search icon

Εργασιακά

Αργίες 2023: Πότε να περιμένουν οι εργαζόμενοι το επόμενο τριήμερο

Ποια είναι τα τρία τριήμερα που έχει το νέο έτος που θα υποδεχθούμε σε λίγες ημέρες - Ποια η διαφορά μεταξύ υποχρεωτικών και προαιρετικών αργιών

Eκτός  από το Πάσχα και τα Χριστούγεννα, το 2023 δίνει τρία τριήμερα για τους εργαζόμενους, ενώ η μέρα του Αγίου Πνεύματος δίνει και τέταρτο σε όσους  εργάζονται σε κλάδους για τους οποίους η συγκεκριμένη ημέρα έχει καθιερωθεί ως αργία.

Δείτε αναλυτικά τις αργίες του νέου έτους:

Πρωτοχρονιά: Κυριακή 1 Ιανουαρίου
Θεοφάνια: Παρασκευή 6 Ιανουαρίου
Καθαρά Δευτέρα: Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου
Ευαγγελισμός της Θεοτόκου: Σάββατο 25 Μαρτίου
Μεγάλη Παρασκευή: 14 Απριλίου
Μεγάλο Σάββατο: 15 Απριλίου
Κυριακή του Πάσχα: 16 Απριλίου
Δευτέρα του Πάσχα: 17 Απριλίου
Εργατική Πρωτομαγιά: Δευτέρα 1 Μαΐου
Αγίου Πνεύματος: Δευτέρα 5 Ιουνίου
Δεκαπενταύγουστος: Τρίτη 15 Αυγούστου
28η Οκτωβρίου: Σάββατο 28 Οκτωβρίου
Χριστούγεννα: Δευτέρα 25 Δεκεμβρίου
Σύναξη της Θεοτόκου: Τρίτη 26 Δεκεμβρίου

‘Οπως σημειώνει το ΚΕΠΕΑ: «Οι ημέρες υποχρεωτικής αργίας που από το νόμο έχουν καθορισθεί και κατά τις οποίες απαγορεύεται κάθε βιομηχανική, βιοτεχνική, εμπορική εργασία, επαγγελματική δραστηριότητα, καθώς και η απασχόληση των μισθωτών είναι οι εξής»:

Η 1η Ιανουαρίου η οποία προστέθηκε στις υποχρεωτικές αργίες δυνάμει του άρθρου 60 του Ν. 4808/2021

Η 6η Ιανουαρίου (εορτή των Θεοφανείων), η οποία προαστέθηκε στις υποχρεωτικές αργίες δυνάμει του άρθρου 60 του Ν. 4808/2021

Η 25η Μαρτίου

Η Δευτέρα του Πάσχα

Η εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου (15η Αυγούστου)

Η εορτή της Γεννήσεως του Χριστού (25η Δεκεμβρίου).

Η Δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων (26η Δεκεμβρίου), η οποία προστέθηκε στις υποχρεωτικές αργίες δυνάμει του άρθρου 42 του Ν. 4554/2018.

Η 1η Μαΐου, η οποία δυνάμει του άρθρου 14 του Ν. 4468/2017, ορίστηκε ως ηµέρα υποχρεωτικής αργίας. Με την ίδια ως άνω διάταξη ορίστηκε ότι με απόφαση του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης μετατίθεται η αργία της 1ης Μαΐου σε άλλη εργάσιμη ημέρα, εφόσον συμπίπτει με Κυριακή, με ημέρα της Μεγάλης Εβδομάδας ή με τη Δευτέρα του Πάσχα.

Ποια η διαφορά μεταξύ υποχρεωτικών και προαιρετικών αργιών

Η μόνη διαφορά μεταξύ των υποχρεωτικών και προαιρετικών αργιών είναι ότι στις υποχρεωτικές αργίες απαγορεύεται η απασχόληση των μισθωτών, ενώ κατά την προαιρετική αργία, η λειτουργία των επιχειρήσεων και κατ’ επέκταση η απασχόληση των μισθωτών σ’ αυτές ανήκουν αποκλειστικά στην διακριτική ευχέρεια του εργοδότη, οπότε οι εργαζόμενοι είναι υποχρεωμένοι να εργαστούν εφόσον αποφασισθεί αυτό. Κατά τα λοιπά και η εργασία της 28ης Οκτωβρίου αμείβεται όπως και οι υποχρεωτικές αργίες.

Πέρα όμως από τις παραπάνω εορτές (υποχρεωτικές), έχουν καθιερωθεί από διάφορους οργανισμούς, η μεγάλες επιχειρήσεις και άλλες ημέρες του έτους, εορτάσιμες ή μη, σαν ημέρες αργίας. Οι ημέρες αυτές αντιμετωπίζονται ως αργίες, είτε έχουν ορισθεί με Κανονισμό Εργασίας της επιχείρησης, είτε από έθιμο, είτε με Συλλογική Σύμβαση, διαιτητική απόφαση, διάταγμα, εσωτερικό κανονισμό ή από επιχειρησιακή συνήθεια.

Διαβάστε ακόμη

Qatargate: «Πάγωσαν» 6 τραπεζικοί λογαριασμοί των Παντσέρι, Τζόρτζι και Βιζεντίνι – Παραμένει στη φυλακή η Καϊλή

«Χάνουν» για 18 μήνες την περιουσία τους όσοι ελέγχονται για φοροδιαφυγή

«Κοντοβερός» (Freskot): Σε «κλοιό» πλειστηριασμών και για το εργοστάσιο στον Ασπρόπυργο (pics)

Exit mobile version