Για 96.000 νέες θέσεις εργασίας εντός του 2022 έκανε λόγο ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης στο πλαίσιο του «Athens Investment Forum», που διοργάνωσαν για 5η χρονιά το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας και η Vertical Solutions.
Ειδικότερα, στον διάλογο που πραγματοποίησε με τη δημοσιογράφο Μαρία Αναστασοπούλουο, όπως έκανε γνωστό ο υπουργός, εντός του έτους αναμένεται να βγουν στον «αέρα» από τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης οι συγκεκριμένες 96.000 επιδοτούμενες θέσεις.
Επιπλέον, επεσήμανε ότι κατά το τελευταίο διάστημα, με στοχευμένες δράσεις, προσπαθήσαμε να ισορροπήσουμε στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και τη διατήρηση των θέσεων εργασίας. Ενώ, όπως είπε, το γεγονός ότι δεν αυξήθηκε η ανεργία στην Ελλάδα λόγω του κορονοϊού έχει να κάνει με τις πολιτικές της κυβέρνησης.
Όσον αφορά την αγορά εργασίας ο κ. Χατζηδάκης επεσήμανε ότι με τις πρόσφατες νομοθετικές πρωτοβουλίες φέραμε την Ελλάδα στον Ευρωπαϊκό μέσο όρο και εκσυγχρονίσαμε το εργατικό δίκαιο ενώ προχωρούμε άμεσα σε ψηφιοποίηση των υπηρεσιών, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.
Στόχος του υπουργείου είναι να προχωρήσουμε στον εκσυγχρονισμό και να συνδέσουμε τα εργασιακά με τα ασφαλιστικά, σύμφωνα με τον υπουργό.
Όπως είπε σε εξέλιξη βρίσκεται η σύνδεση του ΕΡΓΑΝΗ με ΑΠΔ για την πραγματοποίηση μίας «αξονικής τομογραφίας» της αγοράς, καθώς στόχος είναι όλα να γίνονται ψηφιακά και γρήγορα. Όπως τόνισε, ο διαγωνισμός ήδη τρέχει και αυτό θα αλλάξει την καθημερινότητα και των λογιστών και των επιχειρήσεων, ενώ παράλληλα τρέχουν και δύο προγράμματα ψηφιοποίησης των αρχείων του ΕΦΚΑ, «Θα δημιουργηθεί μία νέα πραγματικότητα, όπου από τη μία πλευρά ένα σύγχρονο περιβάλλον και δικαιοσύνη για τους εργαζομένους και τις επιχειρήσεις», δήλωσε.
Επιπλέον, ο υπουργός έκανε λόγο για την ανάγκη εξορθολογισμού της επιδοματικής πολιτικής, καθώς όπως είπε, υπήρχαν 30.000 συμπολίτες μας με εισόδημα άνω των 20.000 ατομικό εισόδημα και οι οποίοι παρόλα αυτά ήταν εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ. Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη ανάπτυξης δεξιοτήτων, καθώς το ελληνικό εργατικό δυναμικό έρχεται δεύτερο από το τέλος σε όλους τους πίνακες των δεξιοτήτων.
«Δεν έχουμε ανθρώπους εκπαιδευμένους για αυτά που χρειαζόμαστε σήμερα», ανέφερε χαρακτηριστικά, και επεσήμανε το γεγονός ότι το ¼ των αποφοίτων πανεπιστημίων σπουδάζουν εκ των υστέρων και σε ΙΕΚ.
Τέλος, όπως είπε, προσπαθούμε να σφίξουμε τα πράγματα για τους παρόχους της κατάρτισης και για τους καταρτιζόμενους και ταυτόχρονα να συνδέσουμε με συγκεκριμένα κριτήρια και εξετάσεις με τους καταρτιζόμενους.
Goldman Sachs: Γιατί θα κινηθούν σε «ρηχά νερά» οι ευρωπαϊκές μετοχές το 2023 (πίνακες)
ΟΟΣΑ: Ανάπτυξη 6,7% φέτος και 1,6% το 2023 για την ελληνική οικονομία