Πολλές αγγελίες εργασίας ισχυρίζονται ότι προσφέρουν «ανταγωνιστικό μισθό», χωρίς ωστόσο να είναι ξεκάθαρο το ύψος των αποδοχών, με τους υποψήφιους που ψάχνουν εργασία να πρέπει να ανακαλύψουν πόσα χρήματα να περιμένουν από τα νέα τους καθήκοντα.
Αν βρίσκεστε σε μια παρόμοια κατάσταση, κάνοντας μία – δυο συζητήσεις ως υποψήφιος εργαζόμενος, ενδέχεται να καταλάβετε το εύρος του μισθού. Τι γίνεται σε περίπτωση που αυτό που προσφέρεται δεν είναι ούτε κατά διάνοια αυτό που είστε διατεθειμένοι να δεχθείτε;
Στην αρχή μιας διαδικασίας πρόσληψης μπορεί να υπάρχουν πρώιμες ενδείξεις ότι η υπόσχεση για «ανταγωνιστικό μισθό» είναι κενή περιεχομένου.
Ακολουθούν ορισμένα red flags, οι λεγόμενες «κόκκινες σημαίες» που πρέπει να προσέξετε στις συζητήσεις σας με τους υπεύθυνους προσλήψεων και οι οποίες προειδοποιούν ότι σας υπόσχονται «λαγούς με πετραχήλια», σύμφωνα με το CNBC.
Αποφεύγουν να μιλήσουν για μισθό
Μια «κόκκινη σημαία» είναι όταν ένας υπεύθυνος προσλήψεων δεν είναι πρόθυμος να συζητήσει την αμοιβή, λέει η Μπόνι Ντίλμπερ, επικεφαλής προσλήψεων στην εταιρεία λογισμικού Zapier.
Προσέξτε όταν ένας διευθυντής προσλήψεων λέει ότι δεν μιλάει για μισθό επειδή δεν θέλει αυτό να επηρεάσει το ενδιαφέρον σας ως υποψηφίου ή όταν ένας εργοδότης ρωτάει για τις μισθολογικές σας προσδοκίες, ενώ αρνείται να αποκαλύψει τη δική του προσφορά.
«Δεν θα απέκλεια έναν δυνητικό εργοδότη με βάση μόνο την έλλειψη μισθολογικής διαφάνειας, αλλά θα περίμενα να μιλήσουν ανοιχτά γι’ αυτό κατά τη διαδικασία της συνέντευξης», λέει η Dilber.
Αναβάλλουν τη συζήτηση για τους μισθούς
Μπορεί να υπάρχουν μερικοί καλοί λόγοι για τους οποίους μια εταιρεία δεν αποκαλύπτει τους μισθούς στα πρώτα στάδια της διαδικασίας πρόσληψης, λέει ο Τζεφ Χάιμαν, υπεύθυνος προσλήψεων στελεχών εδώ και 28 χρόνια.
Ο εργοδότης μπορεί να μην έχει δει αρκετούς υποψηφίους για να καταλήξει σε ένα εύρος μισθού ή το άτομο που σας μιλάει μπορεί να μην είναι ο υπεύθυνος για τη λήψη αποφάσεων και να χρειάζεται την έγκριση του προϊσταμένου του προτού πει έναν αριθμό, όπως αναφέρει.
Αλλά αν η εταιρεία συνεχίζει να αποφεύγει τη συζήτηση για τον μισθό μετά από πολλές συνεντεύξεις, αυτό είναι μια σαφής «κόκκινη σημαία», σύμφωνα με τον Χάιμαν.
Μπορεί, όπως εξηγεί, να σημαίνει ότι ο εργοδότης δεν έχει ακόμα ιδέα τι θέλει να πληρώνει για τη θέση εργασίας, οπότε σπαταλάτε τον χρόνο σας. Η άλλη πιθανότητα: Η εταιρεία προσπαθεί να κρατήσει το ενδιαφέρον σας μέχρι την τελευταία στιγμή, οπότε μπορεί να εκμεταλλευτεί την απελπισία ή να περιορίσει τις διαπραγματευτικές επιλογές.
«Μέχρι το τέλος της τρίτης πιθανής συνέντευξης, θα πρέπει να έχετε μια αρκετά ξεκάθαρη εικόνα της αποζημίωσης», λέει, συμπληρώνοντας πως εάν μια εταιρεία συνεχίσει να κωλυσιεργεί, μπορείτε να αντιδράσετε διακριτικά.
Ο Χάιμαν προτείνει το ακόλουθο σενάριο: «Είχαμε μερικές σπουδαίες συζητήσεις. Ενδιαφέρομαι ειλικρινά. Και είμαι σίγουρος ότι μπορώ να προσθέσω τεράστια αξία, όπως Χ, Υ, Ζ. Ταυτόχρονα, είμαστε και οι δύο πολύ απασχολημένοι και είμαι σίγουρος ότι δεν θέλουμε να επενδύσουμε χρόνο σε μια συζήτηση που τελικά μπορεί να αποβεί άκαρπη μόνο και μόνο επειδή οι αριθμοί μας δεν συμπίπτουν. Γιατί δεν παίρνετε λίγο χρόνο και να επανέλθετε μόλις καθορίσετε [το επίπεδο αμοιβής];».
Διατηρήστε έναν ταπεινό τόνο, σημειώνει, αλλά «παίζοντας λίγο σκληρά» μπορεί να προκαλέσετε ταχύτερη ανταπόκριση στο αίτημά σας.
Υπερτονίζουν τα μη χρηματικά προνόμια
Η ατμόσφαιρα του γραφείου, τα δωρεάν σνακ και οι γενναιόδωρες πολιτικές άδειας είναι συνήθως ευπρόσδεκτες προσφορές, αλλά η υπερβολική έμφαση σε αυτά τα προνόμια μπορεί να είναι σημάδι ότι μια εταιρεία δεν προσφέρει ανταγωνιστικό μισθό, λέει ο Χάιμαν.
Αυτό δεν σημαίνει ότι αυτές οι πρόσθετες παροχές δεν έχουν αξία ή είναι από μόνες τους «κόκκινες σημαίες».
«Μπορεί να αξίζουν πολλά για το σωστό άτομο», σημειώνει. «Αλλά αν ακούτε συνεχώς άλλα πράγματα εκτός από χρήματα, είναι τουλάχιστον μια ‘κίτρινη κάρτα’, αν όχι κόκκινη σημαία», τονίζει χαρακτηριστικά.
Διαβάστε ακόμη
NBG Securities: Τα top picks για το δεύτερο εξάμηνο του έτους (πίνακες)
Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας: Επιπλέον 600.000 εργαζόμενοι από 1η Ιουλίου
L’Oreal: «Βλέπει» φρένο στην ανάπτυξη λόγω Κίνας
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ