Πολλοί ζηλεύουν μια θέση εργασίας στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αλλά δεν φαίνεται να είναι όλα ρόδινα στη Φρανκφούρτη, καθώς όπως δείχνει έρευνα οι υπάλληλοι αντιμετωπίζουν μια κρίση ψυχικής υγείας που έχει επιταχυνθεί από τότε που αναγκάστηκαν να αντιμετωπίσουν τα ιστορικά υψηλά πληθωρισμού.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) έχει δει μια απότομη αύξηση στον αριθμό των εργαζομένων που κινδυνεύουν από burn out και μια αύξηση σε αυτούς που αναφέρουν αυτοκτονικές σκέψεις, σύμφωνα με πληροφορίες από εσωτερική έρευνα, αναφέρει δημοσίευμα του Politico.

Η έκθεση που αφορά 1.602 στελέχη της ΕΚΤ διαπίστωσε ότι το μερίδιο που αντιμετωπίζει επαγγελματική εξουθένωση είχε εκτιναχθεί από 33,2% το 2021, την τελευταία φορά που διενεργήθηκε η έρευνα, στο 38,9% τώρα. Ο αριθμός όσων βιώνουν σκέψεις αυτοκτονίας έχει αυξηθεί από 6% σε 9,1%, που αντιστοιχεί σε 146 υπαλλήλους.

Το μερίδιο των εργαζομένων που ανέφεραν τουλάχιστον ένα ψυχοσωματικό σύμπτωμα, συμπεριλαμβανομένης της εξουθένωσης, της εξάντλησης, των διαταραχών διάθεσης και της αποδέσμευσης, ανέρχεται πλέον στο 72%.
Ο φόρτος εργασίας του προσωπικού της τράπεζας έχει επίσης αυξηθεί καθώς αντιμετώπισε τον υψηλότερο πληθωρισμό που είχε αντιμετωπίσει στη σύντομη, 25ετή ιστορία της.

Ένας τέλειος καταιγισμός φραγμών της εφοδιαστικής αλυσίδας, η αύξηση των καταναλωτικών δαπανών και η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία βοήθησαν τον πληθωρισμό να φτάσει στο ανώτατο όριο του 10,6% τον Οκτώβριο του 2022.

Η ΕΚΤ άρχισε να αυξάνει τα επιτόκια λίγους μήνες νωρίτερα σε μια προσπάθεια να επιβραδύνει τη ζήτηση. Το βασικό επιτόκιο αυξήθηκε στο σχεδόν ρεκόρ του 4,5% μέχρι το καλοκαίρι του 2023, με τη πρώτη μείωση επιτοκίων τον Ιούνιο.

Από τη σύστασή της το 1999, η ΕΚΤ σπάνια γνώριζε ειρήνη. Πριν αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις από την πανδημία, οι εργαζόμενοι στην κεντρική τράπεζα έπρεπε να αντιμετωπίσουν το βάρος του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού κραχ και της επακόλουθης κρίσης χρέους που εκτυλίχθηκε στα φτωχότερα κράτη της Ευρώπης.

Πολλή δουλειά, λίγες αυξήσεις

Στην τελευταία έρευνα, επτά στους 10 υπαλλήλους που ανέφεραν εξουθένωση είπαν ότι εργάζονταν τακτικά μέχρι αργά, ενώ έξι στους 10 που δεν αντιμετώπισαν επαγγελματική εξουθένωση ανέφεραν επίσης ότι εργάζονταν μέχρι αργά.

Ο πρόεδρος της επιτροπής προσωπικού της ΕΚΤ, Κάρλος Μπόουλς, δήλωσε στο Politico ότι μια «σημαντική αύξηση των αυτοκτονιών» δεν μπορεί να εξεταστεί χωρίς να αμφισβητηθεί η ηγεσία της τράπεζας.

«Είναι γνωστό ότι η εξουθένωση προκαλεί κακή λήψη αποφάσεων και αυτό δεν είναι αυτό που θέλουμε για την ΕΚΤ, όπου εκατομμύρια Ευρωπαίοι πολίτες θα μπορούσαν να επηρεαστούν αρνητικά από ένα λάθος στην ανάλυση δεδομένων, τις μακροοικονομικές προβλέψεις ή απλώς από κακή κρίση όσον αφορά την πραγματικότητα της οικονομικής κατάστασης», είπε ο Μπόουλς στο Politico.

Ενώ σίγουρα υπάρχουν παραλληλισμοί μεταξύ της περιόδου των εκθέσεων και της ιστορικής μάχης της ΕΚΤ με τον πληθωρισμό, μια πιο μακιαβελική πηγή θα μπορούσε να ευθύνεται για την αυξανόμενη ψυχική ασθένεια.

Παιχνίδια εξουσίας

Το Politico ανέφερε ότι σχεδόν κάθε ερωτώμενος παραπονέθηκε για «παιχνίδια εξουσίας» στην τράπεζα, ενώ περίπου εννέα στους 10 παραπονέθηκαν για ευνοιοκρατία, καθώς άλλοι είπαν ότι οι ευκαιρίες εξέλιξης δεν μοιράστηκαν αξιοκρατικά.

Η έρευνα παρουσιάζει επίσης μια εικόνα απειλών σωματικής και λεκτικής βίας και ισχυρισμών για σεξουαλική παρενόχληση.

Η ΕΚΤ έχει εμπλακεί σε μερικές δημόσιες διαμάχες με μέλη του προσωπικού της, η πιο πρόσφατη για μια διαφωνία μισθών πέρυσι. Οι εκπρόσωποι των συνδικάτων των εργαζομένων της ΕΚΤ υπέβαλαν επίσημη καταγγελία το 2023, αφού η τράπεζα υιοθέτησε αύξηση μισθών κατά 4%, λιγότερο από το ήμισυ του ποσοστού πληθωρισμού 8,3% εκείνη την εποχή.

Διαβάστε ακόμη

Πώς μπορεί να επηρεάσει τις αγορές η απόπειρα δολοφονίας του Τραμπ – Τι λένε Citi και UBS

Ebury: Ο ήπιος πληθωρισμός στις ΗΠΑ ενισχύει τα νομίσματα της Ευρώπης και των αναδυομένων αγορών

Σταϊκούρας: Το Σωματείο Εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ αναπαράγει ψευδείς αναφορές ως προς το πρόσωπό μου

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ