Ο Ζορντάν Μπαρντελά είναι γεμάτος αντιφάσεις: Παρότι μόλις 28 χρονών, είναι το πιο πολυσυζητημένο πρόσωπο της πολιτικής σκηνής της Γαλλίας. Παρότι έχει ιταλική καταγωγή, είναι μέλος του ακροδεξιού κόμματος Εθνικός Συναγερμός της Μαρίν Λεπέν, που βρίσκεται απέναντι στους μετανάστες και παρότι εγκατέλειψε το πανεπιστήμιο, μέσα στις επόμενες ώρες, ίσως να είναι ο επόμενος πρωθυπουργός, της έβδομης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου.
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή…
Πριν από έξι χρόνια, ένας ειδικός στα μέσα ενημέρωσης κλήθηκε στα κεντρικά γραφεία του Εθνικού Συναγερμού για να ασχοληθεί με τον νέο εκπρόσωπο του κόμματος: Έναν 22χρονο ονόματι… Ζορντάν Μπαρντελά.
Η αποστολή ήθελε λεπτούς χειρισμούς: Ο Μπαρντελά ήταν ο προστατευόμενος της Μαρίν Λεπέν και βασικό μέρος της στρατηγικής ανανέωσης του κόμματος.
Ο σύμβουλος ήταν αρχικά δύσπιστος για το αν ο Μπαρντελά ήταν προσιτός. Ήταν νέος αλλά φαινόταν άκαμπτος, θυμάται ο Pascal Humeau, πρώην δημοσιογράφος που ειδικεύεται στην εκπαίδευση στα μέσα ενημέρωσης. Το στιλ του ήταν επίσημο, αφού από τότε ντυνόταν με κοστούμι και γραβάτα και χτένιζε τα μαλλιά του στο πλάι. Έμενε σε ένα καλό προάστιο και αρνιόταν να πάρει το μετρό, προτιμώντας να κυκλοφορεί στην πόλη με το διθέσιο αυτοκίνητο Smart που του είχε δώσει ο πατέρας του.
Αλλά υπήρχε μια πτυχή του Μπαρντελά που ο Humeau βρήκε πολλά υποσχόμενη. Είχε μεγαλώσει στο Σεν Ντενί, μια περιοχή στα περίχωρα του Παρισιού που για πολλούς ψηφοφόρους ήταν συνώνυμη με το έγκλημα, τη φτώχεια και τον επί δεκαετίες αγώνα της Γαλλίας να ενσωματώσει τη μεγάλη μουσουλμανική μειονότητα.
Υπό την καθοδήγηση του συμβούλου, ο Μπαρντελά ανέδειξε σημεία που τον απεικόνιζαν ως έναν τύπο που «έρχεται από ένα μέρος όπου μπορείς να πεθάνεις επειδή αρνείσαι να δώσεις σε κάποιον ένα τσιγάρο», θυμάται ο Humeau.
Ωστόσο στην πραγματικότητα ο νεαρός πολιτικός έμενε τις Τετάρτες και τα Σαββατοκύριακα στα προάστια με τον πατέρα του.
«Ο Μπαρντελά φοιτούσε κυρίως σε καθολικά ιδιωτικά σχολεία. Όταν ήταν 20 ετών, ο πατέρας του, του έδωσε ένα διαμέρισμα σε ένα πλούσιο προάστιο του Παρισιού στο Val d’Oise. Αλλά όλα αυτά δεν ταίριαζαν με την πολιτική αφήγηση. Οπότε τον διέγραψε από αυτή», είπε στο Euronews, ο Πιερ – Στεφάν Φορτ, ένας ερευνητής δημοσιογράφος που δημοσίευσε πρόσφατα μια μη εξουσιοδοτημένη βιογραφία του νεαρού πολιτικού.
Η εμπλοκή του Μπαρντελά στην πολιτική ξεκίνησε στα 16 του, όταν ο νεαρός εντάχθηκε στο κόμμα.
Ακόμη και τότε, ο Μπαρντελά ξεχώριζε.
«Ήταν πραγματικά παθιασμένος με την πολιτική, κάτι που είναι αρκετά σπάνιο. Στην ηλικία του οι άνθρωποι συνήθως σκέφτονται άλλα πράγματα», είπε ο Wallerand de Saint-Just, μακροχρόνιο μέλος του κόμματος και περιφερειακός σύμβουλος.
Επιπλέον πήγαινε στις πολιτικές συναντήσεις φορώντας ένα κοστούμι, τα μαλλιά του που ήταν σήμα κατατεθέν του, αφού πάντα ήταν περιποιημένα.
«Πολύ νωρίς, ο Μπαρντελά κατάλαβε ότι για να ανέβει τη σκάλα, έπρεπε να είναι άψογος», είπε ο Φορτ, αναφερόμενος σε συνεντεύξεις με άλλα μέλη του κόμματος που γνώριζαν τον ίδιο στα πρώτα στάδια της καριέρας του.
Λίγα χρόνια αργότερα, ο Μπαρντελά εγκατέλειψε το πανεπιστήμιο για να γίνει μέλος του κόμματος σε πλήρη απασχόληση.
Υπηρέτησε διαδοχικά ως περιφερειακός σύμβουλος, εκπρόσωπος Τύπου και αντιπρόεδρος του κόμματος προτού ηγηθεί της λίστας του Εθνικού Συναγερμού στις Ευρωεκλογές του 2019 σε ηλικία μόλις 23 ετών.
Τον Νοέμβριο του 2022, εξελέγη διάδοχος της Μαρίν Λεπέν ως πρόεδρος του ακροδεξιού κόμματος.
Αυτή τη στιγμή είναι ευρωβουλευτής και ευνοείται να γίνει πρωθυπουργός της Γαλλίας εάν το κόμμα του κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία στις σημερινές κοινοβουλευτικές εκλογές.
@jordanbardella Merci 🙏🏻🇫🇷
Σύμφωνα με τον Φορτ, η μετεωρική άνοδος του Μπαρντελά σχετίζεται ιδιαίτερα με τη ρομαντική του σχέση με την κόρη ενός παλιού συμβούλου της Μαρί Λεπέν, ενώ πλέον έχει δεσμό εδώ και τέσσερα χρόνια, με μία από τις ανιψιές της.
Με τη δύναμη του TikTok, ο Μπαρντελά απέκτησε περισσότερους θαυμαστές και έφερε τους νέους κοντά στο κόμμα της «άλλη μου μαμάς» ή της «βασίλισσα μου», όπως αποκαλεί τη Λεπέν, σύμφωνα με τη Wall Street Journal.
Πολλοί είναι εκείνοι που τον λατρεύουν, πολλοί είναι εκείνοι λατρεύουν να του ασκούν κριτική. Τα υπόλοιπα θα φανούν στην πορεία.
Διαβάστε ακόμη
Δικαστικό σύστημα, το μεγάλο «αγκάθι» για τις επενδύσεις
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ