Η απουσία εργασιακής δέσμευσης και αφοσίωσης φαίνεται πως έχουν και ευρύτερο οικονομικό αντίκτυπο πέραν της καθημερινότητας των ίδιων των εργαζομένων σύμφωνα με έκθεση της Gallup, καθώς, όπως υποστηρίζει η γνωστή εταιρεία ερευνών, μπορεί να κοστίσουν στην παγκόσμια οικονομία 8,9 τρισ. δολάρια ή το 9% του παγκόσμιου ΑΕΠ.
Η έκθεση της Gallup, με τίτλο «Κατάσταση του Παγκόσμιου Χώρου Εργασίας», βασίζει τα ευρήματά της σε έρευνα που συμμετείχαν 128.278 εργαζομένοι σε περισσότερες από 140 χώρες και διαπιστώνει ότι περίπου το 20% αυτών έχουν αρνητικά συναισθήματα (αισθάνονται μόνοι, θυμωμένοι ή απογοητευμένοι) σε καθημερινή βάση, ενώ το 41% κατά μέσο όρο λέει ότι αισθάνεται άγχος.
Εκείνοι που είναι πιο πιθανό να δηλώσουν ότι αισθάνονται μοναξιά ήταν οι νεότεροι εργαζόμενοι (22%), οι εξ αποστάσεως εργαζόμενοι με πλήρη απασχόληση (25%) και εκείνοι που δεν έχουν ιδιαίτερη εργασιακή δέσμευση με τη δουλειά τους (31%).
Αν και η εργασία δεν είναι η μόνη αιτία για τα αρνητικά συναισθήματα στην καθημερινότητα ενός ατόμου, οι εργοδότες θα πρέπει να ανησυχούν αναφέρεται στην έρευνα που επικαλείται το CNN, καθώς οι εργασιακές συνθήκες μπορούν είτε να βελτιώσουν είτε να επιδεινώσουν τη συνολική ευημερία των ατόμων.
Όπως αναφέρεται στην έρευνα, από τη μία πλευρά, «όταν οι εργαζόμενοι βρίσκουν νόημα στις εργασιακές τους σχέσεις, η απασχόλησή τους συνδέεται με υψηλά επίπεδα καθημερινής απόλαυσης και χαμηλά επίπεδα όλων των αρνητικών καθημερινών συναισθημάτων. Σημειωτέον, οι μισοί από τους εργαζόμενους που διέθεταν ισχυρή εργασιακή δέσμευση κατέγραψαν υψηλά επίπεδα συνολικής ευημερίας στη ζωή τους.
Από την άλλη πλευρά, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η απουσία εργασιακής δέσμευσης μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη συνολική ευημερία ενός ατόμου και μάλιστα το ίδιο ή και περισσότερο από την ανεργία. «Οι εργαζόμενοι που αντιπαθούν τη δουλειά τους τείνουν να έχουν υψηλά επίπεδα καθημερινού άγχους και ανησυχίας, καθώς και υψηλά επίπεδα όλων των άλλων αρνητικών συναισθημάτων», ανέφεραν. «Σε πολλά θέματα ευεξίας (στρές, θυμός, ανησυχία, μοναξιά), η απουσία εργασιακής δέσμευσης είναι ισοδύναμη ή χειρότερη από την ανεργία».
Πώς κατανέμονται γεωγραφικά οι δυσαρεστημένοι και αγχωμένοι εργαζόμενοι
Σύμφωνα με την έρευνα της Gallup οι Ηνωμένες Πολιτείες και ο Καναδάς καταγράφουν το υψηλότερο ποσοστό αφοσιωμένων εργαζομένων (33%) μεταξύ όλων των περιοχών που μελετήθηκαν, ενώ κατατάσσονται στην τρίτη θέση όσον αφορά το ποσοστό των ευημερούντων εργαζομένων (53%), πίσω από την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία (60%) και τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική (54%).
Ωστόσο οι καλές επιδόσεις όσον αφορά την εργασιακή δέσμευση και αφοσίωση συνδέονται και με μεγαλύτερα ποσοστά άγχους καθώς οι ΗΠΑ και ο Καναδάς κατατάσσονται στη δεύτερη θέση όσον αφορά τους εργαζόμενους που βιώνουν καθημερινό άγχος (49%), ενώ στην πρώτη θέση βρίσκονται η Μέση Ανατολή και η Βόρεια Αφρική (52%).
Σύμφωνα με την έρευνα η Ευρώπη καταγράφει το χαμηλότερο επίπεδο εργασιακής δέσμευσης και αφοσίωσης των εργαζομένων (13%). Η Νότια Ασία σημείωσε τη χαμηλότερη βαθμολογία όσον αφορά τους εργαζόμενους που περιγράφονται ως συνολικά ακμάζοντες (13%), ενώ οι χώρες του πρώην σοβιετικού μπλοκ έχουν τη χαμηλότερη επίδοση όσον αφορά το καθημερινό άγχος (19%).
Τα χαρακτηριστικά της εργασιακής δέσμευσης και ο ρόλος των αφοσιωμένων διευθυντών
Σύμφωνα με την έρευνα ένας αφοσιωμένος εργαζόμενος με ισχυρή εργασιακή δέσμευση «εμπλέκεται ενεργά με τη δουλειά και τον χώρο εργασίας του, διαθέτει ενθουσιαμό και είναι, ψυχολογικά, «ιδιοκτήτης» της εργασίας του, προωθώντας την παραγωγικότητα και την καινοτομία». Τα παραπάνω χαρακτηριστικά πληρούν μόλις το 23% των συμμετεχόνοντων στην έρευνα, ποσοστό αμετάβλητο από τον προηγούμενο χρόνο. Από την άλλη πλευρά το ποσοστό εκείνων που κατατάσσονται στην κατηγορία των μη εμπλεκομένων και μη αφοσιωμένων αυξήθηκε το 2024 κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες στο 62%, σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Οι έρευνα περιγράφει τους συγκεκριμένους εγαζόμενους ως «ψυχολογικά αδέσμευτους με τη δουλειά και την εταιρεία στην οποία εργάζονται οι οποίοι αφιερώνουν τον χρόνο τους αλλά όχι την ενέργεια ή πάθος τους στη δουλειά».
Τα επίπεδα δέσμευσης των εργαζομένων διαπιστώθηκε ότι είναι υψηλότερα στους οργανισμούς που υιοθετούν «βέλτιστες πρακτικές». Οι βέλτιστες πρακτικές τους περιλαμβάνουν την έμφαση που δίνουν τα διευθυντικά στελέχη της εταιρείας στην εργασιακή και προσωπική ευημερία των εργαζομένων.
Σύμφωνα με την έρευνα ο ρόλος των διευθυντικών στελεχών είναι ιδιαίτερα κρίσιμος καθώς «όταν οι διευθυντές είναι αφοσιωμένοι και διαθέτουν εργασιακή δέσμευση, είναι πιο πιθανό να δεσμευτούν και οι εργαζόμενοι». Στα συμπεράσματα της έρευνας αναφέρεται ότι «οι ομάδες με υψηλή εργασιακή δέσμευσης έχουν αυξημένες πιθανότητες να σημειώσουν υψηλότερη παραγωγικότητα, κερδοφορία και πωλήσεις από τις ομάδες χαμηλής εργασιακής δέσμευσης» αλλά και αυξημένες πιθανότητες να καταγράψουν υψηλότερα ποσοστά συνολικής ευημερίας των εργαζομένων τους.
Διαβάστε ακόμη
Νετανιάχου: Πλήξαμε την ικανότητα του Ιράν στην άμυνα και στην κατασκευή πυραύλων
Ξένοι millionaires αγοράζουν πολυτελείς κατοικίες στην Ελλάδα (pics)
Μετρό: Το δύσκολο ταξίδι της Γραμμής 4 – Πού υπάρχουν εμπόδια
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα