Η πληροφορική θεωρείται, εδώ και χρόνια, μία από τις πιο περιζήτητες ειδικότητες, προσελκύοντας φοιτητές που επιδιώκουν υψηλόμισθες θέσεις στις μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας. Ωστόσο, η εικόνα της αγοράς εργασίας έχει αλλάξει δραματικά τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα πολλοί νέοι απόφοιτοι να δυσκολεύονται να βρουν δουλειά.
Aπό την ανάπτυξη στις μαζικές απολύσεις
Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ο τεχνολογικός κλάδος βίωσε μια φρενίτιδα προσλήψεων, με εταιρείες να αναζητούν επειγόντως μηχανικούς για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών. Όμως, η εικόνα άλλαξε ριζικά, ιδίως τα τελευταία χρόνια, που καταγράφονται μαζικές απολύσεις. Από το 2022 έως σήμερα, περισσότερες από 520 τεχνολογικές εταιρείες έχουν απολύσει σχεδόν 580.000 εργαζομένους.
Η Σαμίθα Παρβατίνι, απόφοιτος του Penn State University, μοιράστηκε την εμπειρία της στο BusinessInsider, λέγοντας ότι, παρά τις εκατοντάδες αιτήσεις που υπέβαλε, δυσκολεύτηκε να βρει εργασία. Η Παρβατίνι περιγράφει το νέο τοπίο της αγοράς εργασίας ως το «αντίθετο» από αυτό που υποσχόταν το 2021, όταν το πτυχίο πληροφορικής θεωρούνταν το «χρυσό εισιτήριο» για επιτυχία και υψηλές αποδοχές.
Αυξημένος ανταγωνισμός και «θέσεις-φαντάσματα»
Οι νεοεισερχόμενοι στην αγορά εργασίας έχουν να αντιμετωπίσουν, όχι μόνο τις μειωμένες θέσεις, αλλά και τον αυξημένο ανταγωνισμό από έμπειρους επαγγελματίες που έχασαν τη δουλειά τους. Εταιρείες που ψάχνουν για έμπειρους μεσαίου ή ανώτερου επιπέδου μηχανικούς συχνά παραβλέπουν νέους απόφοιτους, οι οποίοι χρειάζονται εκπαίδευση και καθοδήγηση.
Ο Έμος Κερ, απόφοιτος του NYU, εξηγεί πως, παρότι το AI και τα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα (LLMs) αναπτύσσονται ραγδαία, οι περισσότερες θέσεις απαιτούν προηγμένη εξειδίκευση. «Οι εταιρείες προτιμούν έμπειρους μηχανικούς παρά αποφοίτους που χρειάζονται περισσότερη εκπαίδευση», σημειώνει. Πολλά πανεπιστήμια δεν προσφέρουν ακόμα την αναγκαία εξειδίκευση για να καλύψουν αυτές τις ανάγκες, γεγονός που δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο την είσοδο των νέων επαγγελματιών.
Η ανάγκη για «μεταπτυχιακά πανικού»
Πολλοί απόφοιτοι στρέφονται σε μεταπτυχιακές σπουδές για να καθυστερήσουν την είσοδό τους στην αγορά εργασίας, ελπίζοντας σε καλύτερες συνθήκες τα επόμενα χρόνια. Η Παρβατίνι, για παράδειγμα, έκανε αίτηση για μεταπτυχιακό πρόγραμμα μόλις έναν μήνα πριν από την αποφοίτησή της από το πανεπιστήμιο, αφού συνειδητοποίησε ότι οι ευκαιρίες στην αγορά εργασίας ήταν περιορισμένες.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι εγγραφές σε μεταπτυχιακά προγράμματα πληροφορικής αυξάνονται. Στο MIT, οι εγγραφές αυξήθηκαν από 241 σε 303 φοιτητές σε έναν μόνο χρόνο, ενώ πανεπιστήμια όπως το Carnegie Mellon παρατηρούν παρόμοιες τάσεις.
Παρότι η απόφαση για ένα «μεταπτυχιακό πανικού» ενέχει υψηλό κόστος, μπορεί να βελτιώσει το βιογραφικό ενός φοιτητή και να αυξήσει τις απολαβές του. Σύμφωνα με έρευνα, οι κάτοχοι μεταπτυχιακού στην πληροφορική κερδίζουν κατά μέσο όρο 112.000 δολάρια ετησίως, έναντι 72.000 δολαρίων για τους κατόχους προπτυχιακού τίτλου σπουδών.
Μια αγορά με προκλήσεις αλλά και ευκαιρίες
Παρά τις δυσκολίες, πολλοί απόφοιτοι παραμένουν αισιόδοξοι. Ο Σάμιουελ Οναμπολού, που έστειλε πάνω από 1.000 αιτήσεις πριν βρει δουλειά, συμβουλεύει τους νέους να επιμείνουν. «Χρειάζεται επιμονή και λίγη τύχη», αναφέρει.
Η αγορά εργασίας στην τεχνολογία παραμένει απαιτητική, αλλά οι προβλέψεις δείχνουν αύξηση 18% στις θέσεις προγραμματιστών έως το 2033. Για τους νέους απόφοιτους, το κλειδί φαίνεται να είναι η προσαρμοστικότητα και η αξιοποίηση ευκαιριών όπως πρακτικές ασκήσεις και δικτύωση.
Διαβάστε ακόμη
Έρχονται σαρωτικές αλλαγές και νέα κριτήρια για την παροχή επιδομάτων
ΔΕΗ και Μυτιληναίος έτοιμοι για παραγωγή ενέργειας από σκουπίδια
Στενεύει ο φορολογικός κλοιός για τους influencers
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα