search icon

Διεθνή

Ζελένσκι: Ώρα για ουσιαστικές συνομιλίες με τη Ρωσία – Μάχες στη Μαριούπολη

Οι ουκρανικές δυνάμεις έχασαν «προσωρινά» την πρόσβαση στην Αζοφική Θάλασσα – Η προειδοποίηση Μπάιντεν στον Κινέζο ομόλογό του - Η προσπάθεια της Δύσης να απομονώσει τη Ρωσία συνεχίζεται - Η Ρωσία ισχυρίζεται πως χρησιμοποίησε υπερηχητικούς πυραύλους

Το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Παρασκευής ότι οι δυνάμεις του έχασαν «προσωρινά» την πρόσβαση στην Αζοφική Θάλασσα, καθώς στρατεύματα της Ρωσίας, που προχώρησε σε εισβολή στη γειτονική της χώρα τον περασμένο μήνα, σφίγγουν τον κλοιό γύρω από τη Μαριούπολη, όπου βρίσκεται λιμάνι στρατηγικής σημασίας που βρέχεται από αυτήν.

«Οι δυνάμεις κατοχής εν μέρει πέτυχαν» τον στόχο τους στον «τομέα επιχειρήσεων του Ντανιέτσκ, στερώντας προσωρινά από την Ουκρανία την πρόσβαση στην Αζοφική Θάλασσα», σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας.

Το υπουργείο δεν διευκρίνισε στην ανακοίνωσή του εάν οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν μπορέσει να ανακτήσουν την πρόσβαση.

Από την πλευρά του ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι κάλεσε τη Μόσχα σε ουσιαστικές και χωρίς καθυστέρηση συνομιλιές. Είναι η μόνη ευκαιρία της Ρωσίας να περιορίσει τη ζημία από τα «λάθη» της στον απόηχο της εισβολής της, είπε. Το μήνυμα του Ουκρανού προέδρου έρχεται μετά την επικοινωνία του Τζο Μπάιντεν με τον Σι Τζινπίνγκ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος προειδοποίησε τον Κινέζο ομόλογό του για «τις επιπτώσεις και τις συνέπειες», εάν το Πεκίνο παράσχει υλική στήριξη στη Ρωσία.

Η Ρωσία ανέφερε χθες Παρασκευή ότι οι δυνάμεις της «σφίγγουν τον κλοιό» γύρω από τη Μαριούπολη, όπου οι τοπικές αρχές λένε πως το 80% των σπιτιών της πόλης έχουν υποστεί ζημιές και ότι κάπου 1.000 άνθρωποι μπορεί να έχουν παγιδευτεί σε καταφύγιο κάτω από κατεστραμμένο θέατρο.

Η Μαριούπολη, πόλη στρατηγικής σημασίας καθώς βρίσκεται πάνω στις ακτές της Ουκρανίας στην Αζοφική Θάλασσα, μπήκε στο στόχαστρο των ρωσικών δυνάμεων από την αρχή του πολέμου, τις πρώτες πρωινές ώρες της 24ης Φεβρουαρίου, όταν ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν διέταξε να αρχίσει αυτή που αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση».

Η πόλη βρίσκεται πάνω στην οδό από δυσμάς, τη χερσόνησο της Κριμαίας, που η Μόσχα προσάρτησε το 2014, προς ανατολάς, προς την περιφέρεια Ντανιέτσκ, που εν μέρει ελέγχεται από τους φιλορώσους αυτονομιστές.
Η Ρωσία είχε υποστηρίξει ήδη από την 1η Μαρτίου πως οι δυνάμεις της έχουν κόψει την πρόσβαση των ουκρανικών ένοπλων δυνάμεων στην Αζοφική Θάλασσα.

Ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις: Η Ρωσία σχεδιάζει να μεταφέρει στρατεύματα από την Αρμενία

Σύμφωνα με το Γενικό Επιτελείο των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, η Ρωσία θα αναπτύξει στρατεύματα από την 102η ρωσική στρατιωτική βάση στην Αρμενία για να υποστηρίξει την επίθεσή της κατά της Ουκρανίας.

Η Ρωσία έχει εκτοξεύσει 1.080 πυραύλους στην Ουκρανία από την έναρξη της εισβολής, δήλωσε στο BBC ανώτερος αξιωματούχος της άμυνας των ΗΠΑ.

Δεκάδες θύματα αναφέρθηκαν στο Μικολάιβ μετά τους βομβαρδισμούς και τις αεροπορικές επιδρομές της 18ης Μαρτίου.

Ο δήμαρχος του Μικολάιβ, Ολεξάντρ Σένκεβιτς, είπε ότι η επίθεση έγινε από κοντινή απόσταση, επομένως δεν υπήρχε χρόνος να ηχήσουν οι σειρήνες αεροπορικής επιδρομής.

Διαβάστε ακόμα:

Ελληνική οικονομία: Τι φέρνει και τι σημαίνει η απρόσμενη αναβάθμιση από τη DBRS

Ενέργεια: Οι μεγάλες ανατιμήσεις περιορίζουν τις αντοχές των κρατών – Γραμμή άμυνας από τον ευρωπαϊκό νότο

Πετρέλαιο: Δεύτερη εβδομάδα αστάθειας για τον μαύρο χρυσό

Exit mobile version