search icon

Εργασιακά

Γεωργιάδης: «Δεν τίθεται θέμα αύξησης στο όριο συνταξιοδότησης»

«Δεν αφορά την παρούσα κυβέρνηση, νομίζω ούτε καν την επόμενη», δήλωσε στη Βουλή ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης

Δεν τίθεται θέμα αύξησης στο όριο ηλικίας συνταξιοδότησης στον παρόντα χρόνο, είπε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Άδωνις Γεωργιάδης, σε παρέμβασή του στη Βουλή κατά την επεξεργασία του νομοσχεδίου για την αναμόρφωση της επαγγελματικής ασφάλισης.

«Δεν αφορά τον παρόντα χρόνο, δεν αφορά την παρούσα κυβέρνηση, νομίζω ούτε καν την επόμενη», είπε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και πρόσθεσε ότι η μεθεπόμενη (κυβέρνηση) ίσως να κάνει για πρώτη φορά υπολογισμό με βάση τις τρέχουσες ρυθμίσεις, «δηλαδή μετά το 2031».

Όπως εξήγησε, το προσδόκιμο ζωής έπεσε κατά το διάστημα του Covid, πρέπει να επανέλθει εκεί που ήταν προ Covid, και μετά να ανέβει για να τεθεί τέτοιο ζήτημα.

Εξάλλου, στην τοποθέτηση του σε πάνελ στο ΟΤ FORUM «Ελληνική Επιχειρηματικότητα 2.0+», με θέμα «Το εργατικό δυναμικό και οι σύγχρονες ανάγκες απασχόλησης. Το νέο μοντέλο για την αγορά εργασίας και η επιρροή της τεχνολογικής προόδου», ο Άδωνις Γεωργιάδης αναφέρθηκε στη συνάντηση που είχε νωρίτερα σήμερα με συνταξιούχους της πρώην Εμπορικής Τράπεζας, οι οποίοι πραγματοποιούσαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο.

«Σήμερα έζησα μία μοναδική στιγμή. Ήρθαν στο υπουργείο διαδηλωτές συνταξιούχοι της πρώην Εμπορικής Τράπεζας, οι οποίοι έχουν δύο μεγάλα ζητήματα, δύο μεγάλες εκκρεμότητες περίπου μια 20ετία. Ανέβηκε στο γραφείο μου η αντιπροσωπεία τους, τους έδειξα το νόμο που έχουμε ήδη στη Βουλή που λύνει το ένα από τα δύο θέματα που έχουν για τις επικουρικές συντάξεις. Χάρηκαν πάρα πολύ. Για το άλλο θέμα έχουμε πει ότι θα προσπαθήσουμε να το λύσουμε όσο πιο γρήγορα γίνεται.

Η αντιπροσωπεία τους κατέβηκε κάτω και εξήγησε στους διαδηλωτές ότι το ένα θέμα ήδη λύθηκε και ψηφίζεται στη Βουλή και ότι ο υπουργός δεσμεύτηκε να εξετάσει το άλλο ώστε να λυθεί όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Εγώ εκείνη την ώρα έφευγα για να πάω στη Βουλή. Κατεβαίνοντας είδα τα στόρια κλειστά και τα ΜΑΤ. Έχω πει ότι όταν έρχονται οι συνταξιούχοι δεν θέλω να έχω ούτε στόρια κλειστά ούτε ΜΑΤ. Το υπουργείο Εργασίας ανήκει στους εργαζόμενους και στους συνταξιούχους. Μπήκα στη διαδήλωση, δεν με περιμένανε. Είχα μια πολύ θερμή υποδοχή από τους ανθρώπους. Μόλις είχαν μάθει ότι το ένα θέμα τους μετά από 20 χρόνια είχε λυθεί».

Ακολουθούν σημεία από την τοποθέτηση του υπουργού:

«Δεν έχουμε στην Ελλάδα κουλτούρα αποταμίευσης. Είμαστε τελευταίοι σε αποταμίευση σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σίγουρα ένα κεφάλαιο είναι η δεκαετής κρίση που πέρασε η χώρα, η οποία ασφαλώς έβλαψε πολύ την αποταμίευση. Αλλά και πριν από την κρίση, όταν τα εισοδήματά μας ήταν πολύ υψηλότερα, πάλι δεν ήμασταν ψηλά στην αποταμίευση».

«Πρώτα από όλα η ανάπτυξη που έχει πετύχει η Ελλάδα φέτος, 4 φορές πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, δεν είναι άσχετη με τις μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει. Πολλές από αυτές τις έκανα και εγώ ως υπουργός Ανάπτυξης, ψηφίσαμε 27 νόμους απλοποίησης της επιχειρηματικής νομοθεσίας. Η Ελλάδα να ξέρετε έχει σήμερα το πιο ευέλικτο πλαίσιο ίδρυσης νέας επιχείρησης σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι 27 νόμοι ήταν όλοι για την απλοποίηση της γραφειοκρατίας και έγιναν σε συμφωνία με την Παγκόσμια Τράπεζα, που ήταν ο επίσημος σύμβουλός μας και πραγματικά βοήθησαν πάρα πολύ».

«Στο υπουργείο Εργασίας, ψηφίσαμε στο τέλος Σεπτεμβρίου έναν νόμο που καθιστά την Ελλάδα πολύ ευέλικτη στην αγορά εργασίας σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Δεν έχει εφαρμοστεί ακόμα πλήρως γιατί ακόμα εκκρεμεί η δευτερογενής νομοθεσία και η δημιουργία των σχετικών πλατφορμών. Ο νόμος θα είναι σε πλήρη εφαρμογή περίπου από τον Φεβρουάριο του ’24. Ο νόμος ψηφίστηκε Πέμπτη βράδυ. Τη Δευτέρα ζήτησε να με δει ο πρέσβης της Σιγκαπούρης. Ήρθε και μου είπε “ήρθα να σας δω γιατί είδαμε τον νόμο που ψηφίσατε και διαπιστώσαμε ότι η Ελλάδα μιλάει πλέον σοβαρά ότι θέλει επενδύσεις”. Από τον εργασιακό νόμο. Αυτό που θέλω να σας πω είναι ότι όλη η προσπάθεια που γίνεται είναι για να μπορούμε να εξασφαλίσουμε τη μακροπρόθεσμη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη του ελληνικού λαού».

«Το brain drain σήμερα δεν είναι πια τόσο έντονο. Τώρα έχουμε και αρκετό brain gain. Την τελευταία τετραετία έγινε μεγάλη πρόοδος. Η Pfizer στη Θεσσαλονίκη, η πρώτη μου επένδυση ως υπουργός Ανάπτυξης, ξεκίνησε με 200 θέσεις εργασίας και σήμερα έχει πάνω από 1.000 εργαζόμενους, με περισσότερους από 200 να είναι προϊόν του brain gain. Είναι Έλληνες που είχαν φύγει, την προηγούμενη δεκαετία, γύρισαν και δουλεύουν στη Θεσσαλονίκη. Επίσης, η Alpha Bank έχει κάνει ολόκληρη εκστρατεία για brain gain και έχει ήδη φέρει περίπου 100 στελέχη που εργάζονται εδώ, Έλληνες που είχαν φύγει την προηγούμενη δεκαετία. Είμαι πολύ υπερήφανος που νομοθέτησα το Rebrain Greece. Σήμερα πάνω από 100 άνθρωποι έχουν γυρίσει από το εξωτερικό στην Ελλάδα μέσω αυτή της πλατφόρμας».

«Η Ελλάδα την επόμενη δεκαετία θα πάρει μεγάλο μερίδιο από digital nomads, δηλαδή από εργαζόμενους που δουλεύουν εξ αποστάσεως, διότι θα έχουμε τη δυνατότητα και με τα κίνητρα που βάζουμε και με το πολύ γρήγορο internet που κατασκευάζουμε στην Ελλάδα. Το να προσελκύσεις έναν digital nomad στην Ελλάδα και να του πεις “έλα να ζεις με τα κίνητρα τα φορολογικά που σου δίνω και να δουλεύεις εξ αποστάσεως από ένα ωραίο ελληνικό νησί ή από ένα ωραίο ελληνικό βουνό”, θα δείτε ότι θα πάρει μεγάλο μερίδιο».

«Αυτή τη στιγμή υπάρχει συζήτηση για το επίδομα ανεργίας. Δεν έχουμε καταλήξει στις αποφάσεις για να τις ανακοινώσω. Σκέφτομαι διάφορα σενάρια. Ακούω πολύ την κριτική που λένε πολλοί “μα γιατί τους δίνει επίδομα ανεργίας αφού τους δίνει επίδομα εργασίας”; Η κριτική αυτή δεν είναι ακριβώς ορθή. Πρώτα από όλα το επίδομα ανεργίας δεν είναι κάτι που το παρέχει η ΔΥΠΑ ή το κράτος. Έχει πληρώσει ο εργαζόμενος τις εισφορές του για να έχει επίδομα ανεργίας, δικά του λεφτά είναι, απλά εμείς τα διαχειριζόμαστε με όσο μεγαλύτερη ευθύνη μπορούμε. Όταν είμαστε έτοιμοι να κάνουμε τις ανακοινώσεις θα σας τις πω. Θέλω να το κάνω πιο ευέλικτο και πιο ελκυστικό».

«Θα έχουμε και επόμενο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας τον Ιανουάριο, τον Φεβρουάριο, κάπου εκεί. Εκεί θα έχουμε και το θέμα του επιδόματος ανεργίας στην αναμόρφωσή του και την κλιμακωτή εισφορά αλληλεγγύης».

Διαβάστε ακόμη

Το «πάρτι» στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια – Γιατί οι μετοχές καταρρίπτουν διαδοχικά ρεκόρ

Γερμανία: Απροσδόκητη βελτίωση στο επενδυτικό κλίμα για πέμπτο διαδοχικό μήνα (γράφημα)

Τουρκία: Δόθηκε η άδεια στην εταιρεία διαχείρισης έργου του πυρηνικού σταθμού στο Ακούγιου

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

 

Exit mobile version