Σχέδια για αλλαγή του τρόπου υπολογισμού του επιδόματος ανεργίας φέρεται να πεξεργάζεται ειδική επιτροπή της ΔΥΠΑ με στόχο η καταβολή του επιδόματος ανεργίας σταδιακά να συνδεθεί με τα προγράμματα κατάρτισης.
Βέβαια η όποια πρόταση θα πρέπει να λάβει την έγκριση του υπουργού Εργασίας της κυβέρνησης που θα προκύψει από την κάλπη του Ιουνίου.
Βασικός στόχος του νέου σχεδιασμού είναι η καταβολή του επιδόματος ανεργίας σταδιακά να συνδεθεί με τα προγράμματα κατάρτισης και την ενεργή αναζήτηση εργασίας και μάλιστα ως υποχρέωση του ανέργου προκειμένου να επανενταχθεί εκ νέου στην αγορά εργασίας το ταχύτερο δυνατό και με επιπλέον εφόδια και δεξιότητες. Ως εκ τούτου εξετάζεται να τεθεί ως σαφής όρος ότι ο άνεργος εφόσον αιτείται τη λήψη επιδόματος ανεργίας, θα οφείλει να είναι άμεσα διαθέσιμος για κατάρτιση.
Όσον αφορά τα ποσά, η επιτροπή εξετάζει το πρώτο χρονικό διάστημα μετά την απόλυση να δίδεται στον άνεργο αυξημένο ποσό επιδόματος – πιο κοντά στο μισθό του –, το οποίο μπορεί να μειώνεται σταδιακά όσο περνούν οι μήνες, χωρίς όμως να πέφτει κάτω από το σημερινό όριο των 479 ευρώ ανά μήνα. Αυτό ισχύει άλλωστε και στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το υπό εξέταση σχέδιο, στο νέο καθεστώς θα λαμβάνεται υπόψιν ο μέσος μισθός που είχε ο άνεργος ως πρώην εργαζόμενος την τελευταία τριετία. Βάσει αυτού θα υπολογίζεται ένα ποσοστό 55% που θα ισχύει για τους πρώτους 6 μήνες.
Στη συνέχεια για το δεύτερο εξάμηνο, ο άνεργος θα λαμβάνει 479 ευρώ, το ποσό δηλαδή που ισχύει σήμερα.
Για παράδειγμα:
Αν ένας άνεργος, ως εργαζόμενος την τελευταία τριετία είχε μέσο μισθό τριετίας 1.500 ευρώ, τότε θα λάβει το πρώτο εξάμηνο 825 ευρώ/μήνα ενώ το δεύτερο εξάμηνο θα λαμβάνει τα 479 ευρώ.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι πρόταση για την αναθεώρηση και τον επανασχεδιασμό του επιδόματος ανεργίας έχει κάνει και η Επιτροπή Πισσαρίδη στην τελική έκθεσή της για την ελληνική οικονομία, της οποίας σημαντικό μέρος υιοθέτησε και η απελθούσα κυβέρνηση Μητσοτάκη.
Τι προβλέπει η πρόταση Πισσαρίδη:
επίδομα ανεργίας στο 55% του μέσου μηνιαίου μισθού του ανέργου στα προηγούμενα 3 έτη με ανώτατο όριο τα 1.200 ευρώ.
Η διάρκεια του αυξημένου επιδόματος να είναι στους 6 μήνες, αντί για 12 μήνες που είναι σήμερα και να πληρώνεται υπό την προϋπόθεση ότι ο άνεργος αναζητά ενεργά εργασία ή συμμετέχει σε προγράμματα κατάρτισης.
Αν ο άνεργος μετά τους 6 μήνες δεν έχει βρει δουλειά, θα λαμβάνει για διάστημα έως 6 μήνες ή έως ότου βρει δουλειά, αν αυτό συμβεί νωρίτερα, το επίδομα ανεργίας στο επίπεδο που είναι σήμερα, δηλαδή στο 55% του κατώτατου μισθού.
Διαβάστε ακόμη
Τουρισμός για όλους 2023: Πότε αρχίζουν οι αιτήσεις για τα vouchers έως 200 ευρώ
Κοινωνικός τουρισμός 2023: Ρεκόρ συμμετοχών – 579.580 αιτήσεις για 1.068.904 επιταγές (vid)
Δωρεάν σεμινάριο με θέμα «Eshop και ΦΠΑ στο Ηλεκτρονικό Εμπόριο» από το EEA
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ