Η Βόρεια Ελλάδα παρουσιάζει έντονη κινητικότητα στην αγορά εργασίας, δημιουργώντας νέες ευκαιρίες, αλλά και αυξημένες απαιτήσεις. Η περιοχή, με την παρουσία ισχυρών βιομηχανικών και τεχνολογικών εταιρειών, αποτελεί σημαντικό κέντρο απασχόλησης.
Οι επιχειρήσεις επικεντρώνονται στην ενίσχυση της παραγωγικότητας, την προσέλκυση και διατήρηση ταλέντων, καθώς και την αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης. Με έμφαση στη βελτίωση των μισθολογικών πακέτων και την προσφορά ελκυστικών παροχών, οι εταιρείες στη Βόρεια Ελλάδα προετοιμάζονται να παραμείνουν ανταγωνιστικές σε μια ταχέως εξελισσόμενη αγορά εργασίας.
Στο πλαίσιο αυτό, η Randstad, ο παγκόσμιος ηγέτης στον κλάδο των υπηρεσιών ανθρώπινου δυναμικού, ενσωμάτωσε την αγορά εργασίας της Βόρειας Ελλάδας στην ευρύτερη έρευνα HR Trends, που δημοσιεύεται για 14η χρονιά. Η έκθεση για το 2024 εξετάζει τον τρόπο με τον οποίο οι εταιρείες προσαρμόζονται στις υφιστάμενες οικονομικές συνθήκες, τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν, αλλά και τον ρόλο της τεχνητής νοημοσύνης.
Η έρευνα HR Trends διεξήχθη τους μήνες Οκτώβριο 2023 – Απρίλιο 2024 και αντλεί δεδομένα από 99 στελέχη επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε κύριες πόλεις/περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, όπως η Θεσσαλονίκη, η Χαλκιδική, τα Ιωάννινα, κ.ά. Στο webinar με τίτλο «τάσεις στο HR: Βόρεια Ελλάδα», που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 15 Οκτωβρίου στις 11.00 π.μ. με τον Κωνσταντίνο Παπαδόπουλο, Branch Manager, Thessaloniki, και τον Νίκο Κακαλιάντη, Key Account Manager, Randstad Ελλάδος, θα παρουσιαστούν αναλυτικά τα ευρήματα της έρευνας, οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις και οι νέες στρατηγικές για την αντιμετώπιση των αναδυόμενων απαιτήσεων.
Εμπόδια στην εύρεση εργαζομένων με τις κατάλληλες δεξιότητες
Όπως αποτυπώνεται στην έρευνα HR Trends, ένα από τα πιο συνήθη εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις στη Βόρεια Ελλάδα είναι η εύρεση υποψηφίων με τις απαιτούμενες δεξιότητες, σύμφωνα με το 59% των επιχειρήσεων. Στη δεύτερη θέση βρίσκονται οι μη ρεαλιστικές μισθολογικές προσδοκίες, που αγγίζουν το 58%, ενώ το 47% των συμμετεχόντων δηλώνει την περιορισμένη εργασιακή εμπειρία στον κλάδο.
Προσέλκυση ταλέντων: η σημαντικότερη πρόκληση για την αγορά εργασίας στη Βόρεια Ελλάδα
Η προσέλκυση ταλέντων αναδεικνύεται ως μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις στη Βόρεια Ελλάδα. Το 58% των εταιρειών θεωρεί την προσέλκυση ταλέντων ως την πιο σημαντική δυσκολία, ενώ το 54% αντιμετωπίζει προκλήσεις στη διατήρηση της δέσμευσης και αφοσίωσης του ανθρώπινου δυναμικού του. Σε απάντηση αυτών των προκλήσεων, το 71% των επιχειρήσεων σχεδιάζει να βελτιώσει τα πακέτα αποδοχών και παροχών, με στόχο να κάνουν τις θέσεις εργασίας πιο ελκυστικές. Επιπλέον, το 62% εστιάζει στην εφαρμογή προγραμμάτων εκπαίδευσης και ανάπτυξης, που αποσκοπούν στην κάλυψη δεξιοτήτων και στη συνεχή εκπαίδευση του προσωπικού.
Η ανάγκη σε στρατηγικές προσέλκυσης και διατήρησης ταλέντων είναι πιο φανερή από ποτέ. Οι επιχειρήσεις καλούνται να αναπτύξουν ολοκληρωμένα προγράμματα που θα τους επιτρέψουν όχι μόνο να προσελκύσουν νέο, ταλαντούχο ανθρώπινο δυναμικό, αλλά και να διατηρήσουν τους υπάρχοντες εργαζόμενους, ενισχύοντας έτσι την αφοσίωσή τους και τη συνολική απόδοση της επιχείρησης.
Πρόθεση προσλήψεων και αύξηση μισθών
Στην τρέχουσα οικονομική συγκυρία, το 76% των εταιρειών βρίσκεται σε τροχιά ανάπτυξης και σχεδιάζει να αυξήσει τους μισθούς, με τις περισσότερες να στοχεύουν σε αυξήσεις μεταξύ 1-5%. Εντυπωσιακό είναι ότι το 27% των εταιρειών θεωρεί ότι οι μισθοί τους είναι ήδη υψηλότεροι από αυτούς των ανταγωνιστών τους, ενώ η πλειονότητα προσφέρει παρόμοια πακέτα αποδοχών με τις άλλες εταιρείες.
Επιπλέον, περισσότερες από τις μισές επιχειρήσεις (56%) σχεδιάζουν να αυξήσουν το ανθρώπινο δυναμικό τους, κάτι που αντικατοπτρίζει την αναπτυξιακή τους πορεία, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, καθώς και τα επενδυτικά πλάνα που έχουν καταρτίσει για την υποστήριξη της ανάπτυξής τους. Οι κλάδοι που αναμένονται να ενισχυθούν περισσότερο είναι το IT/τεχνολογία (44%), η παραγωγή (42%), οι μηχανικοί (38%) και οι πωλήσεις (36%) – τάση που επισημαίνει τις στρατηγικές επενδύσεις που απαιτούνται για την κάλυψη των αυξανόμενων αναγκών της αγοράς.
Ελκυστικότητα των επιχειρήσεων
Αντιμέτωπες με την πρόκληση της διατήρησης ταλέντων, οι επιχειρήσεις στη Βόρεια Ελλάδα προσφέρουν ολοένα και περισσότερες παροχές, με στόχο να ενισχύσουν την ελκυστικότητά τους και να γίνουν πιο ανταγωνιστικές στο συνεχώς εξελισσόμενο εργασιακό περιβάλλον. Τα ελκυστικά πακέτα αποδοχών και παροχών, οι ευκαιρίες εξέλιξης καριέρας, η ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, καθώς και η δημιουργία ενός ευχάριστου εργασιακού περιβάλλοντος αποτελούν βασικά κριτήρια που καθιστούν τους εργοδότες πιο ελκυστικούς στους υποψηφίους.
Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας HR Trends, το 80% των εταιρειών παρέχει ευκαιρίες εκπαίδευσης και ανάπτυξης, ενώ το 51% προσφέρει τη δυνατότητα εξ αποστάσεως ή υβριδικής εργασίας, ανταποκρινόμενο στη διαρκώς αυξανόμενη ανάγκη για ισορροπία μεταξύ της επαγγελματικής και προσωπικής ζωής.
Αξιοσημείωτες είναι, επίσης, οι παροχές, όπως η γονική άδεια (39%) και τα ευέλικτα προγράμματα εργασίας (34%), που έχουν σχεδιαστεί με στόχο την αύξηση της ικανοποίησης και της αφοσίωσης των εργαζομένων. Όσον αφορά τις οικονομικές παροχές, οι εταιρείες προσφέρουν κινητό τηλέφωνο (76%), μπόνους απόδοσης (70%) και επισιτιστικά κουπόνια (65%).
Η αναζήτηση καλύτερων επαγγελματικών ευκαιριών, ο κυριότερος λόγος αποχώρησης εργαζομένων
Το 60% των εργαζομένων εγκαταλείπει την εργασία του, επειδή λαμβάνει πιο ανταγωνιστικό πακέτο αποδοχών/παροχών από άλλη εταιρεία, ενώ το 40% αναζητά περισσότερες ευκαιρίες επαγγελματικής εξέλιξης. Παράλληλα, το 27% του ανθρώπινου δυναμικού επιλέγει να ακολουθήσει μια διαφορετική επαγγελματική πορεία και το 24% των εργαζομένων αποχωρεί για λόγους μετεγκατάστασης.
Η τεχνητή νοημοσύνη διαμορφώνει το μέλλον των επιχειρήσεων
Η τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ) αναδεικνύεται ως μια από τις πλέον υποσχόμενες τεχνολογικές εξελίξεις στη Βόρεια Ελλάδα, με τις επιχειρήσεις να αναγνωρίζουν τα πολλαπλά οφέλη που προσφέρει. To 22% των εταιρειών έχει ήδη ενσωματώσει το AI στις λειτουργίες του και σχεδιάζει να επεκτείνει τη χρήση του στο άμεσο μέλλον, το 24% είναι ανοιχτό στην υιοθέτησή του. Ωστόσο, το 48% των επιχειρήσεων δηλώνει αβεβαιότητα σχετικά με την αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης, γεγονός που υποδηλώνει την ανάγκη για περισσότερη εκπαίδευση και ενημέρωση γύρω από τα οφέλη της.
Όπως προκύπτει από την έρευνα, οι εταιρείες αναμένεται να χρησιμοποιήσουν την τεχνητή νοημοσύνη σε διάφορους τομείς της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας, μεταξύ των οποίων είναι ο κλάδος της τεχνολογίας (59%), το μάρκετινγκ (43%) και η διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού (28%).
Μπορείτε να δείτε αναλυτικά τα ευρήματα της έρευνας, εδώ
Διαβάστε ακόμη
Αυξάνονται τα στοιχήματα για πτώση του ευρώ ενόψει της απόφασης της ΕΚΤ για τα επιτόκια
Citi: Επαναλαμβάνει τη σύσταση αγοράς για τις ελληνικές τράπεζες – Προτιμά Alpha Bank και ETE
Aπό τον ΣΕΤΕ στο ΙΟΒΕ: Το μήνυμα του Γιάννη Ρέτσου ως νέος πρόεδρος
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα