Aντίστροφη μέτρηση έχει ξεκινήσει για τις καταβολές του φετινού Δώρου Πάσχα στους εργαζομένους. Ειδικότερα κάθε μισθωτός στον ιδιωτικό τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου, που εργάστηκε από την 1 Ιανουαρίου μέχρι 30 Απριλίου δικαιούται ολόκληρο το δώρο Πάσχα.
Πιο αναλυτικά, πρόκειται για το μισό μηνιαίο μισθό αν αμείβεται με μισθό και 15 ημερομίσθια αν αμείβεται με ημερομίσθιο. Το Δώρο Πάσχα καταβάλλεται μέχρι την Μεγάλη Τετάρτη το αργότερο, δηλαδή φέτος έως την Τετάρτη 12 Απριλίου.
Τονίζεται ότι ο εργοδότης μπορεί, φυσικά, να το καταβάλλει νωρίτερα, αλλά σε κάθε περίπτωση μέχρι την Μ. Τετάρτη, διαφορετικά μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπος με αυτόφωρη διαδικασία.
Το Δώρο Πάσχα ισούται με μισό μισθό, εφόσον όμως ο εργαζόμενος απασχολείται ολόκληρο το 4μηνο Ιανουάριος – Απρίλιος του εκάστοτε έτους.
Η χρονική περίοδος που υπολογίζεται το δώρο αρχίζει από την 1 Ιανουαρίου μέχρι 30 Απριλίου κάθε έτους, συνεπώς, αν η σχέση εργασίας διήρκεσε ολόκληρο το χρονικό διάστημα ο εργαζόμενος δικαιούται να λάβει μισό μηνιαίο μισθό αν αμείβεται με μισθό και 15 ημερομίσθια αν αμείβεται με ημερομίσθιο.
Χρόνοι που δεν συνυπολογίζονται στο Δώρο Πάσχα:
- Δεν υπολογίζονται οι μέρες κατά τις οποίες ο μισθωτός απείχε από την εργασία του αδικαιολόγητα ή λόγω άδειας χωρίς αποδοχές.
- Δεν λαμβάνεται υπόψη το διάστημα απουσίας των εργαζομένων λόγω συνδικαλιστικής δραστηριότητας (δηλαδή ο χρόνος της συνδικαλιστικής άδειας)
- Σχετικά με την απεργία, η δικαστηριακή νομολογία δέχεται ότι οι ημέρες της απεργίας δεν υπολογίζονται στο χρόνο διάρκειας της εργασιακής σχέσης γιατί η αποχή του μισθωτού οφείλεται σε δική του θέληση και δεν μπορεί επομένως να χαρακτηριστεί σαν δικαιολογημένη απουσία. Κατ’ αναλογία το ίδιο ισχύει και με τις στάσεις εργασίας αφού και αυτές αποτελούν στην πραγματικότητα απεργία.
Διαβάστε ακόμη: