Μόνο τρεις αργίες μένουν μέχρι να αποχαιρετίσουμε το 2021, το οποίο δεν μας έκανε την «χάρη» για αρκετά τριήμερα. Επόμενη αργία είναι η 28η Οκτωβρίου η οποία πέφτει ημέρα Πέμπτη, και μέτα ακολουθούν οι αργίες των Χριστουγέννων. Παρα ταύτα, ο νέος νόμος για τα εργασιακά φέρνει αλλαγές και στις αργίες, οι οποίες διαμορφώνονται ως εξής:
- 1η Ιανουαρίου
- 6η Ιανουαρίου (Θεοφάνια)
- 25η Μαρτίου
- Δευτέρα του Πάσχα
- 1η Μαΐου
- 15η Αυγούστου (Κοίμηση της Θεοτόκου)
- 28η Οκτωβρίου
- 25η Δεκεμβρίου (Χριστούγεννα)
- 26η Δεκεμβρίου (δεύτερη ημέρα των Χριστουγέννων).
Αν υπολογίσουμε στη λίστα και την Πρωτοχρονιά, αυτή πέφτει, επίσης, ημέρα Σάββατο.
Τι ισχύει στις αργίες
Στις υποχρεωτικές αργίες γενικά απαγορεύεται η απασχόληση των μισθωτών με ορισμένες εξαιρέσεις. Οι αργίες κατ’ έθιμο δεν θεωρούνται εξαιρέσιμες αργίες (εκτός και αν έχουν καθορισθεί με νόμο, ειδικό διάταγμα, συλλογική σύμβαση εργασίας κλπ), συνεπώς γενικά δεν απαγορεύεται η λειτουργία των επιχειρήσεων και η απασχόληση των εργαζομένων. Ορισμένες από τις παραπάνω αργίες χαρακτηρίζονται ως προαιρετικές αργίες, για τις οποίες κατ’ εξαίρεση και βάσει νόμου, το αν θα λειτουργήσει την επιχείρηση εξαρτάται από την κρίση (βούληση) του εργοδότη.
- Μέχρι σήμερα, η Πρωτοχρονιά και τα Θεοφάνια ήταν αργίες κατ’ έθιμο, και προστίθενται στη λίστα των υποχρεωτικών.
- Οι υπόλοιπες κατ’ έθιμο είναι η Καθαρά Δευτέρα, η Μεγάλη Παρασκευή, του Αγίου Πνεύματος, η 28η Οκτωβρίου, οι εορτές τοπικής σημασίας του Πολιούχου Αγίου πόλης και η Ημέρα Απελευθέρωσης πόλης ή νήσου.
- Τη Μεγάλη Παρασκευή η λειτουργία των καταστημάτων απαγορεύεται πριν τις 12:00 το μεσημέρι και μετά τις 19:00 το απόγευμα. Συνήθως τα καταστήματα ανοίγουν στις 12:00 το μεσημέρι και κλείνουν στις 19:00 το απόγευμα (ανοιχτά όλο το μεσημέρι και τις δυο πρώτες απογευματινές ώρες)
- Η γιορτή του Αγίου Πνεύματος, έχει οριστεί ως επίσημη ημέρα αργίας για το Δημόσιο, ενώ οι ιδιωτικές επιχειρήσεις και τα καταστήματα όταν έχει χαρακτηρισθεί αργία με νόμο, συλλογική σύμβαση εργασίας, από επιχειρησιακή συνήθεια και έθιμο.
Ειδικά όσον αφορά την 1η Μαΐου και την 28η Οκτωβρίου, η απασχόληση των μισθωτών εναπόκειται αποκλειστικώς στην διακριτική ευχέρεια του εργοδότη (Ν.Δ. 3755/1957). Όμως βάσει του άρθρου 1 του Α.Ν. 380/68 και με απόφαση του εκάστοτε υπουργού Απασχόλησης, η 1η Μαΐου κάθε χρόνο μετατρεπόταν σε μέρα «υποχρεωτικής αργίας» μέχρι τον νόμο 4468 (ΦΕΚ 61/τ.Α/28.04.2017) όπου καθορίστηκε ως ημέρα υποχρεωτικής αργίας και μετατίθεται σε άλλη εργάσιμη ημέρα, εφόσον συμπίπτει με Κυριακή, με ημέρα της Μεγάλης Εβδομάδας ή με τη Δευτέρα του Πάσχα.
Οι αργίες για το Δημόσιο είναι όλες οι υποχρεωτικές και κατ’ έθιμον αργίες και επιπλέον οι παρακάτω:
- Μεγάλο Σάββατο: Ανάσταση του Χριστού που εορτάζεται μία μέρα πριν το Πάσχα και είναι κινητή γιορτή.
- Αγίου Πνεύματος που εορτάζεται κάθε 1η Δευτέρα του Ιουνίου, 48 ημέρες μετά το Πάσχα και είναι κινητή γιορτή. Κατά τις ημέρες αυτές γενικά δεν γίνονται συναλλαγές.
Επίσης, με τον Ν.1157/1981, καθορίζονται και οι ημιαργίες, όπου τις ημέρες αυτές η εργασία διακόπτεται στις 13.00 μ.μ. για πενθήμερη εργασία ή στις 12.00 μ.μ. για μη πενθήμερη εργασία. Όμως επειδή υπάρχουν διαφορετικά πρωινά ωράρια στο Δημόσιο και τους ΟΤΑ, η συνήθης πρακτική είναι διακόπτεται η εργασία του υπαλλήλου δύο ώρες πριν τη λήξη της βάρδιας. Οι ημέρες ημιαργίας είναι η 24 Δεκεμβρίου ως η παραμονή των Χριστουγέννων και η 31 Δεκεμβρίου ως η παραμονή του νέου έτους.
Τι αλλάζει στην Κυριακάτικη αργία
Το νέο πλαίσιο φέρνει νέες ρυθμίσεις που στοχεύουν στη διευκόλυνση ολόκληρων κλάδων, με τις παρεμβάσεις να έχουν ως στόχο τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των εν λόγω κλάδων στη μετά Covid περίοδο. Ειδικότερα, προστίθενται στις επιχειρήσεις που επιτρέπεται να απασχολούν προσωπικό κατά τις Κυριακές και τις επίσημες αργίες τα εξής:
- ταχυδρομικές υπηρεσίες (υπηρεσίες courier)
- δραστηριότητες παραγωγής υγειονομικών ειδών ή νοσηλευτικών υλικών
- κέντρα διανομής εμπορευμάτων προς καταστήματα λιανικής πωλήσεως. Για την εκτέλεση παράδοσης αγαθών στους καταναλωτές που έχουν παραγγελθεί εξ αποστάσεως, τηλεφωνικά ή από ηλεκτρονικό κατάστημα υπεραγορών (super market) και κάθε άλλου εμπορικού καταστήματος, ως κέντρο διανομής και παράδοσης θεωρούνται και το φυσικό κατάστημα λιανικής πώλησης και οι αποθήκες του παραγωγή, αποθήκευση, μεταφορά και διανομή προς νοσηλευτικά ιδρύματα φαρμάκων και παραϊατρικού υλικού
- εφοδιαστική αλυσίδα («logistics»), ιδίως, παραλαβής, αποθήκευσης, συλλογής και διανομής εμπορευμάτων, όπως και επισκευής και συντήρησης περονοφόρων και ανυψωτικών μηχανημάτων
- κέντρα κοινών υπηρεσιών («shared services centers») ομίλων επιχειρήσεων, ιδίως, στους τομείς της λογιστικής, του ανθρώπινου δυναμικού, της μισθοδοσίας, των Η/Υ (ΙΤ), της κανονιστικής συμμόρφωσης, των προμηθειών και άλλων
- κέντρα δεδομένων («data centers») και εν γένει μηχανογραφικών κέντρων ομίλων επιχειρήσεων
- ψηφιοποίηση έγχαρτου αρχείου
- παροχή υπηρεσιών τηλεφωνικού κέντρου εξυπηρέτησης και τεχνικής υποστήριξης πελατών
- παραγωγή έτοιμου σκυροδέματος και λατομείων, εξόρυξης ορυκτών και μεταλλευτικών δραστηριοτήτων
- φύλαξη (security)
- πρακτική εκπαίδευση υποψήφιων.
Διαβάστε ακόμη:
BofA: Οι ελληνικές τράπεζες αποκτούν νέα δυναμική
Νέο «ράλι» στην οικονομία ανοίγει δρόμο για παροχές
Έρχεται μεγάλο «ψαλίδι» φόρων στην πιο ακριβή αγορά κατοικιών στην Ευρώπη