Ο Κρις Γουίλιαμς, πρώην αντιπρόεδρος του τμήματος HR στη Microsoft, είναι σύμβουλος σε εκτελεστικό επίπεδο με περισσότερα από 40 χρόνια εμπειρίας στην καθοδήγηση και δημιουργία ομάδων. Σύμφωνα με την εμπειρία του, χρησιμοποιώντας μια ανταγωνιστική προσφορά από άλλη εταιρεία ως μοχλό πίεσης για να διαπραγματευτείτε τον μισθό σας, μπορεί να φέρει άμεσα οφέλη, αλλά οι μακροπρόθεσμες συνέπειες μπορεί να είναι αρνητικές.

Όταν ένας εργοδότης αναγκάζεται να σας κάνει μία αντιπρόταση για να μην υποβάλετε την παραίτησή σας, η σχέση σας με την εταιρεία ενδέχεται να αλλάξει δραματικά. Ο εργοδότης μπορεί να αισθανθεί ότι τον κρατάτε «όμηρο», κάτι που θα δημιουργήσει δυσπιστία. Μπορεί να αναρωτηθεί, τι σας εμποδίζει να επαναλάβετε την ίδια τακτική στο μέλλον, ζητώντας ξανά και ξανά περισσότερα. Αυτή η αμφιβολία μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την επαγγελματική σας πορεία.

Η εταιρεία πιθανώς, να μην σας εμπιστεύεται πλέον για σημαντικά έργα ή ευκαιρίες ανάπτυξης, καθώς θα φοβάται πως έχετε στο πίσω μέρος του μυαλού σας, την παραίτηση. Επίσης, τα bonus και οι προαγωγές που μπορεί να αξίζετε θα είναι πιο δύσκολο να έρθουν, καθώς η εταιρεία ίσως επιλέξει να επενδύσει σε εργαζόμενους που δεν θέτουν την παρουσία τους υπό αμφισβήτηση.

Αν δεχτείτε μια αντιπρόταση, έχετε ήδη ξεκαθαρίσει ότι η σχέση σας με την εταιρεία είναι πλέον καθαρά οικονομική. Η εμπιστοσύνη που υπήρχε έχει κλονιστεί, και αυτό μπορεί να επηρεάσει την εξέλιξή σας μέσα στην εταιρεία. Ο εργοδότης μπορεί να σας αντιμετωπίζει πλέον ως κάποιον που ενδιαφέρεται μόνο για το χρήμα, και αυτό θα αλλάξει τη δυναμική της συνεργασίας σας.

Πότε πρέπει να διαπραγματευθείτε τον μισθό σας

Σύμφωνα με το BusinessInsider, το μόνο κατάλληλο χρονικό σημείο για να διαπραγματευτείτε τον μισθό σας είναι όταν σας γίνεται η αρχική προσφορά εργασίας. Τότε είναι λογικό και αναμενόμενο να συζητήσετε τους όρους της απασχόλησής σας. Ωστόσο, μόλις καθιερωθείτε στη θέση σας, τα πράγματα αλλάζουν.

Η σκληρή αλήθεια

Αν η τρέχουσα εταιρεία σας είναι πρόθυμη να σας προσφέρει περισσότερα χρήματα μόνο όταν απειλείτε να φύγετε, πρέπει να αναρωτηθείτε γιατί δεν το έκανε νωρίτερα. Συχνά, η αντιπρόταση δεν είναι σημάδι αναγνώρισης της αξίας σας, αλλά μια κίνηση πανικού από την πλευρά της εταιρείας.

Τι πρέπει να κάνετε αν λάβετε μια άλλη πρόταση για δουλειά

Αν λάβετε μια προσφορά από άλλη εταιρεία, σκεφτείτε καλά αν θέλετε να προχωρήσετε. Αν αποφασίσετε να παραμείνετε στην ίδια δουλειά, κάντε το χωρίς να χρησιμοποιήσετε την εξωτερική προσφορά ως εργαλείο πίεσης. «Η συμβουλή μου είναι να μην περιμένετε αντιπρόταση από τον εργοδότη σας, καθώς αυτή μπορεί να μην έρθει και, ακόμη και αν έρθει, η σχέση σας με την εταιρεία θα έχει αλλάξει για πάντα», υποστηρίζει ο Γουίλιαμς.

Διαβάστε ακόμη

ΤUI: «Πρωτοφανής ζήτηση για διακοπές το φθινόπωρο» – Στους top προορισμούς και ελληνικά νησιά

Στο Υπουργικό το νομοσχέδιο για νέα κίνητρα σε μικρομεσαίους και επαγγελματίες

«Πυρετός» μεταβιβάσεων ακινήτων με φθηνή Golden Visa

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ