search icon

Εργασιακά

ΓΣΕΕ: Αυτά είναι τα επαγγέλματα με τη μεγαλύτερη ζήτηση σε Αττική και Περιφέρεια (πίνακες)

Τι αναφέρεται στην ετήσια έκθεση της ΓΣΕΕ για την οικονομία

Εκρηκτική είναι τα τελευταία χρόνια η αύξηση της ζήτησης σε μια σειρά από επαγγέλματα, με την Αττική μάλιστα να καταγράφει ρεκόρ ζήτησης άνω του 100% σε επτά επαγγέλματα του τριτογενούς τομέα (παροχή υπηρεσιών).

Η λίστα με τα επαγγέλματα που παρουσιάζουν υψηλή ζήτηση περιλαμβάνεται στην ετήσια έκθεση της ΓΣΕΕ για την οικονομία, με στοιχεία από τον Μηχανισμό Διάγνωσης Αναγκών της Αγοράς Εργασίας από το 2018 ως σήμερα.

Όπως προκύπτει, επαγγέλματα σχετικά με την εκπαίδευση ή τις πωλήσεις, και οι υπάλληλοι γενικών καθηκόντων κυριαρχούν ανάμεσα σε αυτά που γνωρίζουν διαχρονική αύξηση της απασχόλησης. Πιο συγκεκριμένα, πρώτοι στη λίστα με τα περιζήτητα επαγγέλματα υψηλού επιπέδου δεξιοτήτων έρχονται οι νοσηλευτές και οι μαίες, με αύξηση της απασχόλησης κατά 441% στο διάστημα 2018 – 2022.

Ακολουθούν οι «Διευθυντές πωλήσεων, μάρκετινγκ και ανάπτυξης» με αύξηση ζήτησης 128%, και οι «Εγκαταστάτες και επισκευαστές ηλεκτρονικού και τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού», με αύξηση 118%. Ανάλογη αύξηση ζήτησης εμφανίζουν και άλλα επαγγέλματα μέσου επιπέδου δεξιοτήτων, όπως οι εξειδικευμένοι τεχνίτες, οι πωλητές, οι οικονομικοί σύμβουλοι κ.ά..

Στις υπόλοιπες περιφέρειες, η ταχύτερη αύξηση της απασχόλησης σε ποσοστό 203% καταγράφεται στη Θεσσαλία, στο επάγγελμα «Τεχνίτες επεξεργασίας τροφίμων και ασκούντες συναφή επαγγέλματα». Ακολουθούν οι «Κτίστες και ασκούντες συναφή επαγγέλματα» στην Κεντρική Μακεδονία, με αύξηση απασχόλησης κατά 124% από το 2018 μέχρι το 2022.

Ακόμη, ταχεία αύξηση της απασχόλησης κατά 86% εμφανίζουν οι «Γεωργο-κτηνοτρόφοι μεικτών εκμεταλλεύσεων» στην Κρήτη και οι «Υπάλληλοι γενικών καθηκόντων» στη Δυτική Ελλάδα (+73%).

Σε ό,τι αφορά τα επαγγέλματα με διαχρονική αύξηση στην Αττική, οι απασχολούμενοι συγκεντρώνονται κατά 52% σε επαγγέλματα υψηλού επιπέδου δεξιοτήτων, κατά 46% σε επαγγέλματα μέσου επιπέδου δεξιοτήτων και κατά 2% σε επαγγέλματα χαμηλού επιπέδου δεξιοτήτων.

Αντιθέτως, στην Περιφέρεια η απασχόληση αθροιστικά σε ό,τι αφορά τα επαγγέλματα υψηλού επιπέδου δεξιοτήτων, ανέρχεται σε 22.614 άτομα ή 10%. Η απασχόληση στα επαγγέλματα μέσου επιπέδου δεξιοτήτων σε 196.135 άτομα η 88% και η απασχόληση στα επαγγέλματα χαμηλού επιπέδου δεξιοτήτων σε 3.839 άτομα η 2%. Συμπερασματικά, ανάμεσα στα επαγγέλματα με ζήτηση που αυξάνεται διαχρονικά, κυριαρχούν εμφανώς τα επαγγέλματα μέσου επιπέδου δεξιοτήτων.

Συνοψίζοντας, οι ανισότητες είναι έντονες σε ό,τι αφορά τη ζήτηση δεξιοτήτων στα επαγγέλματα στις περιφερειακές αγορές εργασίας. Ανάμεσα στα επαγγέλματα που γνωρίζουν διαχρονική αύξηση στη ζήτηση τα τελευταία χρόνια, αυτά που εμπίπτουν στην κατηγορία του υψηλού επιπέδου δεξιοτήτων αφορούν μία στις δύο θέσεις εργασίας στην Αττική, ενώ μόλις μία στις δέκα θέσεις εργασίας στις περιφέρειες εκτός Αττικής.

Διαβάστε ακόμη

Γαλλία: Τα τέσσερα σενάρια για τις εκλογές από την πλευρά των αγορών (γράφημα)

Astir Marina: Αυτό είναι το νέο «κόσμημα» στην Αθηναϊκή Ριβιέρα (pics)

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η Ελλάδα στον σωστό δρόμο για να γίνει μια διεθνώς ελκυστική οικονομία

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version