Από 5,5% έως 10% κυμαίνονται οι αυξήσεις του κατώτατου μισθού που προτείνουν οι εργοδοτικοί φορείς στις εκθέσεις του οι οποίες υπεβλήθησαν στον ΟΜΕΔ αργά χθες στο βράδυ.
Από την άλλη πλευρά η ΓΣΕΕ έχει ήδη ανακοινώσει την πρότασή της για αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 15,8% προκειμένου να διαμορφωθεί στα 826 ευρώ. Έχει ενδιαφέρον να σημειώσουμε ότι η ισπανική κυβέρνηση ετοιμάζεται να εγκρίνει αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 8%, προκειμένου να διαμορφωθεί στα 1.259 ευρώ τον μήνα.
Την πιο γενναιόδωρη πρόταση κατέθεσε το ΙΜΕ- ΓΣΕΒΕΕ , κάνοντας λόγο για αυξήσεις 8%-10% προκειμένου ο νέος κατώτατος μισθός από 713 ευρώ να διαμορφωθεί στα 770-784. Παράλληλα ζητούν μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων με πρώτο την οριζόντια κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.
Ειδικότερα, όπως σημειώνουν οι συντάκτες της έκθεσης της ΓΣΕΒΕΕ, λαμβάνοντας υπόψη τον πληθωρισμό που για το 2023 εκτιμάται ότι θα κυμανθεί στο ιδιαίτερα υψηλό 6%, καθώς οι αυξήσεις των τιμών έχουν πλέον διαχυθεί σε όλους σχεδόν του κλάδους της οικονομίας, θεωρούμε ότι ο πληθωρισμός θα πρέπει να είναι και το 2023 ο προσδιοριστικός παράγοντας για την αύξηση του κατώτατου μισθού. Και τούτο τόσο ως μέτρο καταπολέμησης της φτώχειας των χαμηλόμισθων εργαζομένων των οποίων το εισόδημα αναλώνεται σε ομάδες αγαθών που παρουσιάζουν τις μεγαλύτερες αυξήσεις τιμών, αλλά και ως μέτρο αντιμετώπισης του στασιμοπληθωρισμού στον οποίο φαίνεται πως εισέρχεται η ελληνική οικονομία το 2023.
Υπό αυτό το πρίσμα θα πρέπει να εκτιμηθεί η αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 8% με 10%.
Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr