«Η θερμική καταπόνηση είναι ένας αόρατος και σιωπηλός δολοφόνος που μπορεί να προκαλέσει γρήγορα ασθένεια, θερμοπληξία ή ακόμη και θάνατο. Με την πάροδο του χρόνου μπορεί επίσης να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα καρδιάς, πνευμόνων και νεφρών για τους εργαζόμενους».
Η τελευταία έκθεση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO) περιλαμβάνει ανησυχητικά συμπεράσματα. Με τίτλο «Heat at work: Implications for safety and health» αποκαλύπτει νέα στοιχεία για την έκταση και τη σοβαρότητα των κινδύνων που διατρέχουν οι εργαζόμενοι σε ένα όλο και πιο ζεστό περιβάλλον.
Πέρα από τους «συνήθεις υπόπτους», δηλαδή την Αφρική, τη Μέση Ανατολή και κάποιες περιοχές της Ασίας, όλο και περισσότερες χώρες του πλανήτη πλέον υφίστανται υψηλές θερμοκρασίες και καύσωνες, συνθήκες πρωτόγνωρες για πολλές από αυτές.
«Στο κόκκινο» η Ευρώπη
«Οι ταχύτερα μεταβαλλόμενες συνθήκες εργασίας παρατηρούνται στην Ευρώπη και την Κεντρική Ασία» αναφέρει η έκθεση.
Από το 2000 έως το 2020 η περιοχή κατέγραψε τη μεγαλύτερη αύξηση ημερών με έκθεση σε υπερβολική θερμότητα, με το ποσοστό των εργαζομένων που επηρεάζονται να αυξάνεται κατά 17,3%, ποσοστό σχεδόν διπλάσιο από την παγκόσμια μέση αύξηση.
Παράλληλα, στην Ευρώπη καταγράφεται η μεγαλύτερη αύξηση (16,4%) τραυματισμών στους χώρους εργασίας λόγω θερμικής καταπόνησης από το 2000.
Αυτό οφείλεται στις υψηλότερες θερμοκρασίες που επικρατούν σε περιοχές όπου οι εργαζόμενοι δεν είναι συνηθισμένοι στη ζέστη, σημειώνει η έκθεση.
«Αόρατος δολοφόνος»
Η έκθεση εκτιμά ότι 4.200 εργαζόμενοι παγκοσμίως έχασαν τη ζωή τους λόγω καύσωνα το 2020.
Συνολικά, 231 εκατομμύρια εργαζόμενοι εκτέθηκαν σε καύσωνες το 2020, σημειώνοντας αύξηση κατά 66% σε σχέση με το 2000.
Δεν είναι, όμως, μόνο οι καύσωνες που δημιουργούν προβλήματα.
Η έκθεση τονίζει ότι 9 στους 10 εργαζόμενους παγκοσμίως εκτέθηκαν σε υπερβολική ζέστη εκτός μίας τυπικής περιόδου «καύσωνα» , με αποτέλεσμα χιλιάδες εργατικά ατυχήματα.
🔴 More workers than ever are losing the fight against heat stress, says the new @ilo report.
This silent killer is causing serious health issues worldwide, with regions previously unaccustomed to extreme heat now facing increased risks.
👉 https://t.co/mxZYjl4QKY pic.twitter.com/XmG2AMwb36
— International Labour Organization (@ilo) July 28, 2024
«Η υπερβολική ζέστη δημιουργεί πρωτοφανείς προκλήσεις για τους εργαζόμενους παγκοσμίως όλο το χρόνο και όχι μόνο κατά τη διάρκεια περιόδων έντονων καυσώνων» δήλωσε ο γενικός διευθυντής της ILO, Gilbert F. Houngbo.
Η αναβάθμιση των μέτρων προστασίας των εργαζομένων θα μπορούσαν να εξοικονομήσουν έως και 361 δισεκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως σε χρήματα που χάνονται από χαμένα μεροκάματα και έξοδα ιατρικής περίθαλψης.
Η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας έχει εκδώσει οδηγό με συμβουλές για το πώς μπορούν οι εργαζόμενοι να λάβουν κάποια βασικά μέτρα προστασίας για να αποφύγουν βλάβη στο δέρμα και τα μάτια τους από τις ακτινοβολίες UV.
«Αν υπάρχει ένα πράγμα που ενώνει τον διχασμένο κόσμο μας, είναι ότι όλοι μας αισθανόμαστε όλο και περισσότερο τη ζέστη. Η Γη γίνεται πιο ζεστή και πιο επικίνδυνη για όλους, παντού. Πρέπει να ανταποκριθούμε στην πρόκληση της αύξησης των θερμοκρασιών – και να ενισχύσουμε την προστασία των εργαζομένων», τόνισε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.
πηγή κεντρικής φωτο: International Labour Organization (ILO)
Διαβάστε ακόμη
Σπύρος Θεοδωρόπουλος: Ζημιές για την Bespoke λόγω Νίκας
Τουρισμός: Δέκα ξενοδόχοι δίνουν το στίγμα της φετινής σεζόν (pics)
Εφορία: Εντολές ελέγχου για 1.500 μισθωτούς – συνταξιούχους
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ