Ταχύτατες εξελίξεις φέρνει στην αγορά εργασίας η τεχνητή νοημοσύνη, καθώς σύμφωνα με έρευνα της EIGE, σε συνδυσμό με την εργασία σε πλατφόρμες δημιουργεί νέες ευκαιρίες σε ό,τι αφορά την ισότητα των φύλων στην εργασία.
Ωστόσο, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, παράλληλα μπορεί να ενισχύσει τα στερεότυπα, τον σεξισμό και τις διακρίσεις.
Σήμερα, μόνο στην ΕΕ οι εργαζόμενοι σε πλατφόρμες είναι περισσότεροι από 28 εκατ., ενώ το 2025 αναμένεται να φτάσουν τα 43 εκατομμύρια.
Στο πλαίσιο της έρευνας, εξετάστηκαν οι παρακάτω παράγοντες:
- Μετασχηματισμός της αγοράς εργασίας σε σχέση με την τεχνητή νοημοσύνη. Περιλαμβάνονται οι συνθήκες εργασίας, οι εργασιακές σχέσεις, η οργάνωση της εταιρείας και το περιεχόμενο
- Συνθήκες και πρότυπα εργασίας για άνδρες και γυναίκες που δουλεύουν σε πλατφόρμες. Αυτό περιλαμβάνει έρευνα σε σχεδόν 5.000 εργαζομένους σε πλατφόρμες στην ΕΕ
- Προσεγγίσεις ευρωπαϊκής και εθνικής πολιτικής για τη ρύθμιση της εργασίας σε πλατφόρμες, κυρίως των βασικών ρυθμιστικών προκλήσεων, όπως το καθεστώς απασχόλησης, η πρόσβαση στην κοινωνική ασφάλιση και τα εργασιακά δικαιώματα
Σύμφωνα με την έρευνα, το ποσοστό των γυναικών που δήλωσαν ότι εργαζονται σε πλατφόρμες είναι υψηλότερο (36%) σε σχέση με εκείνο των ανδρών (28%), καθώς μπορούν να συνδυάσουν δουλειές του σπιτιού και οικογενειακές υποχρεώσεις.
Ωστόσο, στην πραγματικότητα αυτή η ευελιξία είναι περιορισμένη, καθώς πολλοί εργάζονται τη νύχτα, το Σαββατοκύριακο και σε ώρες που δεν μπορούν να επιλέξουν. Επίσης, οι εργαζόμενοι σε πλατφόρμες μπορεί να εποπτεύονται με λογισμικό παρακολούθησης χρόνου, το οποίο αφαιρεί από την αμοιβή τον «χρόνο χαμηλής παραγωγικότητας». Μάλιστα, ένα τέτοιο λογισμικό μπορεί να προκαλέσει ιδιαίτερο πρόβλημα σε όσους φροντίζουν μικρά παιδιά.
Ακόμη, στην εργασία σε πλατφόρμες το ποσοστό των ανδρών σε δουλειές που συνήθως κάνουν γυναίκες είναι μεγαλύτερο από ό,τι στην παραδοσιακή αγορά εργασίας. Σε αυτό περιλαμβάνονται οι δουλειές του σπιτιού (γυναίκες 54%, άνδρες 46%), η φροντίδα των παιδιών (γυναίκες 61%, άνδρες 39%) και η εισαγωγή δεδομένων (γυναίκες 47%, άνδρες 53%).
Σύμφωνα με την έρευνα, κάτι τέτοιο θα μπορούσε να βοηθήσει στο να καταρριφθούν τα στερεότυπα σε ό,τι αφορά το είδος της εργασίας που κάνουν άνδρες και γυναίκες. Ωστόσο, την ίδια στιγμή προκύπτει ότι οι γυναίκες με υψηλή μόρφωση είναι πιο πιθανό να κάνουν δουλειές που δεν ταιριάζουν με το μορφωτικό τους επίπεδο, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο που διατρέχουν να χάσουν τις δεξιότητές τους.
Λιγότερες οι γυναίκες στην τεχνητή νοημοσύνη
Όπως διαπιστώθηκε στην έρευνα, οι γυναίκες που εργάζονται στην τεχνητή νοημοσύνη σε ΕΕ και Ηνωμένο Βασίλειο φτάνουν μόλις το 16%. Μάλιστα, οι γυναίκες με εμπειρία άνω των δέκα ετών είναι ακόμη λιγότερες (12%), ενώ συχνά το ανδροκρατούμενο περιβάλλον και η έλλειψη χρηματοδότησης μπορεί να ενισχύσουν την αποχώρηση των γυναικών από τον κλάδο.
Προβλήματα και διακρίσεις προκαλούν και οι αλγόριθμοι, καθώς συχνά «εκπαιδεύονται» με δεδομένα που βασίζονται σε προκαταλήψεις που διαιωνίζουν τα στερελότυπα στις προσλήψεις. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να απορριφθούν αυτόματα τα βιογραφικά από γυναίκες, μόνο και μόνο επειδή δεν ταιριάζουν με εκείνα των εργαζομένων που έχουν ήδη προσληφθεί -κυρίως δε αν οι περισσότεροι είναι άνδρες.
Η ΕΕ έχει δεσμευθεί να ελαχιστοποιήσει αυτά τα περιστατικά.
Διαβάστε ακόμη
Η διείσδυση των crypto συνεχίζεται: Η Binance επενδύει στο Forbes
Συνάντηση Πούτιν – Μακρόν: Πιο σκληρός ο πρόεδρος της Ρωσίας, έκανε «μάθημα» ιστορίας επί 5 ώρες