Σε καταγγελία για σωρεία παραβάσεων σε ό,τι αφορά το μέτρο της εφαρμογής της ψηφιακής κάρτας εργασίας, προχώρησε ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας , επικαλούμενος μαρτυρίες εργαζομένων που κλήθηκαν από τους εργοδότες τους να παραβιάσουν το ωράριο.
Σύμφωνα με την καταγγελία του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθηνών οι παραβάσεις αφορούν τα εξής:
-δίνονται οδηγίες στους εργαζόμενους που πιάνουν στις 5πμ να χτυπάνε την κάρτα τους στις 6πμ για να μην φανεί η μία ώρα νυχτερινής απασχόλησης,
-προϊστάμενοι ταμείων ζητούν από τις ταμίες να «χτυπήσουν» την κάρτα τους ακριβώς στις 9μμ που κλείνουν τα σούπερ μάρκετ , ενώ εξακολουθούν να είναι στο πόστο τους και να εξυπηρετούν πελάτες,
-δίνονται οδηγίες σε ωρομίσθιους εργαζόμενους που θα δούλευαν 8ωρο να μην ξεχάσουν να «χτυπήσουν» την κάρτα τους στο 4ωρο,
-σε υπαλλήλους των ηλεκτρονικών παραγγελιών να «χτυπάνε» την κάρτα τους είτε έχουν τελειώσει την παραγγελία είτε όχι αλλά να συνεχίζουν κανονικά την εργασία τους,
–οδηγοί δεν «χτυπούν» καθόλου κάρτα αφού βρίσκονταν εκτός καταστήματος
–καταστρατήγηση των ρεπό αλλά με οδηγία στους υπαλλήλους να μη «χτυπήσουν» κάρτα.
Σε κάθε περίπτωση, οι ελεγκτές της Ανεξάρτητης Αρχής Επιθεώρησης Εργασίας προχωρούν σε σαρωτικούς ελέγχους σε σούπερ μάρκετ και τράπεζες. Οι ελεγκτές επικεντρώνονται στην πραγματοποίηση ελέγχων μετά τη λήξη της βάρδιας για την πάταξη της υποδηλωμένης εργασίας.
Όπως έχει ξεκαθαρίσει το υπουργείο Εργασίας, το δίμηνο που θα ακολουθήσει την έναρξη εφαρμογής της Ψηφιακής Κάρτας (δηλαδή μέχρι τις 31 Αυγούστου), θα είναι μια περίοδος χάριτος, όπου δεν θα επιβάλλονται πρόστιμα στις επιχειρήσεις που θα εντοπιστεί ότι γίνεται υπέρβαση ωραρίου. Θα είναι μια περίοδος που θα αξιοποιηθεί για να διορθωθούν τυχόν λάθη.
Ο στόχος είναι από τον Σεπτέμβριο να μπορεί η λειτουργία της Ψηφιακής Κάρτας τουλάχιστον σε αυτές τις επιχειρήσεις που θα συμμετέχουν στην Α’ φάση, να γίνεται με ομαλό τρόπο.
Μητσοτάκης: «Οι εργοδότες δεν θα μπορούν να εκμεταλλεύονται τους εργαζόμενους»
«Φαινόμενα καταστρατήγησης του ωραρίου εργασίας υπάρχουν ακόμη αρκετά» είπε ο πρωθυπουργός προσθέτοντας ότι με το εργαλείο της ψηφιακής κάρτας εργασίας οι επιθεωρητές εργασίας θα μπορούν να γνωρίζουν αμέσως τον πραγματικό χρόνο εργασίας των υπαλλήλων. «Οι εργοδότες δεν θα μπορούν να εκμεταλλεύονται τους εργαζόμενους», επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επίσκεψή του στα υποκαταστήματα μίας αλυσίδας σούπερ μάρκετ και μίας τράπεζας και ζήτησε από τη γενική γραμματέα Εργασιακών Σχέσεων Άννα Στρατινάκη την γρήγορη επέκταση της ψηφιακής κάρτας εργασίας σε όλους τους κλάδους και όλες τις επιχειρήσεις.
«Είναι μία σημαντική κατάκτηση για τους εργαζόμενους να μπορούμε να γνωρίζουμε, ως κράτος, πόσο χρόνο ακριβώς δουλεύουν έτσι ώστε να αποφεύγεται οποιαδήποτε καταστρατήγηση του χρόνου εργασίας», δήλωσε ο πρωθυπουργός κατά τη συζήτηση που είχε με υπαλλήλους του σούπερ μάρκετ, στο κέντρο της Αθήνας, σημειώνοντας πως πλέον υπάρχει αυτόματη διασύνδεση με το ΠΣ Εργάνη.
Ψηφιακή κάρτα σε όλους τους κλάδους σε ορίζοντα 12μήνου
Στην πρώτη φάση εφαρμογής η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας καλύπτει περίπου 121.000 εργαζόμενους, ενώ σχεδιάζεται η επέκτασή της σε όλους τους κλάδους της οικονομίας σε βάθος 12μήνου.
Η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας εφαρμόζεται από την 1η Ιουλίου σε τράπεζες και σούπερ μάρκετ ανά την Ελλάδα.
Η Κάρτα περιλαμβάνεται στην εφαρμογή για «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα myErgani app. Επίσης διατίθεται στις επιχειρήσεις η εφαρμογή CardScanner app, η οποία «διαβάζει» την Ψηφιακή Κάρτα του εργαζόμενου κατά την είσοδο και την αποχώρηση από την εργασία και διαβιβάζει σε πραγματικό χρόνο τις πληροφορίες στο ΠΣ Εργάνη.
Με το myΕrgani οι εργαζόµενοι έχουν άµεση και εύκολη πρόσβαση στα στοιχεία Προγραµµατισµένου Χρόνου Εργασίας, Αδειών, Υπερωριών και Κάρτας Εργασίας, από το κινητό, το tablet ή τον υπολογιστή τους. Για τους εργοδότες τα στοιχεία αυτά είναι άµεσα διαθέσιµα σε ψηφιακή µορφή ηµερολογίου (Ηµερολόγιο Πραγµατικής Απασχόλησης) µε δυνατότητες σύνθετης αναζήτησης.
Από την 1η Οκτωβρίου έως τις 30 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί απογραφική διαδικασία του ωραρίου απασχόλησης από το σύνολο των επιχειρήσεων της χώρας, κάτι που θα συμβάλει στην πλήρη εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας σε όλες τις επιχειρήσεις. Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη η ψηφιακή κάρτα θα επεκταθεί στις εταιρείες security, στις ασφαλιστικές εταιρείες και στη βιομηχανία, ενώ στόχος είναι του χρόνου τέτοια εποχή να εφαρμόζεται στους κλάδους του τουρισμού και της εστίασης.