Εξειδικεύοντας τα μέτρα που είχε ανακοινώσει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, ο υπ. Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας διευκρίνισε ότι η μόνιμη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης στους δημοσίους υπαλλήλους, καλύπτει 500.000 άτομα και το κόστος ανέρχεται στα 202 εκατ. ευρώ.
Επίσης, καταργείται η ειδική εισφορά 1% υπέρ του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων. Το μέτρο αυτό καλύπτει 600.000 πολίτες και το κόστος ανέρχεται στα 50 εκατ. ευρώ.
Τρίτον, προωθείται η άμεση διευθέτηση παγίων μισθολογικών αιτημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως είναι:
- Η μισθολογική εξέλιξη εθελοντών μακράς διάρκειας και οπλιτών βραχείας ανακατάταξης.
- Η επέκταση της μάχιμης πενταετίας ένστολων και σε λοιπές κατηγορίες προσωπικού.
- Η έκδοση απόφασης για καταβολής της ειδικής αποζημίωσης για τη νυχτερινή απασχόληση των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων.
- Η ειδική πρόσθετη αμοιβή για πληρώματα πολεμικών πλοίων. Το κόστος ανέρχεται στα 50 εκατ. ευρώ.
Τέταρτον, η κυβέρνηση προχωρά σε αναμόρφωση του ειδικού μισθολογίου των 20.000 γιατρών του Ε.Σ.Υ., από την 1η Ιανουαρίου 2023, με αύξηση του βασικού μισθού, του επιδόματος νοσοκομειακής απασχόλησης και του επιδόματος θέσης ευθύνης. Η μεσο-σταθμική αύξηση εκτιμάται στο 10%, ενώ το κόστος του μέτρου ανέρχεται στα 53 εκατ. ευρώ.
Πέμπτον, προωθείται αναμόρφωση του μισθολογίου δημοσίων υπαλλήλων, με έμφαση στους χαμηλόμισθους και όσους έχουν θέσεις ευθύνης, από την 1η Ιανουαρίου 2024. Το μέτρο αυτό καλύπτει περίπου 600.000 πολίτες και το κόστος ανέρχεται στα 500 εκατ. ευρώ.
Διαβάστε ακόμη:
Δημήτρης Ιτούδης: Από τις αγροτικές καλλιέργειες, στα «χρυσά» συμβόλαια Ρώσων και Τούρκων
Σήμα κινδύνου από την Goldman Sachs: Υψηλό το ρίσκο στην Ευρώπη, «underweight» για τις μετοχές