για το πώς τους βλέπουν οι άλλοι. Αυτό πολλές φορές είναι απλά σκέψεις και όχι η πραγματικότητα. Αυτό όμως τους περιορίζει γιατί σκέφτονται και δρουν με βάση αυτό το υποθετικό σενάριο», δήλωσε η Τσόου.
«Για παράδειγμα, αν νομίζω ότι δεν αρέσω σε κάποιον γίνομαι λίγο πιο προσεκτικός, λίγο πιο αμυντικός – και η φυσική συνέπεια αυτού, είναι ότι η σχέση δεν είναι πιθανό να ανθίσει. Όμως ο άλλος μπορεί και να με συμπαθεί και απλά να νομίζω κάτι άλλο», είπε.
«Το φάρμακο για αυτό είναι να αμφισβητήσετε και να αναδιαρθρώσετε τις σκέψεις σας», είπε η Τσόου. «Αντί να κουβαλάτε απλώς το βάρος των υποθέσεων, κάντε ειλικρινείς συζητήσεις».
5. Αλλαγή περιβάλλοντος
«Κάτι που συχνά προτείνω είναι να βγείτε από το περιβάλλον στο οποίο νιώθετε μοναξιά», δήλωσε η Τσόου. «Αν έχω κλειστεί στο δωμάτιό μου όλη την ημέρα και νιώθω πολύ μόνη, τότε η ενέργεια που χρειάζομαι να κάνω είναι να βγω από το δωμάτιό μου».
«Αν έχετε ξαπλώσει όλη την ημέρα, τότε θα πρέπει να κάνετε την «αντίθετη ενέργεια»», δήλωσε η Τσόου. «Πηγαίνετε μια βόλτα ή παρακολουθήστε ένα μάθημα γυμναστικής στο YouTube. Αν ήσασταν απομονωμένοι όλη την ημέρα, τότε το να τηλεφωνήσετε σε κάποιον, να πάτε για φαγητό με φίλους ή να συζητήσετε μαζί τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να βοηθήσει», είπε η Τσόου.
«Το νερό κάνει θαύματα επίσης. Αυτό σημαίνει πως ένα μπάνιο, κολύμπι στην πισίνα ή την θάλασσα, χαλάρωση στο τζακούζι, ακόμα και ένα ντους, ή το να φτιάξετε ένα ποτό στον εαυτό σας, είναι ενέργειες αυτοφροντίδας», δήλωσε η Τσόου.
Συχνά, η απλή ανάληψη μιας δράσης σε μια στιγμή μοναξιάς μπορεί να βοηθήσει να διαλυθεί το αρνητικό συναίσθημα.
Διαβάστε ακόμη
Ηλεκτρικά αυτοκίνητα: Εκτός λειτουργίας ένας στους πέντε φορτιστές