Μετά τη συμμετοχή 110.000 ανέργων στα προγράμματα για τις ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ), «ανοίγει» νέος κύκλος αιτήσεων για επιπλέον 30.000 ανέργους σε πρόγραμμα κατάρτισης.
Η υποβολή των αιτήσεων θα ξεκινήσει την Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2023 και ώρα 14:00, έως τη συμπλήρωση των διαθέσιμων θέσεων.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, τα προγράμματα έχουν ως στόχο τη διασύνδεση της κατάρτισης με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας και την ενίσχυση της απασχολησιμότητας των ανέργων για την ταχύτερη εργασιακή επανένταξή τους, στο πλαίσιο της ψηφιακής και της πράσινης μετάβασης της οικονομίας.
Ο κάθε καταρτιζόμενος θα παρακολουθήσει πρόγραμμα θεωρητικής κατάρτισης, συνολικής διάρκειας έως 200 ώρες.
Μετά την ολοκλήρωση της κατάρτισης, οι ωφελούμενοι θα συμμετάσχουν σε εξετάσεις πιστοποίησης γνώσεων και δεξιοτήτων από ανεξάρτητους φορείς και, όσοι επιτύχουν, θα λάβουν το σύνολο του εκπαιδευτικού επιδόματος, που ανέρχεται σε έως 1.000 ευρώ (5 ευρώ ανά ώρα κατάρτισης).
Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης – NextGenerationEU.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση, μέσω gov.gr, στη διεύθυνση https://www.gov.gr/ipiresies/ekpaideuse/katartise/eggraphe-sto-metroo-opheloumenon-gia-ten-katartise-meso-ton-kedibim-ton-aei-kai-ton-adeiodotemenon-kdbm.
Όσοι υποβάλλουν αίτηση και πληρούν τις προϋποθέσεις συμμετοχής θα ενταχθούν στο μητρώο ωφελουμένων και, στη συνέχεια, θα μπορούν να επιλέξουν το πρόγραμμα κατάρτισης που επιθυμούν να παρακολουθήσουν από τη λίστα των προσφερόμενων προγραμμάτων.
Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφτούν τις διευθύνσεις https://www.dypa.gov.gr/proghrammata-katartisis-ghia-to-tamio-anakampsis και https://www.voucher.gov.gr.
Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, με συνολικό προϋπολογισμό 301,5 εκατ. ευρώ, η δράση κατάρτισης ανέργων αποτελεί τη μεγαλύτερη δράση συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης που έχει υλοποιηθεί ποτέ στη χώρα.
Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Άδωνις Γεωργιάδης, δήλωσε: «Είμαι πολύ χαρούμενος που ξεκινάει άλλο ένα πετυχημένο πρόγραμμα της ΔΥΠΑ, το οποίο θα δώσει την ευκαιρία σε 30.000 ανέργους να λάβουν κατάρτιση σε δεξιότητες που ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες της σημερινής αγοράς εργασίας. Τα προγράμματα αναβάθμισης ψηφιακών και πράσινων δεξιοτήτων είναι σημαντικά για την ταχύτερη εργασιακή επανένταξη των ανέργων.
Οφείλουμε να μπορέσουμε να εκπαιδεύσουμε αξιόπιστα και γρήγορα όσους περισσότερους ανθρώπους μπορούμε, ώστε να βρουν πολύ εύκολα δουλειά. Το νέο πρόγραμμα πιστοποίησης δεξιοτήτων της ΔΥΠΑ θα “εξοπλίσει” τον άνεργο με όλα εκείνα τα εφόδια που χρειάζεται, για να “βγει” έτοιμος πια στην αγορά εργασίας».
Από την πλευρά του, ο διοικητής της ΔΥΠΑ, Σπύρος Πρωτοψάλτης, υπογράμμισε: «Η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης έχει πλέον αναλάβει τον κεντρικό ρόλο στον κρίσιμο τομέα της κατάρτισης και επανακατάρτισης του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας μας, υλοποιώντας δράσεις νέας γενιάς σε δεξιότητες υψηλής ζήτησης. Στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης, έχουμε θέσει ως εθνικό στόχο την κατάρτιση 500.000 συμπολιτών μας έως το 2025, ώστε να αποκτήσουν δεξιότητες, που θα τους δώσουν τη δυνατότητα να βρουν καλές και ποιοτικές θέσεις εργασίας.
Μετά τον πρώτο κύκλο προγραμμάτων, τον οποίο ολοκλήρωσαν περισσότεροι από 220.000 πολίτες, ξεκινάμε έναν νέο κύκλο για επιπλέον 30.000 ανέργους σε ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες. Η ΔΥΠΑ βρίσκεται δίπλα σε όσους αναζητούν εργασία, παρέχοντας όλα τα σύγχρονα μέσα, για να ενταχθούν στην αγορά εργασίας με τα προσόντα που θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας».
Διαβάστε ακόμη
Mέση Ανατολή: Τα τρία σενάρια για τις επιπτώσεις του πολέμου στην παγκόσμια οικονομία (πίνακες)
Πόλεμος στο Ισραήλ: Ξεκίνησε η εκκένωση της Γάζας – Δεν υπάρχουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι (vids)
Πρώτη αρωγή: Ολοκληρώθηκε η 8η καταβολή σε 2.940 δικαιούχους – Πληρωμές ύψους €65 εκατ. σε έναν μήνα
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ