search icon

Εργασιακά

Ατομικό portofolio: Πότε έρχεται και τι θα προσφέρει σε κάθε ασφαλισμένο

Ο κάθε ασφαλισμένος θα μπορεί ακόμη και μέσω κινητού τηλεφώνου να έχει πρόσβαση σε πληροφορίες για την ασφαλιστική του ικανότητα, τις εισφορές, τα ένσημα, τα έτη ασφάλισης του και ο συνταξιούχος να "βλέπει" τη σύνταξη του Ειδικά δε, ο κάθε συνταξιούχος θα έχει τη δυνατότητα

Ένα ψηφιακό ατομικό χαρτοφυλάκιο για κάθε ασφαλισμένο σχεδιάζει ο ΕΦΚΑ και μάλιστα με στόχο να τεθεί σε λειτουργία μέχρι τα τέλη της επόμενης χρονιάς.

Το εν λόγω χαρτοφυλάκιο θα περιλαμβάνει υπηρεσίες και πληροφορίες άμεσα προσβάσιμες σε όλους τους ασφαλισμένους. Με τον τρόπο αυτό ο κάθε ασφαλισμένος θα μπορεί ακόμη και μέσω του κινητού του τηλεφώνου να μπορεί να αντλήσει γρήγορα πληροφορίες για την ασφαλιστική του ικανότητα, τις εισφορές του (πχ πότε και αν πληρώθηκαν από τον εκάστοτε εργοδότη), τα ένσημα του, την ταυτότητα πληρωμής αν είναι επαγγελματίας ή αγρότης και βέβαια τα έτη ασφάλισης του.

Ειδικά δε, ο κάθε συνταξιούχος θα έχει τη δυνατότητα να βλέπει την σύνταξή του ανά πάσα στιγμή, ήτοι πότε πληρώνεται ή αν δικαιούται αναδρομικά ή πότε παρέρχεται η τριετία για την σύνταξη χηρείας.

Στο σχεδιασμό του ΕΦΚΑ είναι το εν λόγω ψηφιακό χαρτοφυλάκιο να συνδεθεί και με την υπηρεσία της κάρτα αναπηρίας, όπως και με την ΗΔΙΚΑ, έτσι ώστε να εμφανίζονται τα παραπεμπτικά του και οι συνταγογραφήσεις του.

Το σχέδιο που προχωρά με γοργούς ρυθμούς απαιτεί την ψηφιοποίηση τεράστιας ποσότητας υλικού, αλλά με την ολοκλήρωση του θα υπάρχει μια ολοκληρωμένη και αξιόπιστη βάση δεδομένων, για την εξυπηρέτηση και του πολίτη.

Η ψηφιοποίηση του αρχείου του ΕΦΚΑ θα γίνει μέσα από δύο διακριτά έργα, τα οποία θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης και κονδύλια του ΕΣΠΑ. Τα εν λόγω έργα θα καλύψουν τη σάρωση, τεκμηρίωση και εξαγωγή δεδομένων του ιστορικού ασφάλισης από συνολικά 53 εκατομμύρια σελίδες χαρτώου αρχείου των παλαιότερων φορέων κοινωνικής ασφάλισης που εντάχθηκαν στον ΕΦΚΑ.

Πρόκειται για ένα από τα πρώτα έργα ψηφιοποίησης στην χώρα μας που αξιοποιούν σύγχρονες τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης και μηχανικής μάθησης για την εξαγωγή των δεδομένων από χαρτώο αρχείο, μειώνοντας το συνεπαγόμενο κόστος και αυξάνοντας την ποιότητα των εξαγόμενων δεδομένων.

Η ψηφιοποίηση των αρχείων αφορά τα ένσημα πριν το 2001 και σε κάποιες περιπτώσεις πριν το 1998, ώστε να είναι πλήρης ο φάκελος κάθε ασφαλισμένου. Κάτι τέτοιο σήμερα είναι εν μέρει εφικτό μέσω του συστήματος «ΑΤΛΑΣ», που εμφανίζει τα ένσημα κυρίως από το 2001 και μετά.

Διαβάστε ακόμη

Τι θα συζητήσουν στο ραντεβού τους Μητσοτάκης – Στάρμερ – Επί τάπητος τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Φορολογικό Ν/Σ: Εισήγηση να ασφαλίζονται και τα ακινητοποιημένα Ι.Χ. έναντι φυσικών καταστροφών

ΔΕΗ: Γιατί μένουν ανοικτά τα «φουγάρα» στη Μελίτη Φλώρινας – Καμπανάκι από ΑΔΜΗΕ για τη στάθμη των νερών στα υδροηλεκτρικά

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα

Exit mobile version