Κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης για δουλειά, οι πιο απλές και συνηθέστερες ερωτήσεις μπορεί να αποδειχθούν τελικά, οι πιο δύσκολες και οι πιο μοιραίες για πολλούς υποψηφίους.
Είναι γεγονός μάλιστα, πως η συντριπτική πλειοψηφία δυσκολεύεται να απαντήσει στην εξής sos ερώτηση η οποία γίνεται κατά τη διάρκεια των συνεντεύξεων: «Γιατί να σας προσλάβουμε»;
«Σχεδόν κάθε υποψήφιος θα απαντήσει στην ερώτηση εξυμνώντας τον εαυτό του. Αυτή ωστόσο, δεν είναι η καλύτερη προσέγγιση», υποστηρίζει η HR expert, Λιζ Ράιαν. Σύμφωνα μάλιστα, με τα όσα μεταδίδει το BusinessInsider, η Ράιαν τονίζει πως στη συγκεκριμένη ερώτηση κάθε υποψήφιος εργαζόμενος οφείλει να απαντήσει διπλωματικά.
Θα πρέπει δηλαδή, να βρει μια μέση λύση. Δεν πρέπει κάποιος να θεωρηθεί αλαζόνας. Ομοίως, όμως, γιατί να αποκρύψετε τα θετικά στοιχεία του χαρακτήρα σας;
Μην προσπαθείτε να πείσετε ότι είστε ο καλύτερος – εξηγήστε γιατί σας αρέσει η δουλειά
Η Ράιαν έδωσε κάποια διαφορετικά παραδείγματα απαντήσεων για να είστε πλήρως προετοιμασμένοι την επόμενη φορά που κάποιος υπεύθυνος προσλήψεων σας ρωτήσει «Γιατί να σας προσλάβουμε;»
1. «Από ό,τι καταλαβαίνω για τη συγκεκριμένη θέση, απαιτεί εγρήγορση, συνεχή επαγρύπνηση και αυξημένα αντανακλαστικά καθόλη τη διάρκεια της ημέρας. Πρόκειται για το είδος της εργασίας στο οποίο ευδοκιμώ. Μου αρέσει να ασχολούμαι και να αναλαμβάνω διάφορα projects».
2. «Είναι αλήθεια πως δυσκολεύομαι να απαντήσω στη συγκεκριμένη ερώτηση, «πρέπει οπωσδήποτε να με προσλάβετε»! Πιθανότατα, να έχετε ήδη συναντήσει και συνομιλήσει και με άλλους υποψηφίους τους οποίους δεν γνωρίζω προσωπικά. Θα αδικούσα λοιπόν, και τους υπόλοιπους υποψηφίους αλλά και τον εαυτό μου εάν απαντούσα κατά αυτόν τον τρόπο στη συγκεκριμένη ερώτηση».
«Αυτό που μπορώ να πω ωστόσο, και μάλιστα, με απόλυτη σιγουριά, είναι πως είμαι ενθουσιασμένος με την εταιρεία σας και τις προοπτικές που προσφέρει. Εργάζομαι στον έλεγχο αποθεμάτων και τον προγραμματισμό παραγωγής με μεγάλη επιτυχία. Πρόκειται για το αντικείμενο με το οποίο μου αρέσει να ασχολούμαι, και αν φαίνομαι το κατάλληλο άτομο για τη δουλειά θα ήμουν πολύ πρόθυμος να συνεχίζω τις συζητήσεις με εσάς και την εταιρεία σας».
3. «Νωρίτερα στη συζήτησή μας, αναφέρατε ότι αποτελεί πρόκληση η διατήρηση αποθέματος /ανταλλακτικών για προϊόντα που κατασκευάζεις μόνο σε μικρές ποσότητες. Στην τελευταία εταιρεία στην οποία εργαζόμουν δημιούργησα ένα σύστημα με τους προμηθευτές για τα ανταλλακτικά μας χαμηλής ποσότητας, γιατί θα ήταν πολύ εύκολο για εμάς να ξεφύγουμε από τα ραντάρ αυτών των προμηθευτών».
«Με τη χρήση ενός δείκτη – πίνακα βλέπαμε και γνωρίζαμε ακριβώς πότε λιγοστεύουν τα ανταλλακτικά χαμηλής ποσότητας/ τα αποθέματα/ τα προϊόντα μας… Ως αποτέλεσμα του συγκεκριμένου εγχειρήματος, σπάνια βγαίναμε εκτός προγραμματισμού και σχεδόν ποτέ δεν ξεμείναμε από απόθεμα. Μου αρέσει να εντοπίζω το πιο χρονοβόρο και εκνευριστικό πρόβλημα παραγωγής σε οποιαδήποτε εταιρεία και να το επιλύω».
Έξτρα tip
Το κλειδί σύμφωνα με την Ράιν είναι επομένως, να χρησιμοποιήσετε συγκεκριμένα παραδείγματα που δείχνουν ότι αγαπάτε να εργάζεστε στον εκάστοτε κλάδο. Μόνο ένα συγκεκριμένο παράδειγμα θα πείσει τον υπεύθυνο προσλήψεων και θα του δείξει ότι έχετε τις δεξιότητες και την αφοσίωση που απαιτούνται προκειμένου να σας προσλάβει και να είστε τελικά, εσείς που θα καταφέρετε να πάρετε τη συγκεκριμένη δουλειά.
Διαβάστε ακόμη
Aνάχωμα 1 δισ. ευρώ απέναντι στην Omicron
Σε ποια χώρα τα βιβλιοπωλεία είναι… the place to be (pics)
Μπρετόν: Η Ευρώπη χρειάζεται επενδύσεις €500 δισ. για την πυρηνική ενέργεια μέχρι το 2050