Μια σειρά από σκάνδαλα διαφθοράς εξελίσσεται σε δυσάρεστο παρασκήνιο για τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Απειλεί πως θα πατάξει ανάρμοστες συμπεριφορές στον κρατικό μηχανισμό.
Μεταξύ των αρκετών υψηλόβαθμων αξιωματούχων και δημοσίων υπαλλήλων που απειλούνται με απομάκρυνση κατόπιν επικρίσεων για παραβατική συμπεριφορά, είναι πέντε αναπληρωτές υπουργοί και αρκετοί κυβερνήτες.
Στο Υπουργείο Άμυνας, σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης, οι μερίδες τροφίμων για τους στρατιώτες αγοράστηκαν σε σημαντικά υψηλότερη τιμή από ότι στο λιανικό εμπόριο. Σε ένα άλλο υπουργείο, φέρεται να καταβλήθηκαν μίζες για την αγορά γεννητριών ηλεκτρικής ενέργειας.
Ένας αναπληρωτής γενικός εισαγγελέας φέρεται να έκανε διακοπές στην Ισπανία στέλνοντας τον λογαριασμό σε επιχειρηματία από τη δυτική Ουκρανία, την ώρα που πολλοί Ουκρανοί αντιμετώπιζαν οικονομικές δυσκολίες, διακοπές ρεύματος και βομβαρδισμούς.
Ο Ζελένσκι απομάκρυνε τον αναπληρωτή επικεφαλής του προεδρικού του γραφείου, επειδή οδηγούσε SUV που είχε δοθεί σε ανθρωπιστική οργάνωση. Η απόλυση αποσκοπεί πιθανότατα στο να αποφευχθεί η σύνδεση του προέδρου με τις έρευνες και τα πιθανά σκάνδαλα που θα ακολουθήσουν το σερί των θετικών εβδομάδων.
«Κάποιοι κλέβουν, ενώ η χώρα αιμορραγεί»
Η ολομέτωπη επίθεση κατά της διαφθοράς δεν είναι τυχαία. Εδώ και πολύ καιρό, ιδίως η Ε.Ε., η οποία διοχετεύει δισεκατομμύρια στη χώρα, απαιτεί εγγυήσεις ότι τα χρήματα αυτά δεν θα διοχετευθούν σε λάθος ανθρώπους και σκοπούς.
«Υπάρχουν ακόμη άνθρωποι, ακόμη και ολόκληρες ομάδες, που πιστεύουν ότι μπορούν να κλέβουν ενώ η χώρα αιμορραγεί μέχρι θανάτου», έγραψε ο διακεκριμένος δημοσιογράφος Μιχαΐλο Τκαχ σε ανοιχτή επιστολή προς τον Ζελένσκι.
Η οργάνωση Διεθνής Διαφάνεια (Transparency International) κατατάσσει την Ουκρανία στην 122η θέση μεταξύ 180 κρατών. Όπως και σε πολλά άλλα πρώην κράτη της Σοβιετικής Ένωσης, η κουλτούρα των δωροδοκιών ρίζωσε στην Ουκρανία μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου και πολλοί υποπτεύονται πως οι πολιτικοί εκμεταλλεύονται την οικονομική αρωγή των εξωτερικών δυνάμεων για να πλουτίσουν.
Διαβάστε τη συνέχεια στην DW