Σίγουρα υπάρχουν κάποιες μέρες στη δουλειά που ο φόρτος εργασίας είναι μεγάλος και οι υποχρεώσεις δεν τελειώνουν με αποτέλεσμα, οι εργαζόμενοι να κυριεύονται από άγχος.
Και τότε, εντελώς ξαφνικά, ένας καλός λόγος από κάποιο συνάδελφο, ένα υποστηρικτικό σχόλιο από έναν ανώτερο ή ακόμη και ένα μπράβο από τον εργοδότη, αλλάζουν στη στιγμή τη διάθεση των εργαζομένων. Τίποτα πια δεν φαντάζει ακατόρθωτο. Γεμάτοι ενέργεια και αυτοπεποίθηση οι τελευταίοι, επιστρέφουν και πάλι στο πόστο τους και συνεχίζουν απρόσκοπτοι το έργο τους. Αυτή τη φορά όμως, με άλλη ενέργεια και έχοντας μεγαλύτερο κίνητρο. Έτοιμοι να αντιμετωπίσουν ακόμη, και την πιο δύσκολη πρόκληση.
Τα άτομα λοιπόν, που ακόμη και με ένα τους νεύμα μπορούν να αλλάξουν στη στιγμή τη διάθεσή μας προς το καλύτερο διαδραματίζοντας συγχρόνως, καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη και την επαγγελματική μας πορεία, θεωρούνται ως οι πλέον πολύτιμοι εργαζόμενοι στα πλαίσια κάθε εταιρείας και επιχείρησης.
Πράγματι υπάρχουν άνθρωποι γύρω μας, που λόγω χαρακτήρα βοηθούν με τον τρόπο τους τον περίγυρό τους ώστε να βελτιωθεί και τα άτομα από τα οποία απαρτίζεται να γίνουν καλύτεροι σε ό,τι και αν κάνουν. Οι άνθρωποι για τους οποίους γίνεται λόγος ονομάζονται «energizers» σύμφωνα με το CNBC, και κάθε διευθυντής και εργοδότης θα τους ήθελε στην ομάδα του.
Πώς θα γίνει κάποιος energizer;
Μία από τις ικανότητες των χαρισματικών αυτών ατόμων είναι πως γνωρίζουν τον τρόπο με τον οποίο θα δημιουργήσουν ένα ευχάριστο επαγγελματικό κλίμα εμπνέοντας και δίνοντας κίνητρο στους συναδέλφους τους. Όλοι θέλουν να συνεργαστούν με τα συγκεκριμένα άτομα. Η επιτυχία είναι δεδομένη.
Οι energizers τείνουν να αναπτύσσουν μια πιο προσωπική σχέση με τους υπόλοιπους εργαζομένους. Με τον τρόπο αυτό, δημιουργείται ένα πιο φιλικό και οικείο εργασιακό κλίμα, οι ανθρώπινες σχέσεις δεν είναι επιδερμικές και όλοι προσπαθούν για το καλύτερο. Ακόμη, τα εν λόγω άτομα γνωρίζουν καλά την αξία της ομαδοσυνεργατικότητας. Δεν ζητούν μόνο από τους άλλους να εκτελούν διάφορες εντολές. Από την πλευρά τους, βρίσκονται πάντοτε στο πλευρό των συναδέλφων τους όντας παράλληλα, πάντοτε πρόθυμοι να προσφέρουν τη δική τους βοήθεια και υπηρεσίες σε όποιον τις χρειαστεί. Πρόκειται ακόμη, για άτομα συνεπή που μπορεί κανείς να βασιστεί πάνω τους ακόμη και με κλειστά μάτια. Θα φέρουν εις πέρας οτιδήποτε και αν αναλάβουν. Εμπνέουν εμπιστοσύνη και αξιοπιστία.
Είναι αφοσιωμένοι και δείχνουν έμπρακτα την αφοσίωση αυτή με κάθε ευκαιρία. Ποντάρουν στη συνεργασία δίνοντας μεγάλη έμφαση στο ομαδικό πνεύμα και το συλλογικό καλό και όχι στις ατομικές και προσωπικές επιδιώξεις. Βρίσκουν πάντα χρόνο να ακούσουν με προσοχή τις ιδέες και τις απόψεις των υπολοίπων εργαζομένων. Επαινούν την προσπάθεια και τις καλές προτάσεις ενώ όταν διαφωνούν με κάποια ιδέα ή την πορεία δράσης ενός εργαζομένου δεν θα διστάσουν να το εκφράσουν πάντοτε όμως, με έναν ευγενικό τρόπο. Τα επιχείρηματά τους θα εστιάζουν αποκλειστικά στο επίμαχο ζήτημα και δεν θα φέρουν σε καμία περίπτωση σε δύσκολή θέση το συνομιλητή τους.
Αστικός μύθος
Οι άνθρωποι συνήθως, πιστεύουν ότι για να ανήκει κανείς στο «κλαμπ» των ατόμων αυτών, πρέπει να είναι εξωστρεφής και άκρως επικοινωνιακός. Στην πραγματικότητα όμως, αυτό δεν είναι απαραίτητο. Οι εργαζόμενοι εκπλήσσονται πολλές φορές όταν μαθαίνουν ποιοι είναι στην πραγματικότητα οι energizers σε μια εταιρεία. Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες από το MIT και το Χάρβαρντ πολλοί από τους εργαζομένους που αναλαμβάνουν έναν τέτοιο ρόλο ήταν χαμηλού προφίλ και εσωστρεφείς.
Διαβάστε ακόμα:
ΟΑΕΔ-εποχικό επίδομα: Ποιοι δικαιούνται έως €1.016 – Πού γίνονται οι αιτήσεις
Ακίνητα: Γιατί η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου βάζει «φρένο» στις μεταβιβάσεις