Ενεργοποιείται σταδιακά το σύστημα κινήτρων και ανταμοιβής υπαλλήλων του Δημοσίου, ενώ παράλληλα δημοσιεύθηκαν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως οι αποφάσεις (ΦΕΚ 2000 Β / 27-3-2023 και 2132 Β / 3-4-2023) με τις οποίες καθορίζεται η διαδικασία εφαρμογής του μπόνους παραγωγικότητας.
Στις συγκεκριμένες αποφάσεις περιγράφονται τα κριτήρια απονομής ανταμοιβής, ο τρόπος υπολογισμού καθώς και η διαδικασία καταβολής της.
Το Σύστημα κινήτρων και ανταμοιβής αφορά δημοσίους υπαλλήλους που εργάστηκαν για την υλοποίηση των στόχων των Ετήσιων Σχεδίων Δράσης των Υπουργείων καθώς και 6.000 δημοσίους υπαλλήλους που εμπλέκονται άμεσα στην υλοποίηση Έργων του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0».
Η εφαρμογή της δράσης είναι πιλοτική και μετά την ολοκλήρωσή της θα αξιολογηθεί, με στόχο να επεκταθεί και σε άλλους στρατηγικούς τομείς του Δημοσίου.
Υπενθυμίζεται ότι το έργο παρουσιάστηκε λεπτομερώς από τον Υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη και τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Θόδωρο Σκυλακάκη στο πρόσφατο Υπουργικό Συμβούλιο.
Αναλυτικά οι δικαιούχοι του μπόνους
Σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου 4942 που ψηφίστηκε το καλοκαίρι του 2022, δικαιούχοι του μπόνους είναι οι εξής κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων:
α. πολιτικοί υπάλληλοι και ένστολο προσωπικό για την επίτευξη της προκαθορισμένης στοχοθεσίας στην υλοποίηση των Ετήσιων Σχεδίων Δράσης των υπουργείων και των εποπτευόμενων φορέων τους. Η ετήσια δαπάνη για τις ανταμοιβές φτάνει τα 20 εκατ. ευρώ.
β. υπάλληλοι που εμπλέκονται άμεσα στην υλοποίηση έργων του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0». Στην κατηγορία αυτή εντάσσονται περίπου 6.000 υπάλληλοι, στους οποίους θα κατανέμονται έως 10 εκατ. ευρώ ετησίως.
γ. δικαστικοί υπάλληλοι, οι οποίοι, στο πλαίσιο της εφαρμογής των προβλέψεων του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» για την επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης, υλοποιούν συγκεκριμένους στόχους των δικαστηρίων, των εισαγγελιών και των λοιπών υπηρεσιών στις οποίες απασχολούνται. Η ετήσια δαπάνη της ανταμοιβής φτάνει τα 11 εκατ. ευρώ.
Στην ίδια φιλοσοφία προβλέπεται επίσης η χορήγηση Κινήτρου Επίτευξης Δημοσιονομικών Στόχων (Κ.Ε.Δ.Σ.) στους υπαλλήλους των Γενικών Διευθύνσεων Οικονομικών Υπηρεσιών των υπουργείων, των Οικονομικών Υπηρεσιών της Προεδρίας της Δημοκρατίας και της Προεδρίας της Κυβέρνησης, του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (Γ.Λ.Κ.), με βάση την επίτευξη συγκεκριμένων ποσοτικών στόχων που καθορίστηκαν με απόφαση του υπουργού Οικονομικών για κάθε υπηρεσία.
Οι ποσοτικοί στόχοι σχετίζονται ενδεικτικά με τη δημοσιονομική και ταμειακή διαχείριση, τον έλεγχο και τα αποτελέσματα επί των εσόδων και των δαπανών, τον οικονομικό και δημοσιονομικό προγραμματισμό, την εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων, την επεξεργασία σημαντικού αριθμού νομοθετικών και κανονιστικών πράξεων δημοσιονομικού περιεχομένου, την επεξεργασία αιτημάτων επί κρατικών εγγυήσεων και εν γένει ποσοτικούς στόχους που συνδέονται με την άσκηση δημοσιονομικής πολιτικής. Το συνολικό ετήσιο ύψος στη συγκεκριμένη περίπτωση φτάνει τα 5 εκατ. ευρώ.
Διαβάστε ακόμη:
«Καμπανάκι» της ΕΚΤ για την αγορά των real estate funds – Ο κίνδυνος του 1 τρισ. ευρώ
BC Partners: Εξαγοράζει το Μητροπολιτικό Κολλέγιο και το ΙΕΚ ΑΚΜΗ
Τα κορυφαία ρολόγια της χρονιάς – Η ασύγκριτη τέχνη της υψηλής ωρολογοποιίας