search icon

Εργασιακά

Άδεια μητρότητας: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι εργαζόμενες

Πότε παρατείνεται ο χρόνος της άδειας - Τι ισχύει για τις τεκμαιρόμενες και υιοθετούσες μητέρες

Το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ εξέδωσε την Τρίτη αναλυτικό οδηγό πληροφόρησης με τίτλο «Άδειες Εργαζόμενων», με γνώμονα τα συμπεράσματα της μέχρι σήμερα δράσης του Δικτύου Πληροφόρησης και Συμβουλευτικής υποστήριξης εργαζομένων και ανέργων.

Ειδικότερα, το Ινστιτούτο προχώρησε στην έκδοση πληροφοριακού υλικού με τη μορφή οδηγών, με στόχο να συμβάλει στην πληροφόρηση και την κατανόηση βασικών εννοιών και δικαιωμάτων που διέπουν τις εργασιακές σχέσεις και το δίκαιο κοινωνικής ασφάλισης. Μεταξύ άλλων παρέχονται χρήσιμες οδηγίες για την άδεια μητρότητας. Πιο αναλυτικά:

Άδεια μητρότητας εγκύου

Χρονικό διάστημα άδειας μητρότητας.Οι εργαζόμενες μητέρες δικαιούνται άδεια μητρότητας συνολικής διάρκειας 17 εβδομάδων. Από αυτές οι 8 εβδομάδες χορηγούνται υποχρεωτικά πριν από την πιθανή ημερομηνία τοκετού (λόγω κυοφορίας) και οι υπόλοιπες 9 μετά τον τοκετό (λόγω λοχείας). Σε περίπτωση που ο τοκετός πραγματοποιηθεί νωρίτερα από την αρχικά προβλεπόμενη ημερομηνία, το υπόλοιπο των πρώτων 8 εβδομάδων χορηγείται μετά τον τοκετό, ώστε να συμπληρωθούν οι 17 εβδομάδες της χορηγουμένης άδειας μητρότητας.

Αν ο τοκετός πραγματοποιηθεί αργότερα από την ημερομηνία που είχε αρχικά προβλεφθεί, τότε παρατείνεται η άδεια λόγω κυοφορίας –μέχρι τον τοκετό– χωρίς αντίστοιχη μείωση του χρόνου αδείας λόγω λοχείας.

Διευκρινίζεται ότι σε περίπτωση που κατά τη διάρκεια της άδειας λήξει η ορισμένου χρόνου σύμβαση εργασίας, η διάρκεια της σύμβασης δεν παρατείνεται έως τη λήξη της άδειας μητρότητας.

Παράταση χρόνου άδειας μητρότητας

Σε περίπτωση ασθενείας που προέρχεται από την κύηση ή τον τοκετό, η άδεια παρατείνεται ανάλογα (πριν από ή μετά την περίοδο των 8 εβδομάδων), χωρίς όμως ταυτόχρονη καταβολή επιδομάτων μητρότητας και ασθενείας.

Άδεια μητρότητας τεκμαιρόμενης μητέρας και υιοθετούσας

Χρονικό διάστημα άδειας μητρότητας

Η τεκμαιρόμενη μητέρα, δηλαδή εκείνη που αποκτά τέκνο με τη διαδικασία της παρένθετης μητρότητας, καθώς και η εργαζόμενη που υιοθετεί τέκνο από την ένταξη του παιδιού στην οικογένεια και έως την ηλικία των 8 ετών, δικαιούται το μεταγενέθλιο τμήμα της άδειας μητρότητας, όπως και τις πάσης φύσεως αποδοχές και επιδόματα που συνδέονται με αυτήν, εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις που ορίζονται στις επιμέρους καταστατικές διατάξεις του φορέα ασφάλισής τους.

Διαβάστε ακόμη

Ακρίβεια: Σε υψηλό 41 ετών ο πληθωρισμός στη Βρετανία – Σκαρφάλωσε στο 11,1%

Αριστείδης Πίττας: Αύξηση κερδών κατά 325,2% για τη Euroseas

Ανοιχτά τα καταστήματα την Κυριακή 27 Νοεμβρίου – Το ωράριο

Exit mobile version