search icon

Εργασιακά

Έρευνα: Η πρόκληση της αποστασιοποίησης στην εργασία και οι επιπτώσεις για τις επιχειρήσεις

Οι εργαζόμενοι με χαμηλό engagement κοστίζουν στην παγκόσμια οικονομία περίπου 8 τρισεκατομμύρια δολάρια και αντιπροσωπεύουν το 9% του παγκόσμιου ΑΕΠ

Το τελευταίο διάστημα, ολοένα και περισσότεροι είναι οι εργαζόμενοι οι οποίοι υποβάλουν την παραίτησή τους με τρόπο άκομψο και πολλές φορές, ανάρμοστο αδιαφορώντας πλήρως, για τη σχέση που θα διατηρήσουν στο μέλλον, με τους συναδέλφους ή το αφεντικό τους.

Πιο αναλυτικά, σχεδόν 1 στους 5 εργαζόμενους – αριθμός που μεταφράζεται σε ποσοστό που αγγίζει το 18% – εγκαταλείπει τη θέση του σε μία εταιρεία με την οποία δεν έχει κανένα συναισθηματικό δέσιμο, σύμφωνα με μια έκθεση της Gallup στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 120.000 εργαζόμενοι παγκοσμίως.

Η συμβουλευτική εταιρεία χαρακτηρίζει τους συγκεκριμένους υπαλλήλους ως άτομα που αναλαμβάνουν ενέργειες που «βλάπτουν άμεσα» τον οργανισμό, ενώ υπονομεύουν τους στόχους του και εναντιώνονται στους διευθυντές τους. «Σε κάποιο σημείο της διαδρομής, η εμπιστοσύνη μεταξύ εργαζομένου και εργοδότη κλονίστηκε», ανέφερε η έκθεση. Οι εργαζόμενοι με χαμηλό engagement κοστίζουν στην παγκόσμια οικονομία περίπου 8 τρισεκατομμύρια δολάρια και αντιπροσωπεύουν το 9% του παγκόσμιου ΑΕΠ, σύμφωνα με την Gallup.

Οι συνέπειες για τις επιχειρήσεις

Μία άκομψη παραίτηση χωρίς, τακτική μπορεί να σηματοδοτήσει «μεγάλους κινδύνους» σε μία επιχείρηση ή έναν οργανισμό οι οποίοι δεν πρέπει να αγνοηθούν, τονίζει η έκθεση σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το CNBC. Σημειώνεται μάλιστα, πως οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι αναφέρουν ότι αισθάνονται πολύ περισσότερο στρες στη δουλειά.

Αντίθετα, μόνο το 30% των αφοσιωμένων εργαζομένων ένιωθε «πολύ άγχος» σε καθημερινή βάση, σε σύγκριση με το αντίστοιχο 56% των εργαζομένων που δεν ένιωθαν τόσο μεγάλη σύνδεση με την δουλειά τους. Τα άτομα αυτά, θα άλλαζαν δουλειά ακόμη και αν στη νέα τους θέση λάμβαναν λιγότερες αμοιβές. Σε αντίθεση, οι αφοσιωμένοι υπάλληλοι απαιτούν αύξηση μισθού 31% για να εξετάσουν το ενδεχόμενο αλλαγής εργασίας, σύμφωνα με την ανάλυση της Gallup.

Μάλιστα, οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι όσοι δηλαδή, «παραιτούνται σιωπηλά» χωρίς ωστόσο, να δημιουργήσουν προβλήματα στην μέχρι πρότινος εταιρεία τους και οι οποίοι επιθυμούν να διατηρήσουν καλές σχέσεις με το αφεντικό τους, μπορεί να είναι η «μεγαλύτερη ευκαιρία» μιας εταιρείας για ανάπτυξη και αλλαγή. «Οι εργαζόμενοι που εγκαταλείπουν αθόρυβα είναι εκείνοι οι οποίοι θα προσφέρουν τα μεγαλύτερα κέρδη για την επιχείρησή σας. Είναι έτοιμοι να εμπνευστούν και να παρακινηθούν – αν προπονηθούν με τον σωστό τρόπο», αναφέρει μεταξύ άλλων η έκθεση.

«Η αληθινή δέσμευση σημαίνει ότι οι άνθρωποι σας είναι ψυχολογικά παρόντες για να κάνουν τη δουλειά τους. Έχουν αυτό που χρειάζονται και έχουν έναν υποστηρικτικό μάνατζερ και μια υποστηρικτική ομάδα. Ξέρουν γιατί η δουλειά τους έχει σημασία», καταλήγει η έρευνα.

Διαβάστε ακόμη:

Morgan Stanley: Γιατί παραμένει «ταύρος» για τις ελληνικές μετοχές (γραφήματα)

Κιγιοσάκι: Μπάφετ και Μπέρι ετοιμάζονται για το επόμενο κραχ στις αγορές

Έφοδος των αρμοδίων αρχών στις παραλίες της Τήνου (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version