search icon

Διεθνή

Ζελένσκι: Η Ουκρανία έλαβε τα πρώτα €3 δισ. από την οικονομική βοήθεια της ΕΕ για το 2023 (tweet) (upd)

Σύμφωνα με ουκρανικό think tank, το συνολικό ποσό της δυτικής βοήθειας στο Κίεβο το 2023 μπορεί να φτάσει συνολικά τα 100 δισ. δολάρια

Μια πρώτη δόση 3 δισ. ευρώ έλαβε η Ουκρανία από το πακέτο της νέας οικονομικής βοήθειας ύψους 18 δισ. ευρώ που προβλέπεται να λάβει από την ΕΕ για το 2023, ανακοίνωσε σήμερα ο Πρόεδρος της χώρας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Η Ουκρανία έλαβε τα πρώτα 3 δισ. ευρώ από το νέο μακροοικονομικό πρόγραμμα των 18 δισ. ευρώ» στήριξης της ουκρανικής οικονομίας, ανέφερε ο Πρόεδρος της χώρας στο Twitter.

Επίσης, ευχαρίστησε την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και τους «27» για τη σταθερή υποστήριξή τους στο Κίεβο, όπως είπε, σχεδόν 11 μήνες μετά την έναρξη του πολέμου από τη Ρωσία.

Στα μέσα Δεκεμβρίου, η ΕΕ είχε ψηφίσει υπέρ αυτής της νέας οικονομικής βοήθειας προς την Ουκρανία, έπειτα από έντονες συζητήσεις μεταξύ των κρατών – μελών και σε λιγότερο από δύο μήνες μετά το αίτημα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 20-21 Οκτωβρίου 2022..

Πιο συγκεκριμένα, οι Ευρωπαίοι δεσμεύτηκαν να παρέχουν στην Ουκρανία 1,5 δισ. ευρώ κάθε μήνα στη διάρκεια του 2023, προκειμένου να χρηματοδοτήσει τις δημόσιες δαπάνες. Η υποστήριξη παίρνει τη μορφή δανείων με μηδενικό επιτόκιο για 35 χρόνια, με μια δυνατότητα να ακυρωθεί το χρέος.

Ωστόσο, η βοήθεια αυτή συνοδεύεται από ορισμένους όρους, τους οποίους έχουν θέσει οι Βρυξέλλες.

«Η ΕΕ χρειάζεται να είναι σίγουρη πως τα 18 δισ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν σωστά από την Ουκρανία», εξηγεί στον ουκρανικό ιστότοπο Eurointegration.com η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης, Όλγκα Στεφανίτσινα, διευκρινίζοντας πως μεταξύ αυτών των όρων περιλαμβάνονται κυρίως θέματα που συνδέονται με το κράτος Δικαίου και τη μάχη κατά της διαφθοράς.

Η ευρωπαϊκή βοήθεια θα συμβάλλει στο να επιπλεύσει ο ουκρανικός εθνικός προϋπολογισμός, με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι να εκτιμά ότι χρειάζονται 45 δισ. δολάρια για το 2023.

Σύμφωνα με το ουκρανικό κέντρο σκέψης Centre for Economic Strategy, το συνολικό ποσό της δυτικής βοήθειας (οικονομική, στρατιωτική, κτλ) στην Ουκρανία μπορεί να φτάσει συνολικά τα 100 δισ. δολάρια το 2023, εκ των οποίων πάνω από 40 δισ. μόνο για τις ένοπλες δυνάμεις της.

Αυξημένη ευελιξία και ευνοϊκοί όροι δανεισμού

Με την οικονομική στήριξη έως και 18 δισ. ευρώ για το 2023, η Ουκρανία θα είναι σε θέση να συνεχίσει να πληρώνει μισθούς και συντάξεις και να διατηρεί βασικές δημόσιες υπηρεσίες σε λειτουργία, όπως νοσοκομεία, σχολεία και στέγαση για άτομα που μετεγκαταστάθηκαν. Θα επιτρέψει επίσης στην Ουκρανία να διασφαλίσει τη μακροοικονομική σταθερότητα και να αποκαταστήσει κρίσιμες υποδομές που καταστράφηκαν από τη Ρωσία στον επιθετικό της πόλεμο, όπως ενεργειακές υποδομές, συστήματα ύδρευσης, δίκτυα μεταφορών, δρόμους και γέφυρες.

Ακόμη, το πακέτο οικονομικής στήριξης προσφέρει στην Ουκρανία αυξημένη ευελιξία και ευνοϊκούς όρους δανεισμού. Η Ουκρανία θα χρειαστεί να αποπληρώσει τα δάνεια με εξαιρετικά ευνοϊκούς όρους για έως και 35 χρόνια, αρχής γενομένης από το 2033. Σε μια περαιτέρω έκφραση αλληλεγγύης, η ΕΕ προσφέρθηκε επίσης να καλύψει το κόστος των επιτοκίων της Ουκρανίας, μέσω πρόσθετων πληρωμών από τα κράτη – μέλη από τον προϋπολογισμό της ΕΕ.

Τα κράτη – μέλη της ΕΕ και οι τρίτες χώρες θα μπορούν επίσης να συνεισφέρουν περαιτέρω κεφάλαια στο μέσο, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν ως επιχορηγήσεις, εάν το επιθυμούν. Στη συνέχεια, τα κεφάλαια θα διοχετευθούν μέσω του προϋπολογισμού της ΕΕ, επιτρέποντας στην Ουκρανία να λάβει τη στήριξη με συντονισμένο τρόπο.

Η χρηματοδότηση θα βοηθήσει την Ουκρανία να αντιμετωπίσει τις πιεστικές βραχυπρόθεσμες χρηματοδοτικές ανάγκες της και συνοδεύεται από μεταρρυθμίσεις, καθώς και από απαιτήσεις υποβολής εκθέσεων για να διασφαλιστεί η διαφανής και αποτελεσματική χρήση των κεφαλαίων. Αυτά ορίζονται σε Μνημόνιο Συνεννόησης μεταξύ της Ουκρανίας και της Επιτροπής, το οποίο τέθηκε σε ισχύ στις 16 Ιανουαρίου 2023.

Οι συμφωνημένοι όροι πολιτικής προσανατολίζονται στην ενίσχυση των θεσμών της Ουκρανίας και στην προετοιμασία του εδάφους για μια επιτυχημένη προσπάθεια ανασυγκρότησης, καθώς και στην υποστήριξη της Ουκρανίας στην ευρωπαϊκή της πορεία. Οι 20 στοχευμένοι όροι πολιτικής, που θεωρούνται ότι μπορούν να επιτευχθούν από την Ουκρανία και την Κομισιόν έως το τέλος του 2023, αφορούν σε τέσσερις τομείς πολιτικής: Μακροοικονομική σταθερότητα, διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και χρηστή διακυβέρνηση, κράτος Δικαίου και καταπολέμηση της διαφθοράς και ενέργεια.

Οι μελλοντικές πληρωμές προς την Ουκρανία, ύψους 1,5 δισ. ευρώ μηνιαίως, θα συνεχιστούν από τον Μάρτιο και θα εξαρτηθούν από την ικανοποιητική πρόοδο προς την εφαρμογή των συμφωνηθέντων όρων, καθώς και τη συνεχή συμμόρφωση με τις απαιτήσεις υποβολής εκθέσεων.

Για να εξασφαλίσει τα κεφάλαια για τα δάνεια, η Επιτροπή δανείζεται στις κεφαλαιαγορές στο πλαίσιο της ενοποιημένης προσέγγισης χρηματοδότησης. Σε αυτή τη βάση, η Κομισιόν -εξ ονόματος της ΕΕ- εκδίδει ομόλογα ΕΕ με ένα σήμα και όχι ομόλογα χωριστά για μεμονωμένα προγράμματα. Αυτό επιτρέπει στην ΕΕ να διαρθρώνει δάνεια με τρόπους που είναι ευκολότερο να διαχειριστεί η Ουκρανία και να διατηρεί το κόστος δανεισμού όσο το δυνατόν χαμηλότερο, προς όφελος επίσης της Ουκρανίας ως αποδέκτη των δανείων.

Για να εγγυηθεί αυτό το δάνειο για την Ουκρανία, η Επιτροπή χρησιμοποιεί το περιθώριο στον προϋπολογισμό της ΕΕ, με στοχευμένο τρόπο για την Ουκρανία. Το περιθώριο είναι η διαφορά μεταξύ του ανώτατου ορίου των ιδίων πόρων (δηλαδή του μέγιστου ποσού πόρων που η Επιτροπή μπορεί να ζητήσει από τα κράτη – μέλη να συνεισφέρουν σε ένα δεδομένο έτος) και των κεφαλαίων που πραγματικά χρειάζεται για να καλύψει τις δαπάνες που προβλέπονται από τον προϋπολογισμό.

Το περιθώριο, το οποίο χρησιμοποιείται ήδη για την εγγύηση του δανεισμού για προγράμματα οικονομικής βοήθειας προς τα κράτη – μέλη, θα εγγυηθεί στους επενδυτές ομολόγων ότι τα ποσά που δανείζονται στην ΕΕ για τη χρηματοδότηση ουκρανικών δανείων θα αποπληρωθούν υπό οποιεσδήποτε συνθήκες.

Η πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε: «Η υποστήριξη της Ουκρανίας στην κάλυψη των χρηματοδοτικών της αναγκών για την αντιμετώπιση της ρωσικής επιθετικότητας είναι τόσο κρίσιμη, όσο και επείγουσα. Η σημερινή εκταμίευση των πρώτων 3 δισ. ευρώ από τη μακροοικονομική στήριξη έως και 18 δισ. ευρώ που συμφωνήθηκε τον Δεκέμβριο δείχνει ότι η Κομισιόν ενεργεί με τη μέγιστη ταχύτητα και αποφασιστικότητα».

Συνολική βοήθεια έως και 49 δισ. ευρώ

Από την έναρξη του πολέμου, η συνολική βοήθεια της Ομάδας Ευρώπης που έχει δεσμευτεί στην Ουκρανία από την ΕΕ, τα κράτη – μέλη της ΕΕ και τα ευρωπαϊκά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, ανέρχεται σε έως και 49 δισ. ευρώ. Αυτή περιλαμβάνει:

Διαβάστε ακόμη

Goldman Sachs: Περιθώριο ανόδου 32% για τις ελληνικές τράπεζες – Οι παράγοντες των ισχυρών επιδόσεων

Νταβός: Απαισιόδοξοι οι CEO – Ζούμε τη χειρότερη στιγμή της τελευταίας δεκαετίας

Πούτιν: Πιθανή συρρίκνωση 2,5% στη ρωσική οικονομία το 2022 – Διαψεύδει τις προβλέψεις για μεγαλύτερη ύφεση

 

Exit mobile version