Η έλλειψη εργατικών χεριών σε τομείς ζωτικούς για την οικονομική ανάπτυξη αποτελεί παγκόσμια πραγματικότητα, απόρροια της πανδημίας αλλά και των περιορισμών που υπαγόρευσε η ανάσχεσή της σε μετακινήσεις, συμπεριλαμβανομένης και της μετανάστευσης.
Ενώ η ανεργία δεν έχει πάψει να προβληματίζει τις μεγάλες οικονομίες, την ίδια στιγμή εκατομμύρια θέσεις εργασίας παραμένουν κενές και οι εργοδότες αγωνίζονται να βρουν είτε το κατάλληλης εξειδίκευσης προσωπικό είτε απλώς να βρουν προσωπικό.
Στην Ευρώπη τα τελευταία στοιχεία φέρουν τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις να αγωνίζονται κυριολεκτικά για να καλύψουν 1,2 εκατ. κενές θέσεις εργασίας σε διάφορους κλάδους, με κυριότερο τον τουρισμό που δέχθηκε καίριο πλήγμα από την πανδημία, αλλά και σε τομείς όπως η μηχανολογία, το λογισμικό, τα logistics και η υψηλή τεχνολογία. Οι ελλείψεις είναι η συνισταμένη παραγόντων που μαστίζουν τις ευρωπαϊκές οικονομίες επί χρόνια, όπως για παράδειγμα η γήρανση του πληθυσμού, ενώ είναι σαφές πως καθοριστικός ήταν ο ρόλος της πανδημίας.
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ενωση Ενώσεων Εργαζομένων στους Τομείς Τροφίμων και Τουρισμού (EFFAT), η απασχόληση στους τομείς των ταξιδιών και του τουρισμού στην Ευρώπη μειώθηκε κατά 9,3%, που σημαίνει κατά 3,6 εκατ. θέσεις εργασίας. Το πλήγμα είναι ισχυρό για τους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς του ευρωπαϊκού Νότου αλλά και για τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Στην Ελλάδα οι εγχώριοι τουριστικοί φορείς κάνουν λόγο για ελλείψεις τουλάχιστον 50.000 εργαζομένων στον κλάδο, ενώ με βάση τα στοιχεία του Παγκόσμιου Συμβουλίου Τουρισμού και Ταξιδιών (WTTC) συνολικά στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, συμπεριλαμβανομένης της χώρας μας, οι ελλείψεις ξεπέρασαν τις 700.000.
Στην Ισπανία ο κλάδος έχασε σχεδόν το 20% του συνόλου των εργαζομένων, αλλά το πρόβλημα είναι εξίσου σοβαρό και για τις χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά. Αυστρία και Βέλγιο έχασαν συνολικά το 50% των εργαζομένων στον κλάδο του τουρισμού, ενώ η Γερμανία αναφέρει ότι στη διάρκεια της πανδημίας έμεινε κενή μία στις τέσσερις θέσεις εργασίας στον κλάδο.
Επιπλέον, η Ισπανία αναφέρει ότι έχει έλλειψη 200.000 εργαζομένων στον τομέα του κέτερινγκ και η Πορτογαλία ότι χρειάζεται τουλάχιστον 15.000 υπαλλήλους σε ξενοδοχεία. Οι ελλείψεις στον τομέα των ταξιδιών και ειδικότερα των αεροπορικών εταιρειών έγιναν, άλλωστε, αισθητές τις τελευταίες εβδομάδες με το χάος που επικράτησε στα μεγαλύτερα αεροδρόμια των πλέον τουριστικών πόλεων της Ευρώπης, με τις αεροπορικές εταιρείες να ακυρώνουν πτήσεις ακριβώς την ώρα που οι Ευρωπαίοι θέλουν να ταξιδέψουν περισσότερο από ποτέ έπειτα από δύο χρόνια περιορισμών.
Το πρόβλημα είναι οξύτατο σε ό,τι αφορά τις ελλείψεις πιλότων που παραιτήθηκαν μαζικά στη διάρκεια των lockdowns, όταν τα αεροσκάφη παρέμεναν καθηλωμένα στο έδαφος. Τόσο οι πιλότοι όσο και γενικότερα οι εργαζόμενοι ως ιπτάμενο προσωπικό αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το επάγγελμα και να αναζητήσουν αλλού την τύχη τους. Ηταν, άλλωστε, μια κατηγορία εργαζομένων με υπερβολικά ωράρια και μισθούς συχνά όχι ικανοποιητικούς, που σε παγκόσμιο επίπεδο έχασε 2,3 εκατ. εργαζομένους στη διάρκεια της πανδημίας.
Διαβάστε επίσης:
ΔΕΗ: Οι επαναγορές ιδίων μετοχών «ξυπνούν» τη μετοχή – Ράλι άνω του 5%
Αγορές: Τα 4+1 ανοικτά «μέτωπα» – Τι πρέπει να προσέξουν οι επενδυτές
Schwabe Hellas: Το ελληνο-γερμανικό joint venture που κατέληξε στο ηλεκτρονικό σφυρί (pic)