Στην Αμερική, ακόμη και σήμερα, πολλές οικογένειες αναρωτιούνται εάν τελικά, αξίζει τον κόπο, τα παιδιά τους να συνεχίσουν τις σπουδές τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το CNBC, η αξία ενός πτυχίου πανεπιστημίου υποβαθμίζεται σταδιακά, όλο και περισσότερο. Οι ειδικοί μάλιστα, υποστηρίζουν πως στο εξής, θα πρέπει να δοθεί περισσότερη έμφαση στην επαγγελματική κατάρτιση των νέων.
Είναι γεγονός πως το τελευταίο διάστημα ολοένα και περισσότερες εταιρείες, πολλές εκ των οποίων ανήκουν στον τομέα της τεχνολογίας, δεν χαρακτηρίζουν την απόκτηση πτυχίου δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης απαραίτητη προϋπόθεση για την πρόσληψη εργαζομένων. Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με την έκθεση με τίτλο «The College Payoff» που διεξήχθη από το κέντρο του πανεπιστημίου Georgetown για την εκπαίδευση και το εργατικό δυναμικό, εκτιμάται πως το πτυχίο πανεπιστημίου δεν θα χάσει ποτέ την αξία του.
Πιο αναλυτικά, οι κάτοχοι Bachelor κερδίζουν κατά μέσο όρο 84% περισσότερα χρήματα, συγκριτικά με τους εργαζομένους που διαθέτουν μόνο απολυτήριο λυκείου, αναφέρει η έκθεση. Παράλληλα, συμπεραίνεται πως όσο υψηλότερο είναι το μορφωτικό επίπεδο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ανταμοιβή. Ωστόσο, το 44% των πτυχιούχων που αναζητούν εργασία μετανιώνουν για τον τομέα σπουδών τους.
Πιο συγκεκριμένα, η δημοσιογραφία, η κοινωνιολογία, και η εκπαίδευση βρίσκονται στην κορυφή της λίστας, σύμφωνα με την έρευνα της ZipRecruiter στην οποία έλαβαν μέρος περισσότεροι από 1.500 απόφοιτους κολλεγίου που αναζητούσαν δουλειά και μετάνιωσαν για το πτυχίο τους.
Μπορεί η πλειοψηφία των μαθητών να ενδιαφέρεται περισσότερο για τους συγκεκριμένους τομείς, «όταν μετά βίας καταφέρνετε να πληρώσετε τους λογαριασμούς σας, ο μισθός σας μπορεί να γίνει πιο σημαντικός από τις επιθυμίες και τα προσωπικά σας ενδιαφέροντα», δηλώνει χαρακτηριστικά, η Ζίνεμ Μπούμπερ, επικεφαλής οικονομολόγος της ZipRecruiter.
Από τους αποφοίτους που μετάνιωσαν για την επιστήμη που επέλεξαν να σπουδάσουν, οι περισσότεροι είπαν ότι, αν μπορούσαν να επιστρέψουν στα θρανία, θα σπούδαζαν πληροφορική ή διοίκηση επιχειρήσεων. Σημειώνεται πως, οι ειδικοί στην επιστήμη των υπολογιστών, με μέσο ετήσιο αρχικό μισθό σχεδόν 100.000 δολάρια, ήταν οι πιο ευτυχισμένοι συνολικά, σύμφωνα με την έκθεση.
Οι σπουδαστές που με εξειδίκευση στην εγκληματολογία, τη μηχανική, τη νοσηλευτική, τις επιχειρήσεις και τα οικονομικά δήλωσαν επίσης, ευχαριστημένοι με τις επιλογές τους.
«Οι χρηματικές απολαβές διαδραματίζουν σίγουρα, σημαντικό ρόλο στην επιλογή καριέρας. Παρόλα αυτά, η ασφάλεια που προσφέρει ένα επάγγελμα σήμερα, αποτελεί τον Νο. παράγοντα επιλογής κλάδου σπουδών. Αυτό συμβαίνει κάθε φορά που υπάρχουν φόβοι μιας επικείμενης ύφεσης», καταλήγει η Μπούμπερ.
Διαβάστε ακόμη:
Εαρινές προβλέψεις Κομισιόν: Ανάπτυξη 2,2% το 2024 και 2,3% το 2025 στην Ελλάδα
Ο επόμενος καφές που θα πιείτε μπορεί να είναι «συνθετικός»
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ