Η Ρέμι δεν είχε ποτέ σκοπό να αναθέσει κρυφά τη δουλειά της σε τρίτους. Αλλά συνέβη. Απόφοιτη του 2019 με πτυχίο στην εκπαίδευση, η Gen Zer Ρέμι βρήκε δουλειά σε μια εκδοτική εταιρεία στο Σικάγο. Η εμπειρία της δεν ήταν καθόλου ευχάριστη. Οι περισσότεροι συνάδελφοί της ήταν δεκαετίες μεγαλύτεροι και η δουλειά της ήταν βαρετή και μονότονη.
Η πανδημία προσέφερε πολλά στους εργαζομένους, αλλά δεν μείωσε τον φόρτο εργασίας. Έτσι, η Ρέμι άρχισε να ζητά περιστασιακή βοήθεια από έναν συμφοιτητή της. Φοβούμενη όμως, ότι θα απολυόταν αν την έπιαναν, δεν το αποκάλυψε στον εργοδότη της.
Η κατάσταση επιδεινώθηκε όταν πέθανε η μητέρα της. Ως διαχειρίστρια της περιουσίας της, η Ρέμι έπρεπε να τακτοποιήσει τα χρέη της, να συντηρήσει το ετοιμόρροπο οικογενειακό σπίτι και να διανείμει τα λίγα περιουσιακά στοιχεία που απέμειναν. Παρά την άδεια από τη δουλειά της, η Ρέμι δεν μπορούσε να ανταπεξέλθει στον φόρτο εργασίας. Τελικά, στράφηκε σε μία παιδική της φίλη που ήταν άνεργη και χρειαζόταν χρήματα. Η Ρέμι της πρότεινε να την πληρώνει 100 δολάρια για κάθε βιβλίο που θα την βοηθούσε με την επιμέλεια και τη μορφοποίηση, εξοικονομώντας έτσι ώρες εργασίας κάθε εβδομάδα.
Οι συνάδελφοί της δεν είχαν ιδέα. Χωρίς να το γνωρίζει, η Ρέμι είχε γίνει μέρος ενός κρυφού κινήματος που ξεπερνούσε κατά πολύ την εκδοτική εταιρεία της στο Σικάγο.
Ένα παγκόσμιο δίκτυο
Σε όλο τον κόσμο, πολλοί εργαζόμενοι αναθέτουν κρυφά σε εξωτερικούς συνεργάτες μέρος ή και όλη τη δουλειά τους. Αυτή η πρακτική δεν ήταν ποτέ πιο εύκολη, χάρη σε μια «τέλεια καταιγίδα» παραγόντων: τη δύναμη του διαδικτύου, των social media και της τεχνητής νοημοσύνης. Στην πλειονότητα των χώρων εργασίας, η ιδέα να προσλαμβάνεις κάποιον να κάνει τη δουλειά σου φαινόταν τόσο παράξενη που πολλοί θεωρούσαν πως ήταν αποτέλεσμα της παγκοσμιοποίησης και της αμερικανικής τεμπελιάς. Όχι πια.
Σύμφωνα με το BusinessInsider, δεκάδες άτομα συμμετέχουν σε αυτό το δίκτυο βοηθών και αναπληρωτών, συμπεριλαμβανομένων ανθρώπων όπως η Ρέμι. Λόγω της παράνομης φύσης του, είναι δύσκολο να γνωρίζουμε πόσους ακριβώς ανθρώπους διαθέτει το δίκτυο αυτό. Ωστόσο, παρατηρείται μια αύξηση στη δημοτικότητα από το 2020, συνέπεια της πανδημίας και της επανάστασης στην εξ αποστάσεως εργασία. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχουν μεταμορφώσει τα πρότυπα του εργασιακού χώρου, απελευθερώνοντας εκατομμύρια ανθρώπους από τις μετακινήσεις και επισπεύδοντας ένα κύμα αποξένωσης από την επαγγελματική ζωή.
«Γίνεται πολύ εύκολο για τους ανθρώπους να βρουν υποστήριξη όταν εργάζονται από το σπίτι», δήλωσε ένας προσωπικός βοηθός από την Ινδία που δραστηριοποιείται από το 2019. «Μετά την πανδημία, ο κλάδος άνθισε», προσθέτει ένας άλλος από το Πακιστάν. Αυτό το φαινόμενο συναντάται συχνότερα σε θέσεις εργασίας στον τομέα της τεχνολογίας και της πληροφορικής, όπου τα εργαλεία SaaS και οι τεχνολογικές υπηρεσίες καθιστούν ευκολότερη την ανάθεση των εργασιών.
Η πρακτική αυτή έχει ως αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να εξοικονομούν χρόνο και να αυξάνουν το εισόδημά τους, ενώ οι εξωτερικοί συνεργάτες από χώρες με χαμηλούς μισθούς, όπως η Ινδία και το Πακιστάν, κερδίζουν περισσότερα από τις τοπικές τους αγορές. Ωστόσο, αυτή η πρακτική μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα, όπως η κακή ποιότητα της εργασίας και η έλλειψη εμπιστοσύνης.
Επιπλέον, η ανάθεση της εργασίας σε τρίτους μπορεί να οδηγήσει σε ηθικά διλήμματα και να δημιουργήσει κινδύνους για την ασφάλεια, ιδιαίτερα όταν οι εργασίες αυτές αφορούν ευαίσθητα δεδομένα ή θέματα εθνικής ασφάλειας. Παρά τα οφέλη και τις προκλήσεις, ο τολμηρός νέος τρόπος με τον οποίο οι εργαζόμενοι εξαπατούν για να φτάσουν στην κορυφή αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για τον σύγχρονο εργασιακό χώρο.
Διαβάστε ακόμη:
Γαλλία: Απέφυγε την ακροδεξιά αλλά αναζητά ξεκάθαρη ηγεσία (γράφημα)
Ακίνητα: Τα χρέη που «τρέχουν» ακόμα και όταν κλείνει το «ρολόι» της ΔΕΗ
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ