search icon

Εργασιακά

Χατζηδάκης: Σημαντική και δίκαιη η αύξηση στον κατώτατο μισθό – Τι είπε για τις συντάξεις

«Το πότε η ανεργία θα πέσει κάτω από το 10%, ώστε να αλλάξει το καθεστώς για τις τριετίες, εξαρτάται από την πολιτική που θα ασκηθεί», ανέφερε ο υπουργός

«Τις επόμενες ημέρες, θα κατατεθεί η τροπολογία για το χρονοδιάγραμμα της διαβούλευσης με τους κοινωνικούς εταίρους και τους επιστημονικούς φορείς σχετικά με τον κατώτατο μισθό» δήλωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό RealFM.

«Όπως έγινε και πέρυσι, θα βρεθεί μία ισορροπημένη λύση που θα οδηγήσει σε σημαντική και δίκαιη αύξηση του κατώτατου μισθού, η οποία θα συνδυάζει δύο παραμέτρους: αφενός μεν την πίεση που υφίστανται τα νοικοκυριά και, ιδιαίτερα, οι μισθωτοί που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό από την αύξηση του πληθωρισμού, λόγω της διεθνούς κρίσης αφετέρου δε την ανταγωνιστικότητα και τις αντοχές των επιχειρήσεων, οι οποίες, επίσης, υφίστανται τη διεθνή κρίση» διευκρίνισε ο κ. Χατζηδάκης.

Και συμπλήρωσε: «Σημειώνω με έκπληξη την αυτοσυγκράτηση του ΣΥΡΙΖΑ, που μιλά για 780 ευρώ. Περίμενα ότι θα υπερέβαιναν τα 1.000 ευρώ, γιατί ΣΥΡΙΖΑ είναι, ό,τι θέλει λέει. Μακάρι οι μισθοί να είναι 2.000 και 3.000 ευρώ. Όμως, όπως δεν υπάρχουν επιχειρήσεις με τους εργαζόμενους στα κεραμίδια και αυτό είναι κάτι που πρέπει να κατανοήσουν οι επιχειρήσεις, έτσι δεν υπάρχουν και εργαζόμενοι χωρίς εργοδότες, γιατί, αν μία επιχείρηση παύσει να είναι ανταγωνιστική, θα κλείσει».

Αναφορικά με την ανεργία, ο υπουργός Εργασίας τόνισε: «Παραλάβαμε την ανεργία στο 17,5 %. Σήμερα, είναι στο 11,4 % και, τον Νοέμβριο, είχαμε πάλι πτώση, παρότι πολλοί προέβλεπαν ότι, λόγω εποχικότητας της αγοράς εργασίας, θα είχαμε άνοδο. Η μείωση κατά 6,1 μονάδες δεν έγινε αυτόματα, αλλά ήταν αποτέλεσμα της φορολογικής, δημοσιονομικής, αδειοδοτικής, εργασιακής και ασφαλιστικής πολιτικής της κυβέρνησης. «Δεν έτυχε, πέτυχε».

Το πότε η ανεργία θα πέσει κάτω από το 10%, ώστε να αλλάξει το καθεστώς για τις τριετίες, εξαρτάται από την πολιτική που θα ασκηθεί όχι μόνο πριν, αλλά και μετά τις εκλογές. Για παράδειγμα, αν η χώρα μπει σε αστάθεια ή αν εκλεγεί μία κυβέρνηση που δεν είναι φιλοεπενδυτική, μην περιμένετε να ανοίξουν καινούργιες δουλειές. Αν έχουμε ένα τέτοιο σκηνικό, δεν θα συζητάμε για τις τριετίες, αλλά για το πώς θα αποφύγουμε κινδύνους για τη χώρα και τους εργαζόμενους».

Τέλος, σε ερώτηση σχετικά με τις συντάξεις, ο κ. Χατζηδάκης απάντησε ότι, στο τέλος Ιανουαρίου, θα καταβληθεί η σύνταξη του Φεβρουαρίου με την αύξηση, καθώς και τα αναδρομικά για τη σύνταξη του Ιανουαρίου.

«Για παράδειγμα», όπως εξήγησε, «αν η αύξηση για έναν συνταξιούχο είναι 70 ευρώ το μήνα, στο τέλος Ιανουαρίου, θα πάρει 140 ευρώ, που αντιστοιχούν στις συντάξεις του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου».

Παράλληλα, ο υπουργός Εργασίας υπενθύμισε ότι προηγήθηκαν η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, το επίδομα των 250 ευρώ και η τέταρτη δόση από τον επανυπολογισμό των συντάξεων, με βάση τον νόμο Βρούτση.

Διαβάστε ακόμη

Μητσοτάκης για έκθεση ΟΟΣΑ: Απέχουμε ένα μόνο βήμα από την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας (vid)

Τουρισμός: Τα ρεκόρ του 2022 φέρνουν νωρίτερα τη σεζόν του 2023

Πλειστηριασμοί: Το Γηροκομείο Αθηνών και το «φιλέτο» της Στησιχόρου (pic)

Exit mobile version