© Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
Γιατροί και άλλες ειδικότητες υγειονομικών στα δημόσια νοσοκομεία που γίνονται αποδέκτες τόσο ηθικής όσο και οικονομικής επιβράβευσης για τον καθημερινό αγώνα που δίνουν για την αντιμετώπιση της πανδημίας, σε θεσμικό επίπεδο εξακολουθούν να παραμένουν εκτός του καθεστώτος των βαρέων και ανθυγιεινών, σε αντίθεση με τους συναδέλφους τους του ιδιωτικού τομέα. Αυτό σημαίνει ότι στερούνται επιδομάτων αλλά και ευνοϊκών όρων συνταξιοδότησης.
Ειδικότερα εκτός βαρέων και ανθυγιεινών βρίσκονται οι γιατροί και όσοι εργάζονται σε οργανωμένα πρωτοβάθμια κέντρα υγείας, ανεξαρτήτως ειδικότητας ή βαθμού.
Για παράδειγμα, ένας γιατρός ακτινολόγος σε ιδιωτικό θεραπευτήριο λαμβάνει επίδομα επικινδυνότητας, ενώ ο ακτινολόγος του Δημοσίου λαμβάνει μικρότερο ή καθόλου. Επίσης, οδηγοί, βοηθοί ασθενοφόρων, διασώστες, φυσικοθεραπευτές που εργάζονται στα δημόσια νοσοκομεία καθώς και ορισμένα παραϊατρικά επαγγέλματα δεν έχουν ενταχθεί στα βαρέα, παρά το γεγονός ότι οι αντίστοιχες ειδικότητες στον ιδιωτικό τομέα έχουν ενταχθεί εδώ και δεκαετίες.
Σύμφωνα με το υφιστάμενο καθεστώς, το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας στο Δημόσιο κυμαίνεται από 30 έως 150 ευρώ. Η συντριπτική πλειονότητα των υπαλλήλων, δηλαδή 91.727 επί συνόλου 102.281, λαμβάνουν το ανώτερο ποσό.
Η αξιολόγηση και επανεξέταση των κριτηρίων χορήγησης του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας στο Δημόσιο, θέμα που αποτελούσε μνημονιακή υποχρέωση της χώρας, είναι μια «καυτή πατάτα» που σέρνεται από το 2018, καθώς προκαλούσε διχογνωμίες τόσο στην προηγούμενη κυβέρνηση όσο και στη σημερινή.
Ο λόγος είναι ότι οι παρεμβάσεις στα βαρέα και ανθυγιεινά θα φέρουν αλλαγές για χιλιάδες δημοσίους υπάλληλους, αφού αρκετοί θα δουν το επίδομα που λαμβάνουν να περικόπτεται, κάποιοι λίγοι να μηδενίζεται, άλλοι θα λάβουν για πρώτη φορά επίδομα ανθυγιεινής εργασίας, ενώ κάποιοι θα λάβουν αυξημένο συγκριτικά με σήμερα.
Η ειδική επιτροπή που συστάθηκε μετά από πολύμηνη καθυστέρηση που οφείλεται και στον COVID-19 κατέληξε σε ένα πόρισμα για την επαναξιολόγηση των επιδομάτων στο Δημόσιο, το οποίο οδεύει προς τα αρμόδια υπουργικά γραφεία. Για την επανεκτίμηση, οι ειδικότητες κατατάχθηκαν σε μία ενιαία κλίμακα αναλόγως της συνολικής τους βαθμολογίας που εξαρτάται από την επικινδυνότητα η οποία μπορεί να μειώθηκε λόγω του εκσυγχρονισμού των μέτρων προστασίας. Το εύρος της κλίμακας βαθμολόγησης κυμάνθηκε από έξι έως εκατόν δέκα πέντε μονάδες.
Ειδικότερα τα δύο σενάρια της επιτροπής προβλέπουν:
■ Αύξηση του ανώτερου επιδόματος στα 170 και 180 ευρώ, από 150 ευρώ.
■ Αύξηση του συνολικού αριθμού των δικαιούχων του επιδόματος από 102.281 σήμερα, σε 114.244.
■ Περικοπή του επιδόματος για χιλιάδες υπαλλήλους κυρίως διοικητικούς αλλά και για πολλές ειδικότητες των ΟΤΑ (πλην των υπηρεσιών καθαριότητας), δηλαδή για κλάδους που συγκέντρωσαν κάτω από 34 μονάδες στην κλίμακα επικινδυνότητας.
Το ανώτερο ποσό υπολογίζεται ότι θα λάβουν 61.338 έως 91.727 υπάλληλοι, ενώ όσοι χάνουν το επίδομα ανέρχονται σε 10.049.
Σύμφωνα με το πρώτο σενάριο, ανάμεσα στους κερδισμένους που σύμφωνα με την επιτροπή δικαιούνται το αυξημένο επίδομα των 170 ευρώ είναι: οδοκαθαριστές, ηλεκτρολόγοι εναερίτες, υδραυλικοί αποχέτευσης, εργάτες αποχέτευσης, εργάτες ασφαλτικών έργων, εργάτες δημοτικών νεκροταφείων, εργάτες καθαριότητας απορριμματοφόρων κ.λπ.
Σύμφωνα με το δεύτερο σενάριο, αυξημένο επίδομα ύψους 180 ευρώ δικαιούνται υδραυλικοί αποχέτευσης, εργάτες ασφαλτικών έργων, εργάτες αποκομιδής απορριμμάτων και εργάτες καθαριότητας εξωτερικών χώρων.
Ωστόσο, υπάρχουν κατηγορίες εργαζομένων οι οποίες σύμφωνα με τη βαθμολογία της επιτροπής δικαιούνται μικρότερο επίδομα ύψους 70 ευρώ μηνιαίως, από 150 ευρώ που λαμβάνουν σήμερα. Σ’ αυτές τις κατηγορίες περιλαμβάνονται καθαρίστριες σχολείων, εργάτες οικοδόμοι, εργάτες κήπου, βοηθοί υδραυλικοί κ.ά.
Οι όποιες αλλαγές, αν και εφόσον εφαρμοστούν, θα είναι δημοσιονομικά ουδέτερες, ενώ το ετήσιο κόστος του επιδόματος υπολογίζεται σε 175 εκατ. ευρώ.
Διαβάστε ακόμη
Μαρία Τριπολίτη: «Η ναυτιλιακή βιομηχανία σίγουρα χρειάζεται περισσότερες γυναίκες»
Ο μυθικός Πύργος της Κλέλιας Χατζηιωάννου, της «βασίλισσας» των τάνκερ
«Παράθυρο» 50 ημερών για φθηνές μεταβιβάσεις ακινήτων