Παρά τις ανακοινώσεις για απολύσεις και πάγωμα προσλήψεων από μεγάλες εταιρείες, οι εργαζόμενοι αισθάνονται σίγουροι και γεμάτοι αυτοπεποίθηση για τις ικανότητές τους – αλλά το πιο σημαντικό, είναι πως δηλώνουν πιο έτοιμοι προκειμένου να αναζητήσουν μια νέα θέση εργασίας συγκριτικά με πέρυσι, σύμφωνα με έρευνα του LinkedIn.
Ειδικότερα, στη συγκεκριμένη έρευνα έλαβαν μέρος, περισσότεροι από 4.000 εργαζόμενοι στη Σιγκαπούρη, την Αυστραλία και την Ινδία. Σύμφωνα μάλιστα, με τα ευρήματα, το 63% των εργαζομένων στην Ινδία και περίπου το 43% τόσο στην Αυστραλία όσο και στη Σιγκαπούρη, δήλωσαν ότι είναι «πιο σίγουροι» στην αναζήτηση νέας εργασίας σε σύγκριση με το 2022.
Ακόμη και όταν ρωτήθηκαν για το σενάριο μιας ενδεχόμενης ύφεσης, οι εργαζόμενο αισθάνονται «περισσότερο ανθεκτικοί» και δηλώνουν έτοιμοι να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε μελλοντική ύφεση στην οικονομία, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το CNBC. Πιο συγκεκριμένα, η έρευνά έδειξε ότι σχεδόν οι μισοί από τους ερωτηθέντες στην Αυστραλία και την Ινδία είναι προετοιμασμένοι για μια οικονομική ύφεση.
«Η αυτοπεποίθηση και η αισιοδοξία που παρατηρείται στους επαγγελματίες αποδεικνύει ότι διαθέτουν μεγαλύτερη ανθεκτικότητα μετά την πανδημία προκειμένου να αντιμετωπίσουν κάθε αντίκτυπο που μπορεί να επιφέρει ένα αβέβαιο περιβάλλον», δήλωσε ο Πουτζά Καμπρία, ειδικός σταδιοδρομίας και επικεφαλής του editorial για την Ασία-Ειρηνικό στην εταιρεία LinkedIn.
«Από την αρχή της πανδημίας, οι επαγγελματίες αφιέρωσαν αυτόν τον χρόνο για να ενισχύσουν τις δεξιότητές τους σε τομείς με τους οποίους είναι πραγματικά παθιασμένοι», προσθέτει. Αξίζει να σημειωθεί μάλιστα, πως καταγράφηκε αύξηση της τάξεως του 43% από έτος σε έτος, στα μέλη που προσθέτουν δεξιότητες στο προφίλ τους στο LinkedIn, ανέφερε η έκθεση – σημάδι ότι οι εργαζόμενοι επενδύουν στην ενίσχυση των δεξιοτήτων τους για να διασφαλίσουν την μελλοντική τους σταδιοδρομία.
Στο μεταξύ, η εξ αποστάσεως εργασία κατά τη διάρκεια της πανδημίας έδωσε επίσης στους εργαζόμενους την ελευθερία να εργάζονται όποτε ή όπου θέλουν. «Πιστεύουμε ότι αυτό που θα συνεχίσει να συμβαίνει το 2023 είναι οι άνθρωποι να θέλουν δουλειές όπου έχουν περισσότερη ελευθερία, ή να βγάζουν περισσότερα χρήματα ή να απολαμβάνουν τη δουλειά περισσότερο — ή, σε ορισμένες περιπτώσεις, και τα τρία», τονίζει ο Καμπρία.
Σύμφωνα με την έρευνα του LinkedIn, αυτοί είναι οι πιο σημαντικοί λόγοι για τους οποίους οι εργαζόμενοι μπορεί να μην θέλουν να παραμείνουν στη δουλειά τους για μεγάλο χρονικό διάστημα,
1. Πληθωρισμός
Ο αυξανόμενος πληθωρισμός και το αυξημένο κόστος ζωής θα ωθήσουν τους υπαλλήλους να αναζητήσουν μια νέα θέση εργασίας με μεγαλύτερες χρηματικές απολαβές, διαπιστώνει η έρευνα του LinkedIn.
Η επιθυμία για μεγαλύτερο μισθό έχει αναδειχθεί ως ο βασικός λόγος για να αναζήτηση νέας εργασίας – το 58% των ερωτηθέντων στη Σιγκαπούρη, το 49% στην Αυστραλία και το 45% στην Ινδία δήλωσαν ότι είναι πρόθυμοι να παραμείνουν στον τρέχοντα ρόλο τους μόνο εάν λάβουν αύξηση.
2. Καλύτερη ισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής ζωής
Η ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής θα συνεχίσει να αποτελεί βασική προτεραιότητα για τους εργαζόμενους φέτος, όπως αντικατοπτρίζεται από περισσότερο από το 30% των ερωτηθέντων στην Ινδία, τη Σιγκαπούρη και την Αυστραλία.
3. Επαγγελματική ανέλιξη
Σύμφωνα με την έκθεση της Gallup για την κατάσταση του εργασιακού περιβάλλοντος, το 60% των ερωτηθέντων ανέφεραν ότι ήταν συναισθηματικά αποστασιοποιημένοι στη δουλειά. Η έλλειψη επαγγελματικής ανάπτυξης ή προόδου στην εργασία παραμένει ένας από τους κύριους λόγους που οι άνθρωποι αποδεσμεύονται και θέλουν να εγκαταλείψουν τη δουλειά τους.
Διαβάστε ακόμη
Τα προάστια της Αθήνας με αύξηση πάνω από 20% σε τιμές πώλησης και ενοίκια (πίνακες)