Η επιχείρηση της Google αναπτύσσεται με τον ταχύτερο ρυθμό τα τελευταία δύο έτη και η έκθεση αποτελεσμάτων που ξεπέρασε κάθε προηγούμενο τον Απρίλιο προκάλεσε το μεγαλύτερο ράλι της Alphabet από το 2015, ωθώντας την κεφαλαιοποίηση της εταιρείας πάνω από τα 2 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Αλλά σε μια συνάντηση όλων των εργαζομένων την περασμένη εβδομάδα με τον CEO Σουντάρ Πιντσάι και την οικονομική διευθύντρια Ρουθ Ποράτ, οι εργαζόμενοι επικεντρώθηκαν περισσότερο στο γιατί οι επιδόσεις αυτές δεν μεταφράζονται σε υψηλότερες αμοιβές και πόσο ακόμα θα ισχύουν τα μέτρα περικοπής κόστους της εταιρείας.

«Έχουμε παρατηρήσει σημαντική πτώση του ηθικού, αυξημένη δυσπιστία και αποσύνδεση μεταξύ της ηγεσίας και του εργατικού δυναμικού», ανέφερε ένα σχόλιο που αναρτήθηκε σε ένα εσωτερικό φόρουμ πριν από τη συνάντηση. «Πώς σκοπεύει η ηγεσία να αντιμετωπίσει αυτές τις ανησυχίες και να ανακτήσει την εμπιστοσύνη, το ηθικό και τη συνοχή που ήταν θεμελιώδη για την επιτυχία της εταιρείας μας;»

Η Google χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για να συνοψίσει τα σχόλια και τις ερωτήσεις των εργαζομένων για το φόρουμ.

Οι εργαζόμενοι έχουν επίσης παραπονεθεί για έλλειψη εμπιστοσύνης και για παράλογες απαιτήσεις, όπως να εργάζονται σε αυστηρότερες προθεσμίες με λιγότερους πόρους και μειωμένες ευκαιρίες εσωτερικής εξέλιξης.

Οι εσωτερικές διαμάχες συνεχίζονται παρά την -καλύτερη από την αναμενόμενη- έκθεση κερδών της Alphabet για το πρώτο τρίμηνο, στην οποία η εταιρεία ανακοίνωσε επίσης το πρώτο της μέρισμα καθώς και την επαναγορά 70 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

«Παρά τις υψηλές επιδόσεις της εταιρείας και τα κέρδη ρεκόρ, πολλοί εργαζόμενοι της Google δεν έχουν λάβει ουσιαστικές αυξήσεις στις αποδοχές τους» αναφέρεται σε μια ερώτηση των εργαζομένων. «Πότε οι αμοιβές των εργαζομένων θα αντικατοπτρίζουν δίκαια την επιτυχία της εταιρείας και υπάρχει συνειδητή απόφαση να κρατηθούν οι μισθοί χαμηλότεροι λόγω της περιορισμένης αγοράς εργασίας

Ένα άλλο σχόλιο επικεντρώθηκε στις προτεραιότητες της εταιρείας, συμπεριλαμβανομένων των μεγάλων επενδύσεων στην τεχνητή νοημοσύνη: «Για πολλούς ανθρώπους, υπάρχει μια σαφής αποσύνδεση μεταξύ της δαπάνης δισεκατομμυρίων για επαναγορά μετοχών και για μερίσματα και της επανεπένδυσης στην τεχνητή νοημοσύνη καθώς και την επανεκπαίδευση κρίσιμων υπαλλήλων της Google».

«Προτεραιότητά μας είναι να επενδύσουμε στην ανάπτυξη», δήλωσε η Ποράτ, καθώς πήρε το μικρόφωνο για να απαντήσει σε ερωτήσεις. «Τα έσοδα θα πρέπει να αυξάνονται ταχύτερα από τα έξοδα».

Παραδέχτηκε επίσης τα λάθη της ηγεσίας κατά τον προηγούμενο χειρισμό των επενδύσεων:

«Το πρόβλημα είναι ότι πριν από δύο χρόνια έγινε το ανάποδο και τα έξοδα αυξάνονταν ταχύτερα από τα έσοδα», δήλωσε η Ποράτ, η οποία ανακοίνωσε πριν από σχεδόν ένα χρόνο ότι θα αποχωρήσει από τη θέση του οικονομικού διευθυντή, αλλά δεν έχει ακόμη φύγει από το γραφείο. «Το πρόβλημα με αυτό είναι ότι δεν είναι βιώσιμο».

Τα στελέχη της Google έχουν επανέλθει σε αυτό το θέμα τον τελευταίο καιρό, σύμφωνα με το CNBC.

Ο επικεφαλής της Search, Πραμπχακάρ Ραγκαβάν, σε μια εσωτερική συνάντηση τον περασμένο μήνα, επισήμανε τις βασικές επιχειρηματικές προκλήσεις της Google, λέγοντας ότι τα πράγματα «δεν είναι όπως ήταν πριν από 15 με 20 χρόνια» και προέτρεψε τους υπαλλήλους να εργαστούν ταχύτερα. Είπε στην ομάδα του: «Η ζωή δεν θα είναι για πάντα υπέροχη».

 

Χρήση μετρητών από την Google

«Υπήρχαν πολλές ερωτήσεις από τους εργαζόμενους πριν από τη συνάντηση της περασμένης εβδομάδας που απευθύνονταν στην επαναγορά της εταιρείας», δήλωσε η Ποράτ.

«Από το τελευταίο τρίμηνο, η Alphabet είχε περισσότερα από 100 δισ. δολάρια σε μετρητά στον ισολογισμό, αλλά», όπως είπε η Ποράτ, «δεν μπορείτε να τα στραγγίξετε», αλλιώς η εταιρεία θα βρεθεί στην ίδια θέση με το 2022.

«Αντίθετα, η διανομή μετρητών στους μετόχους δεν θεωρείται έξοδο στον ισολογισμό», είπε, προσθέτοντας ότι το διοικητικό συμβούλιο έχει καθήκον να εξετάζει τέτοια μέτρα. «Οι επαναγορές και τα μερίσματα δεν αντικαθιστούν τις επενδύσεις στην ΤΝ», δήλωσε η Ποράτ.

Ο Πιτσάι παρενέβη όταν η Ποράτ ολοκλήρωσε την απάντησή της.

«Νομίζω ότι σχεδόν κάνατε το ρεκόρ για τη μεγαλύτερη απάντηση στο TGIF», είπε.

Στη συνέχεια, ο Πιντσάι αστειεύτηκε ότι η ηγεσία θα πρέπει να διοργανώσει μια Ted Talk «Finance 101» για τους υπαλλήλους.

Όσον αφορά την πτώση του ηθικού που ανέφεραν οι εργαζόμενοι, ο Πιντσάι είπε ότι η ηγεσία «έχει μεγάλη ευθύνη εδώ», προσθέτοντας ότι είναι μια «επαναληπτική διαδικασία».

Ο Πιντσάι δήλωσε ότι η εταιρεία προχώρησε σε υπερστελέχωση κατά τη διάρκεια της πανδημίας του Covid.

«Προσλάβαμε πολλούς υπαλλήλους και από εκεί και πέρα ξαναχαράξαμε μια πορεία», δήλωσε ο Πιντσάι.

Ο αριθμός των εργαζομένων πλήρους απασχόλησης της Alphabet αυξήθηκε σε πάνω από 190.000 στο τέλος του 2022, σχεδόν 22% υψηλότερα από ένα χρόνο νωρίτερα και 40% υψηλότερα από ό, τι στο τέλος του 2020.

Ο Πιντσάι, ο οποίος αντικατέστησε τον συνιδρυτή της Google, Λάρι Πέιτζ, στη θέση του CEO της Alphabet το 2019, έχει δεχτεί το μερίδιο της κριτικής που του αναλογεί τον τελευταίο καιρό για τα μηνύματά του προς το εργατικό δυναμικό, καθώς και για το υψηλό πακέτο αμοιβών του, το οποίο διογκώθηκε σε 226 εκατ. δολάρια, συμπεριλαμβανομένων των βραβείων μετοχών, το 2022.

Το πακέτο το 2022 περιελάμβανε 218 εκατ. δολάρια σε μετοχές μέσω μιας τριετούς χορήγησης μετοχών. Η συνολική αμοιβή του το 2023 ήταν 8,8 εκατ. δολάρια, από περίπου 8 εκατ. δολάρια το προηγούμενο έτος (εξαιρουμένης της χορήγησης μετοχών), σύμφωνα με την κατάθεση της Alphabet για την παροχή πληρεξουσιότητας. Εκτός από τον μισθό του Πιντσάι ύψους 2 εκατ. δολαρίων για κάθε έτος, το μεγαλύτερο μέρος της πρόσθετης αποζημίωσής του ήταν για προσωπική ασφάλεια.

Οι εργαζόμενοι έχουν διαμαρτυρηθεί για το ύψος της αποζημίωσης του Πιντσάι καθώς η εταιρεία προχωρά σε περικοπές προσωπικού.

«Δεδομένου του πρόσφατου αριθμού προσωπικού και των θετικών κερδών, ποια είναι η στρατηγική της εταιρείας για τον αριθμό των εργαζομένων;», έγραφε μια ερώτηση. Μια άλλη ερώτηση ήταν: «Δεδομένων των ισχυρών αποτελεσμάτων, τελειώσαμε με τις περικοπές κόστους;».

Ο Πιντσάι δήλωσε ότι η εταιρεία «διανύει μια μακρά περίοδο μετάβασης», η οποία περιλαμβάνει περικοπές δαπανών και «προώθηση της αποτελεσματικότητας». Όσον αφορά το τελευταίο, είπε: «Θέλουμε να το κάνουμε αυτό για πάντα».

«Για να είμαστε σαφείς, αυξάνουμε τα έξοδά μας ως εταιρεία φέτος, αλλά μετριάζουμε τον ρυθμό ανάπτυξής μας», δήλωσε ο Πιντσάι. «Βλέπουμε ευκαιρίες όπου μπορούμε να ανακατανείμουμε ανθρώπους και να κάνουμε πράγματα».

Εκπρόσωπος της Google επανέλαβε στο CNBC ότι η εταιρεία «επενδύει στις μεγαλύτερες προτεραιότητές της και θα συνεχίσει να προσλαμβάνει σε αυτούς τους τομείς».

Ο εκπρόσωπος δήλωσε επίσης ότι οι περισσότεροι εργαζόμενοι «θα λάβουν αύξηση μισθού φέτος, συμπεριλαμβανομένου ενός αυξημένου μισθού, επιχορηγήσεων μετοχών και μπόνους». Τα στελέχη στη συνάντηση όλων των εργαζομένων δήλωσαν ότι οι υπάλληλοι που έλαβαν αυξήσεις πέρυσι «έλαβαν μικρότερες αυξήσεις από ό,τι συνήθως».

Ένα άλλο σχόλιο που κυκλοφόρησε πριν από τη συνάντηση αφορούσε τις αυξανόμενες ανησυχίες για τη μετακίνηση θέσεων εργασίας από τις ΗΠΑ σε τοποθεσίες με χαμηλότερο κόστος. Το CNBC ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ότι η Google απολύει τουλάχιστον 200 υπαλλήλους από τον οργανισμό «Core», ο οποίος περιλαμβάνει βασικές ομάδες και ταλέντα μηχανικών.

Τα στελέχη ρωτήθηκαν σχετικά με τις συνεχείς απολύσεις, παρά την ισχυρή έκθεση κερδών, και πότε μπορούν να περιμένουν ένα τέλος στην αβεβαιότητα και την αναστάτωση που δημιουργούν οι απολύσεις.

Ο Πιντσάι δήλωσε ότι η εταιρεία θα έχει επεξεργαστεί την πλειονότητα των απολύσεων «το πρώτο εξάμηνο του 2024».

«Με τις τρέχουσες συνθήκες, το δεύτερο εξάμηνο του έτους θα είναι μικρότερης κλίμακας», δήλωσε ο Πιντσάι, αναφερόμενος στις περικοπές θέσεων εργασίας. Είπε ότι θα συνεχίσει να υπάρχει «μεγάλη πειθαρχία στη διαχείριση της αύξησης του προσωπικού καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους».

Αυτό σημαίνει ότι η εταιρεία εξακολουθεί να κάνει δύσκολες επιλογές όσον αφορά τις επενδύσεις σε νέα έργα.

«Υπάρχει μεγάλη ζήτηση για να κάνουμε νέα πράγματα και, στο παρελθόν, θα το κάναμε αντανακλαστικά αυξάνοντας τον αριθμό των εργαζομένων», δήλωσε ο Πιντσάι. «Δεν μπορούμε να το κάνουμε τώρα μέσω της μετάβασης στην οποία βρισκόμαστε».

Διαβάστε ακόμη 

Στο τραπέζι η αύξηση των ορίων ηλικίας μετά το 2027

Κοντράρει τα ύψη των κτιρίων και ο δήμος της Αθήνας

Γιώργος Νίκας: Ξανά στο στόχαστρο για μεζονέτα στην Τήνο (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ