search icon

Εργασιακά

Αυτές είναι οι καλύτερες και οι χειρότερες συντάξεις στον κόσμο το 2023

Τα συνταξιοδοτικά συστήματα χωρών ανά τον κόσμο απασχολούν τον παγκόσμιο πληθυσμό - Η Ολλανδία ανέκτησε την πρώτη θέση για το 2023

Οι Κάτω Χώρες το 2023 ανέκτησαν τον τίτλο τους ως το καλύτερο συνταξιοδοτικό σύστημα στον κόσμο, σύμφωνα με ετήσιο παγκόσμιο δείκτη, ο οποίος προειδοποίησε ότι η συνταξιοδότηση σε όλο τον κόσμο δέχεται πιέσεις όσο ποτέ άλλοτε.

Η Ισλανδία, η οποία ήταν πρώτη πέρυσι, ήρθε δεύτερη μετά την Ολλανδία, με τη Δανία να κατατάσσεται στην τρίτη θέση. Το Ισραήλ ήταν η μόνη άλλη χώρα που έλαβε βαθμολογία «Α» στον παγκόσμιο δείκτη συνταξιοδότησης του Ινστιτούτου CFA της Mercer, ο οποίος βαθμολογεί τα συστήματα με βάση την επάρκεια, τη βιωσιμότητα και την ακεραιότητά τους.

 

Αυτά είναι τα καλύτερα και χειρότερα συνταξιοδοτικά συστήματα στον κόσμο:

Σημείωση: Ο δείκτης κατατάσσει κάθε χώρα σε ένα σύστημα διαβάθμισης Α-Ε (Το Α είναι το καλύτερο)

Οι Κάτω Χώρες μεταρρυθμίζουν επί του παρόντος το συνταξιοδοτικό τους πρόγραμμα από μια συλλογική δομή σε μια πιο ατομική προσέγγιση. Ακόμα κι έτσι, η έκθεση αναφέρει ότι το σύστημα θα εξακολουθεί να προσφέρει καλές παροχές μετά την αλλαγή, υποστηριζόμενο από μια ισχυρή βάση περιουσιακών στοιχείων και μια υγιή ρύθμιση.

Τα συνταξιοδοτικά συστήματα στις περισσότερες χώρες, ωστόσο, δέχονται πιέσεις από τη γήρανση του πληθυσμού, την αύξηση του δημόσιου χρέους και τον υψηλό πληθωρισμό, ενώ παράλληλα αντιμετωπίζουν προκλήσεις όπως η ένταξη των εργαζομένων στην οικονομία gig.

«Η ουσία είναι ότι σε όλο τον κόσμο, οι άνθρωποι πρέπει να αρχίσουν να φροντίζουν τον εαυτό τους κατά τη συνταξιοδότηση», δήλωσε σε συνέντευξή του ο Ντέιβιντ Νοξ, ανώτερος εταίρος της Mercer και επικεφαλής συντάκτης της έκθεσης. «Δεν μπορούμε πλέον να βασιζόμαστε μόνο στην κοινωνική ασφάλιση ή στις δημόσιες συντάξεις».

Η Αργεντινή ήταν η χώρα με τη χαμηλότερη κατάταξη από τις 47 χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα, ενώ οι ΗΠΑ κατέλαβαν την 22η θέση – δύο θέσεις χαμηλότερα από πέρυσι. Η Αυστραλία κατέλαβε την 5η θέση, το Ηνωμένο Βασίλειο τη 10η, η Ιαπωνία την 30ή και η Κίνα την 35η.

 

Θυμός για τον μακρύτερο δρόμο προς τη συνταξιοδότηση σε όλη την υφήλιο

Η μείωση των γεννήσεων έχει ασκήσει πίεση σε αρκετές οικονομίες και συνταξιοδοτικά συστήματα μακροπρόθεσμα, αναφέρει η έκθεση, γεγονός που έχει επηρεάσει αρνητικά τις βαθμολογίες βιωσιμότητας για χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία. Η έκθεση ξεχώρισε επίσης αρκετά ασιατικά συστήματα, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, της Κορέας, της Σιγκαπούρης και της Ιαπωνίας, τα οποία, όπως αναφέρει, έχουν προβεί σε μεταρρυθμίσεις για να βελτιώσουν τις βαθμολογίες τους τα τελευταία πέντε χρόνια.

«Η τεχνητή νοημοσύνη έχει τη δυνατότητα να βελτιώσει τα συνταξιοδοτικά συστήματα οδηγώντας σε πιο αποτελεσματική και καλύτερα ενημερωμένη λήψη αποφάσεων, η οποία θα μπορούσε ενδεχομένως να οδηγήσει σε υψηλότερες πραγματικές αποδόσεις των επενδύσεων», δήλωσε ο Ντέιβιντ Νοξ, προσθέτοντας ότι η τεχνολογία «μπορεί επίσης να βοηθήσει τα άτομα να λάβουν μακροπρόθεσμες οικονομικές αποφάσεις».

 

Διαβάστε ακόμη:

Τα γαμοπίλαφα της Νέας Υόρκης, ο λάκων υπουργός και τα χτυποκάρδια των servicers, το «beef» του Μαξίμου για το ΤΧΣ και ο Βακάκης στα κεραμίδια

Το πλάνο ανάπτυξης της Jumbo εν μέσω αναταράξεων και τα μελλοντικά μερίσματα

Θ. Καρυπίδης: Νέος πλειστηριασμός για τα… απόνερα από το «κανόνι» των «Super Market Καρυπίδη» (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

 

Exit mobile version