Η πρόεδρος της Starface World, Κάρα Μπράδερς, έχει πάρει συνέντευξη από δεκάδες υποψήφιους εργαζόμενους, από τότε που εντάχθηκε στο δημοφιλές brand περιποίησης δέρματος το 2021.
Στόχος της σε κάθε συζήτηση είναι να αξιολογήσει μια κρίσιμη δεξιότητα: τη συναισθηματική νοημοσύνη. Έρευνα που χρονολογείται εδώ και δεκαετίες αποδεικνύει, ότι η συναισθηματική νοημοσύνη – η ικανότητα να διαχειρίζεστε τα δικά σας συναισθήματα και τα συναισθήματα των γύρω σας – είναι ο ισχυρότερος προγνωστικός παράγοντας επιτυχίας στον εργασιακό χώρο.
Η ερώτηση-κλειδί για τη συναισθηματική νοημοσύνη στις συνεντεύξεις
Ωστόσο, η μέτρησή της δεν είναι εύκολη υπόθεση. Σε αντίθεση με τις τεχνικές δεξιότητες ή την επαγγελματική εμπειρία, η συναισθηματική νοημοσύνη βασίζεται σε άυλα χαρακτηριστικά, όπως η ενσυναίσθηση και η αυτογνωσία, που δεν αποτυπώνονται εύκολα σε ένα βιογραφικό. Για να εντοπίσει τη συναισθηματική νοημοσύνη, η Μπράδερς επιλέγει απαιτητικές και στοχαστικές ερωτήσεις στις συνεντεύξεις της.
Μία από αυτές ξεχωρίζει, όπως εξηγεί στο CNBC: «Στο τελευταίο σας εργασιακό περιβάλλον, τι σας κράτησε πραγματικά πίσω»; Σύμφωνα με την ίδια, σκοπός της συγκεκριμένης ερώτησης, είναι να αποκαλύψει πόσο προσαρμοστικός και δεκτικός είναι κάποιος. «Όλοι έχουμε εγωισμό, αλλά μήπως αυτός, σας εμποδίζει να εργάζεστε αποτελεσματικά;» ρωτά.
«Προσπαθώ να καταλάβω αν οι υποψήφιοι γνωρίζουν, πότε είναι στα καλύτερά τους ή πού μπορεί να εμποδίζουν τον εαυτό τους στις επαγγελματικές σχέσεις». Η ερώτηση συχνά ξαφνιάζει τους υποψηφίους που θέλουν να παρουσιάσουν μόνο τα θετικά τους στοιχεία χωρίς να θίξουν τις αδυναμίες τους. Ωστόσο, οι καλύτερες απαντήσεις συνδυάζουν ειλικρίνεια και ανάληψη ευθύνης.
Όπως εξηγεί: «Για παράδειγμα, κάποιος μπορεί να πει: «Κατάλαβα ότι δεν ήμουν στα καλύτερά μου στη σύσκεψη της Δευτέρας. Μετά από σκέψη και ανατροφοδότηση, αποφάσισα να καταργήσω τη συνάντηση και να την αντικαταστήσω με εβδομαδιαία ενημερωτικά emails, τα οποία αποδείχθηκαν πιο αποτελεσματικά για όλους». Αυτή είναι μια ολοκληρωμένη προσέγγιση αυτογνωσίας και κατανόησης του αντίκτυπού μας στους γύρω μας».
Η αυτογνωσία αυτού του επιπέδου, σημειώνει η Μπράδερς, βοηθά στην αποτελεσματική αντιμετώπιση προκλήσεων στον εργασιακό χώρο και στην αλληλεπίδραση με διαφορετικές προσωπικότητες.
Πώς να καλλιεργήσετε την αυτογνωσία σας
Δεν χρειάζεται να περιμένετε την επόμενη συνέντευξη για να αναπτύξετε την αυτογνωσία σας. Μια απλή, άσκηση μπορεί να σας βοηθήσει να χτίσετε αυτή τη δεξιότητα, σύμφωνα με τη Τζουλιέτ Χαν, απόφοιτο στην νευροεπιστήμη του Harvard:
1. Σκεφτείτε τα ενδιαφέροντα και τις δεξιότητές σας
Καθορίστε τα δυνατά σας σημεία και τις αρμοδιότητες που σας ευχαριστούν. Τι κάνετε καλά; Τι σας αρέσει να κάνετε;
2. Ζητήστε ανατροφοδότηση
Η ανατροφοδότηση από διευθυντές και συνεργάτες μπορούν να σας βοηθήσουν να κατανοήσετε καλύτερα, πώς σας βλέπουν οι άλλοι.
3. Αξιοποιήστε προς όφελός σας αυτές τις πληροφορίες
Μελετήστε ποιες δεξιότητες θέλετε να βελτιώσετε ή να ενσωματώσετε περισσότερο στην εργασία σας.
Η ανάπτυξη της αυτογνωσίας απαιτεί χρόνο, αλλά η ανταμοιβή είναι σημαντική. Όπως λέει η Xαν: «Μπορεί να έχετε όλες τις τεχνικές δεξιότητες και τη γοητεία του κόσμου, αλλά αν αγνοείτε πλήρως τον εαυτό σας, πώς παρουσιάζεστε και πώς αλληλεπιδράτε με τον κόσμο, είναι πολύ πιο δύσκολο να χτίσετε ισχυρές σχέσεις και να εμβαθύνετε τις φιλίες που χρειάζεστε για να πετύχετε πραγματικά».
Διαβάστε ακόμη:
Φορολογικοί έλεγχοι με τεχνητή νοημοσύνη για έσοδα 1,4 δισ. ευρώ
Υποθαλάσσια καλώδια: Το νέο πεδίο του υβριδικού πολέμου κατά της Ευρώπης
Γροιλανδία: Το μεγαλύτερο νησί του κόσμου στρώνει μονοπάτι ανεξαρτησίας
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα