Αυξημένη ανησυχία επικρατεί κυρίως σε ορισμένες περιοχές της χώρας, την ώρα που η μετάλλαξη «Δέλτα» γίνεται όλο και περισσότερο απειλητική, ενώ προκύπτει και μια σειρά από ερωτήματα για το τι μέλλει γενέσθαι στους χώρους εργασίας, σε όσους παραμένουν ανεμβολίαστοι, αλλά και στην υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού σε ορισμένους κλάδους.
Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις της κυβέρνησης, και στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα οι εργοδότες έχουν δικαίωμα να ζητούν πληροφόρηση, εάν οι εργαζόμενοι έχουν εμβολιαστεί ή όχι.
Εξάλλου, όπως είχε ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο εμβολιασμός είναι υποχρεωτικός για τους εργαζόμενους σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, ενώ σε αντίθετη περίπτωση, οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι στις δομές αυτές (ιδιωτικού και δημοσίου) θα τεθούν σε αναστολή εργασίας από την 16η Αυγούστου και μετά. Επίσης υποχρεωτικός, είναι ο εμβολιασμός από Σεπτέμβρη, για τους υγειονομικούς στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, δηλαδή, γιατρούς, νοσηλευτές και διοικητικό προσωπικό,
Παράλληλα, ο Στέλιος Πέτσας, μιλώντας σε πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΪ, αναφέρθηκε στον υποχρεωτικό εμβολιασμό προαναγγέλλοντας ότι οι επόμενοι κλάδοι για τους οποίους θα υπάρξουν άμεσα ανακοινώσεις θα είναι οι εκπαιδευτικοί και οι δημόσιοι υπάλληλοι που βρίσκονται σε υπηρεσίες πρώτης γραμμής. «Πιο μεγάλο θέμα είναι των εκπαιδευτικών», τόνισε.
Στο ίδιο πλαίσιο, και ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, μίλησε για τα ζητήματα που προκύπτουν από τη συζήτηση για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού, το πρωί της 19ής Ιουλίου στον ΣΚΑΪ. Όπως είπε ο ίδιος, η υποχρεωτικότητα εμβολιασμού δεν αφορά το σύνολο του πληθυσμού.
Ο κ. Βορίδης εξήγησε πως αν δεν υπάρξει ειδική διάταξη νόμου που θα αφορά τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, θα ισχύουν κυρώσεις για παράβαση σύμβασης εργασίας.
Συνέχισε λέγοντας, πως «βρίσκονται σε ιδιαίτερα ευαίσθητους χώρους οι εργαζόμενοι που τους αφορούν. Όπως όσοι φροντίζουν υπερήλικες και μετέπειτα το υγειονομικό προσωπικό». «Θέλουμε να βγάλουμε τον εργαζόμενο από τον τόπο που εργάζεται γιατί αποτελεί κίνδυνο. Για αυτό και μπαίνει σε αναστολή. Για όσο διαρκέσει η αναστολή δεν θα λαμβάνει μισθό», διευκρίνισε. Απαντώντας σε ερώτηση που αφορούσε στις κυρώσεις που θα μπορούσαν να υπάρξουν, είπε πως «υπάρχει μια βεντάλια επιλογών».
Στη συνέχεια, ο κ. Βορίδης μίλησε για την αντικατάσταση των εργαζομένων οι οποίοι τίθενται σε αναστολή εργασίας σημειώνοντας πως δεν είναι ένα εύκολο εγχείρημα. «Εάν δεν υπάρχει χρονικός ορίζοντας της αντικαταστάσεως δεν βρίσκεις εύκολα άνθρωπο να θέλει να δουλέψει χωρίς να ξέρει πόσο θα δουλέψει», είπε.
«Κατά τη γνώμη μου η αναστολή εργασίας θα πρέπει να έχει έναν συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα και εν συνεχεία οι εργασιακές σχέσεις θα πρέπει να διευθετηθούν. Θα επιστρέψει στη δουλειά του εμβολιασμένος ή θα επιλέξει ότι δεν θέλει να κάνει αυτή την δουλειά», είπε. Σημείωσε για αυτό τον λόγο πως η αναστολή εργασίας θα πρέπει να είναι οριοθετημένη «έχοντας στο μυαλό μας και τη λειτουργία της επιχείρησης».
Διαβάστε ακόμη:
Χρηματιστήριο: Βαρύτατες απώλειες 3,9% – H χειρότερη ημέρα για το 2021
«Μοντέλο Μυκόνου» και σε Πάρο, Ίο, Σαντορίνη, Κρήτη; – Ερχονται νέα μέτρα
Wall Street: Μεγάλες απώλειες – Πτώση άνω των 700 μονάδων ο Dow Jones