Τεράστιο έλλειμμα σε εργαζόμενους με δεξιότητες διαπιστώνει το 69% των επιχειρηματιών. Το ποσοστό αυτό, σύμφωνα με έρευνα της Manpower για την πορεία της αγοράς εργασίας εν μέσω πανδημίας, είναι το υψηλότερο της τελευταίας 15ετίας.
Μάλιστα, ως αντίβαρο σε αυτή την έλλειψη, το 30% των εταιρειών που συμμετείχαν στην έρευνα δηλώνει έτοιμο να προβεί σε αυξήσεις μισθών, ώστε να προσελκύσει με μεγαλύτερη ευκολία νέα ταλέντα. Την ίδια στιγμή, οι εργαζόμενοι φαίνεται ότι αναζητούν μεγαλύτερη ευελιξία στην εργασία τους, όπως έχει διαμορφωθεί και λόγω της πανδημίας.
Η Manpower έχει εντοπίσει 20 διαφορετικά σημεία στο πεδίο της απασχόλησης που δείχνουν πιθανή αλλαγή τάσης. Τονίζει όμως ότι τώρα συνειδητοποιούν οι εργοδότες και οι εργαζόμενοι τις αλλαγές που πρόκειται να ακολουθήσουν.
Τα στοιχεία της έρευνας δείχνουν τα εξής:
- Το 45% των εργαζομένων θα ήθελε να έχει τη δυνατότητα επιλογής χρόνου τόσο ως προς την έναρξη όσο και ως προς τη λήξη της εργασίας του.
- Tο 36% ζητάει περισσότερες ημέρες διακοπών και το 35% επιθυμεί να έχει πλήρως ευέλικτες επιλογές ως προς τον χώρο εργασίας.
- Επίσης, το 49% των εργαζομένων δηλώνει έτοιμο να μεταπηδήσει σε άλλο οργανισμό, που θα του πρόσφερε ευημερία.
- Σημαντική θεωρείται για τους εργαζόμενους η ψυχική υγεία τους. Σχεδόν 3 στους 10 εκτιμούν ότι για να αποτραπεί η εξουθένωσή τους χρειάζονται περισσότερες ημέρες για να τις αξιοποιήσουν στην ψυχική υγεία τους.
- Στο πλαίσιο των υβριδικών μοντέλων εργασίας που εισήγαγε ο κορωνοϊός, 4 στους 10 εργαζόμενους δηλώνουν ότι θέλουν να επιλέγουν ποιες μέρες θα εργάζονται εξ αποστάσεως. Επίσης, θέλουν να έχουν οι ίδιοι τη δυνατότητα να ορίζουν το εργασιακό τους πρόγραμμα.
Οι εργοδότες διαπιστώνουν τη σημασία που έχει το ταλέντο:
- Το 69% των ερωτηθέντων δεν μπορεί να βρει τις δεξιότητες που χρειάζεται. Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό των 15 τελευταίων ετών. Εκτιμάται ότι για να ολοκληρώσουν τις εργασιακές τους απαιτήσεις το 58% των εργαζομένων θα χρειάζονται νέες δεξιότητες.
- Πάνω από το 30% των εταιρειών σχεδιάζει να αυξήσει τους μισθούς για να προσελκύσει και να διατηρήσει νέα ταλέντα. Ο 1 στους 5 εργοδότες προτίθεται να προσφέρει περισσότερα προνόμια, όπως είναι επιπλέον μέρες διακοπών.
- Ο 1 στους 4 εργαζόμενους αναζητά εργοδότες που θα προσφέρουν παροχές, όπως η γονική άδεια και η άδεια φροντίδας.
- Ως απάντηση στον Covid-19, πάνω από το 80% των εργοδοτών έχει προχωρήσει στην επιτάχυνση της ψηφιοποίησης.
- Ο 1 στους 3 οργανισμούς σκοπεύει να επενδύει περαιτέρω στην Τεχνητή Νοημοσύνη, συμπεριλαμβανομένης και της μηχανικής μάθησης. Όμως, 1 στους 5 οργανισμούς παγκοσμίως δυσκολεύεται στην εύρεση εξειδικευμένων στελεχών τεχνολογίας.
- Ο 1 στους 3 οργανισμούς σχεδιάζει να αναπτύξει εσωτερικές δεξιότητες στο ηλεκτρονικό εμπόριο και τις ψηφιακές εμπορικές πλατφόρμες.
- Οι ειδικότητες στην πληροφορική (23%) και στη βιομηχανία (21%) θα σημειώσουν τις σημαντικότερες αλλαγές στον αριθμό των υπαλλήλων λόγω των αυξημένων τεχνολογικών επενδύσεων.
- Οι 6 στις 10 εταιρείες συνδέουν τους στόχους για την Περιβαλλοντική, Κοινωνική και Εταιρική Διακυβέρνηση (ESG) με τον εταιρικό σκοπό τους.
- Το 68%των εταιρειών αναφέρει τη χρήση των «προμηθευτών προσωπικού» ως στρατηγική διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού.
- Οι 7 στους 10 εργαζόμενους είπαν ότι είναι σημαντικό να έχουν επικεφαλής που μπορούν να εμπιστευτούν.
- Περισσότεροι από τους μισούς οργανισμούς επαναξιολογούν τα εκτεταμένα δίκτυα των εφοδιαστικών αλυσίδων τους, προκειμένου να μειώσουν τους κινδύνους. Το 40% θα το κάνει τα επόμενα δύο έτη.
Διαβάστε ακόμη:
Πλειστηριασμοί: Τι κλήρωσε την Τετάρτη η «βροχή» στα επώνυμα σφυριά (pics)
Επίδομα θέρμανσης: Πότε ξεκινούν οι πληρωμές – Όλες οι ημερομηνίες
Γιατί δεν επενδύει στη Ρωσία ο Γουόρεν Μπάφετ – Τι έπαθε όταν το… τόλμησε