© Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
Με δικλίδα ασφαλείας την ψηφιακή κάρτα και σημείο τριβής το ελαστικό 8ωρο το εργασιακό νομοσχέδιο θα πάρει στο τέλος του μηνός τον δρόμο προς τη Βουλή.
Οι νέες διατάξεις αναμένεται να επιφέρουν ριζικές αλλαγές στο τοπίο της αγοράς εργασίας με στόχο την ευελιξία, την προσαρμογή στις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές και τον έλεγχο της παραβατικότητας.
Με 7 ερωτήσεις- απαντήσεις το «business stories» θα προσπαθήσει να ρίξει φως στις βασικότερες αλλαγές που αφορούν εργαζομένους και επιχειρήσεις.
1. Πώς θα λειτουργεί στην πράξη η ψηφιακή κάρτα εργασίας και πώς θα ωφεληθούν ο εργαζόμενος και η επιχείρηση;
Ο εργαζόμενος θα «χτυπά» την κάρτα του όταν ξεκινά και όταν τελειώνει την εργασία του. Η κάρτα θα συνδέεται απευθείας με online σύστημα του ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ και με τον τρόπο αυτό θα καταγράφεται αμέσως και σε πραγματικό χρόνο η υπέρβαση του νόμιμου ωραρίου, η υπερεργασία και οι υπερωρίες του και έτσι θα επέρχονται άμεσα οι σχετικές συνέπειες (αξιώσεις για επιπλέον αμοιβή από τον εργαζόμενο και κυρώσεις στον εργοδότη.). Μάλιστα η εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας θα είναι διαθέσιμη και μέσω του κινητού τηλεφώνου ώστε να μπορεί να ελέγχει και ο εργαζόμενος την καταγραφή των υπερωριών του. Η ψηφιακή κάρτα θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην προστασία του 8ώρου, στη μείωση της μαύρης εργασίας, στην τήρηση του ωραρίου του τηλεργαζόμενου (δικαίωμα στην αποσύνδεση), αλλά και στη λεγόμενη διευθέτηση του χρόνου εργασίας καθώς θα μπορούν να καταγράφονται online οι «κλειδωμένες» υπερωρίες, τις οποίες ο εργοδότης οφείλει ή να πληρώσει ή να συμψηφίσει.
■ Πώς ωφελούνται οι επιχειρήσεις: Δεν θα νοθεύεται ο ανταγωνισμός από εργοδότες που χρησιμοποιούν αθέμιτες πρακτικές. Επιπλέον, για τις επιχειρήσεις που θα υιοθετήσουν το μέτρο θα καταργηθεί η υποχρέωση υποβολής Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης (ΑΠΔ) και τήρησης βιβλίου υπερωριών. Η εφαρμογή του μέτρου θα είναι σταδιακή, αρχής γενομένης από μεγάλες επιχειρήσεις (π.χ. τράπεζες, ΟTΕ, σούπερ μάρκετ). Στις επιχειρήσεις που θα εντοπιστεί ότι δεν εφαρμόζουν την ψηφιακή κάρτα θα επιβάλλεται πρόστιμο 10.500 ευρώ ανά εργαζόμενο και λουκέτο 15 ημερών για υποτροπή (μετά από τρεις ελέγχους).
2. Τι κερδίζει ο εργαζόμενος με το ελαστικό 8ωρο;
Ο εργαζόμενος μόνο με δικό του αίτημα και κατόπιν έγγραφης συμφωνίας με τον εργοδότη μπορεί να εργαστεί με ελαστικό ωράριο για οικογενειακούς, εκπαιδευτικούς ή άλλους λόγους. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να εργάζεται έως και 10 ώρες την ημέρα, το μέγιστο, χωρίς πρόσθετη αμοιβή ανάλογα με τις ανάγκες της επιχείρησης. Οι επιπλέον ώρες θα αποθηκεύονται σε «τράπεζα χρόνου» και θα του επιστρέφονται εντός έξι μηνών με τη μορφή μειωμένου ωραρίου, ρεπό ή ημερών άδειας. Το κέρδος για τον εργαζόμενο είναι ότι με τη διευθέτηση μπορεί να εξασφαλίσει -αν το επιθυμεί- 4ήμερη εργασία την εβδομάδα χωρίς μείωση αποδοχών. Επιπλέον καλύπτεται από δικλίδα ασφαλείας ότι δεν θα απολυθεί αν αρνηθεί πρόταση του εργοδότη για συμφωνία διευθέτησης. Σε κάθε περίπτωση, η απόλυση θα θεωρείται άκυρη. Στην περίπτωση που λυθεί η σύμβαση εργασίας πριν από τη λήψη, εν όλω ή εν μέρει, του χρονικού αντισταθμίσματος που προβλέπεται κατά την περίοδο της μειωμένης απασχόλησης, ο εργαζόμενος μπορεί να λάβει αποζημίωση για τις υπερβάλλουσες ώρες που έχει απασχοληθεί. Η διευθέτηση του χρόνου εργασίας εφαρμοζόταν και τα προηγούμενα χρόνια στην Ελλάδα με συλλογικές συμβάσεις – π.χ. σε ξενοδοχοϋπαλλήλους, στον ΟTΕ, στον Παπαστράτο, σε HBH PEPSICO.
3. Τι χάνει ο εργαζόμενος με το ελαστικό 8ωρο;
Οπωσδήποτε θα έχει απώλεια εισοδήματος αφού δεν θα του καταβάλλεται η αμοιβή από τις υπερωρίες. Επιπλέον, όπως επισημαίνουν τα συνδικάτα, ο εργαζόμενος είναι ο αδύναμος κρίκος και ενδεχομένως να υποχρεωθεί να συμφωνήσει στην ελαστική εργασία υπό την απειλή της ανεργίας. Σε κάθε περίπτωση, υπενθυμίζουμε ότι η απαγορεύεται η απόλυσή του αν αρνηθεί τη διευθέτηση.
4. Τι σημαίνει για τον εργαζόμενο και την επιχείρηση η αύξηση του πλαφόν των υπερωριών;
Με την αύξηση του πλαφόν των υπερωριών στις 150 ώρες ετησίως, από 96 που είναι σήμερα, στη βιομηχανία και 120 ώρες στους λοιπούς κλάδους δίνεται η ευκαιρία στους εργαζόμενους να αυξήσουν το εισόδημά τους. Παράλληλα με την εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας διασφαλίζεται η αμοιβή των υπερωριών και εντοπίζονται αυτές που ως τώρα έμεναν απλήρωτες. Από την πλευρά των επιχειρήσεων εξυπηρετούνται οι ανάγκες τους. Ωστόσο επιβαρύνονται οι εργοδότες που δεν τηρούν τις προβλεπόμενες διαδικασίες έγκρισης των υπερωριών, καθώς με το νομοσχέδιο αυξάνεται το κόστος για τις μη νόμιμες υπερωρίες. Δηλαδή η αμοιβή ορίζεται στο καταβαλλόμενο ωρομίσθιο προσαυξημένο κατά 120% (από 80% που ισχύει σήμερα.)
5. Σε ποιες περιπτώσεις ο απολυμένος δικαιούται διπλάσια αποζημίωση;
Το νομοσχέδιο προβλέπει έξτρα αποζημίωση ως εναλλακτική λύση αντί της υποχρεωτικής επαναπρόσληψης για τους μισθωτούς σε περίπτωση που η απόλυσή τους κρίνεται άκυρη από τα δικαστήρια κυρίως για οικονομοτεχνικούς λόγους, όπως είναι οι περικοπές ή το κλείσιμο της επιχείρησης. Οι εργατολόγοι εξηγούν ότι σε αρκετές περιπτώσεις ο ίδιος ο εργαζόμενος δεν επιθυμεί να επιστρέψει στη δουλειά του και προτιμά την αυξημένη αποζημίωση, ενώ και ο εργοδότης επιλέγει να πληρώσει κάτι παραπάνω για μειώσει στο μέλλον το εργατικό κόστος. Επομένως ο εργαζόμενος μπορεί να εισπράξει ποσό πρόσθετης αποζημίωσης ίσο με αποδοχές 3 έως 24 μηνών.
Αντίθετα, όταν ο εργαζόμενος απολύθηκε επειδή άσκησε οποιοδήποτε νόμιμο δικαίωμά του (π.χ. ζήτησε αύξηση μισθού ή αιτήθηκε αδείας) η απόλυση θεωρείται εκτός από άκυρη και καταχρηστική και ο εργαζόμενος επιστρέφει υποχρεωτικά στη δουλειά του, ενώ του καταβάλλονται και οι μισθοί για την περίοδο μέχρι την επαναπρόσληψη.
6. Σε ποιες επιπλέον περιπτώσεις απαγορεύεται η απόλυση;
Το εργασιακό νομοσχέδιο διευρύνει τη λίστα των περιπτώσεων της άκυρης απόλυσης, που σημαίνει επιστροφή του εργαζομένου στην εργασία του και καταβολή των μισθών για την περίοδο μέχρι την επαναπασχόληση.
Ακυρες θα θεωρούνται στο εξής οι απολύσεις για άσκηση των δικαιωμάτων σε περίπτωση βίας και παρενόχλησης, του πατέρα νεογεννηθέντος τέκνου, εργαζομένων που έλαβαν ή ζήτησαν οποιαδήποτε άδεια, εργαζομένων που αρνήθηκαν να συμφωνήσουν διευθέτηση του χρόνου εργασίας, τηλεργαζομένων που άσκησαν το δικαίωμα αποσύνδεσης.
7. Tι αλλάζει στον συνδικαλιστικό νόμο;
Προβλέπεται προσωπικό ασφαλείας που να διασφαλίζει την παροχή ενός μίνιμουμ (33%) επιπέδου υπηρεσιών σε κρίσιμους κλάδους (Υγεία, συγκοινωνίες, αποκομιδή) και κατά τη διάρκεια των απεργιακών κινητοποιήσεων στις ΔΕΚΟ. Για παράδειγμα, στο μετρό κατά τις ημέρες της απεργίας θα πρέπει να κυκλοφορεί το 1/3 των συρμών.
Η συνδικαλιστική οργάνωση που κηρύσσει απεργία υποχρεούται να προστατεύει το δικαίωμα των εργαζομένων που δεν συμμετέχουν στην απεργία να προσέρχονται και να αποχωρούν ελεύθερα και ανεμπόδιστα από την εργασία τους χωρίς την άσκηση σωματικής ή ψυχολογικής βίας σε βάρος τους από οιονδήποτε. Σε αντίθετη περίπτωση η απεργία μπορεί να διακοπεί. Προϋπόθεση για τη συλλογική διαπραγμάτευση και την κήρυξη απεργίας αποτελεί η εγγραφή των συνδικαλιστικών και εργοδοτικών οργανώσεων σε ηλεκτρονικό μητρώο για λόγους αξιοπιστίας.
Καθιερώνεται σύστημα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας. Η απόλυση των συνδικαλιστών θα επιτρέπεται στο εξής για βιαιοπραγίες σε βάρος συναδέλφου ή σεξουαλική παρενόχληση.
Διαβάστε ακόμα:
Αυξημένη αποζημίωση ειδικού σκοπού: Οι δικαιούχοι – Μέχρι πότε οι αιτήσεις
Bitcoin: Προσπάθεια επούλωσης των πληγών – Ξεπέρασε τα 40.000$
Το «στοίχημα» του μεγιστάνα της Louis Vuitton που πάει κόντρα στο ρεύμα