Εντείνεται ολοένα και περισσότερα η ανασφάλεια των νέων για τις επαγγελαμτικές τους προοπτικές, καθώς η έξαρση της πανδημίας του κορωνοϊού αποτέλεσε τροχοπέδη για το ξεκίνημα της καριέρας τους. «Ένιωσα τόσο φοβισμένη και τόσο ανήσυχη μη γνωρίζοντας πως μπορώ να προχωρήσω, ώστε να ξεκινήσω μια επιχείρηση εν μέσω πανδημίας»
Η παραπάνω δήλωση είναι μία από τις πολλές μαρτυρίες των νέων ανθρώπων, που ξεκινούν τώρα να χτίζουν το επαγγελματικό τους μέλλον αντιμέτωποι με τη μεγαλύτερη οικονομική κρίση από τη δεκαετία του 1930.
Η Τερέσα Κορμόνα, απόφοιτος σχεδίου μόδας στο Λονδίνο, βρέθηκε εκτός εργασίας στα τέλη του 2019 σε ηλικία μόλις 26 ετών και αποφάσισε να ξεκινήσει τη δική της σειρά ρούχων, σχεδιάζοντας την επιχειρηματική στρατηγική του brand της για τον Μάρτιο του 2020, όπου και θα έκανε την πρώτη της επίδειξη.
«Δεν είχα υπολογίσει πως όλη αυτή η κατάσταση θα επηρέαζε εμένα και όλο τον κόσμο» και συμπληρώνει «με την έναρξη της πανδημίας δεν ήμουν τότε σε θέση να προχωρήσω τα σχέδια μου, όλα πήγαν πίσω, απέκτησα ξαφνικά έγινα άγχος, καθώς βρέθηκαν στο μηδέν για άλλη μια φορά και δεν ήξερα ποιο ήταν το επόμενο βήμα».
Η έναρξη μιας επιχείρησης ή απλά η αναζήτηση μιας καριέρας, κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης είναι πάντα δύσκολη, αλλά το σοκ που προκλήθηκε από την έξαρση της πανδημίας «μούδιασε» τους νέους και τα σχέδια τους για το μέλλον.
Μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο, το ένα τρίτο των ατόμων ηλικίας μεταξύ 18 και 24 ετών έχουν χάσει τη δουλειά τους ή έχουν τεθεί σε καθεστώς προσωρινής οικονομικής στήριξης, χωρίς εγγύηση επιστροφής στην κανονική τους απασχόληση.
Αυτή η οικονομική ανασφάλεια επηρεάζει τους νέους σε όλο τον κόσμο. Στη ζώνη του ευρώ, η ανεργία των νέων αυξάνεται από τον Μάρτιο – όταν εφαρμόστηκαν για πρώτη φορά τα περιοριστικά μέτρα, με τις στατιστικές να δείχνουν ότι το 18,4% των ατόμων ηλικίας κάτω των 25 στην Ευρώπη είναι άνεργοι, έναντι 15,7% τον Φεβρουάριο.
Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, αυτό το ποσοστό ενισχύει τις ανισότητες εντός της ζώνης του ευρώ, με την ανεργία των νέων στην Ισπανία και την Ελλάδα να αγγίζει περίπου ποσοστό 40% .
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου πολλοί φοιτητές περνούν παραδοσιακά τα καλοκαίρια τους δουλεύοντας, υπήρχαν πολύ λιγότερες ευκαιρίες εργασίας την φετινή χρονιά, που σημαίνει ότι πάνω από 1,8 εκατ. λιγότερα άτομα ηλικίας μεταξύ 16 έως 24 ετών δεν βρήκαν κάποια μορφή απασχόλησης τον περασμένο Ιούλιο, αναφέρει το Γραφείου Στατιστικής Εργασίας των ΗΠΑ.
Υπάρχουν δύο κύριοι λόγοι για τους οποίους η κρίση ήταν τόσο δύσκολη για τους νέους: Τείνουν να εργάζονται σε κλάδους που επλήγησαν περισσότερο από την πανδημία, όπως ο τουρισμός και είναι συχνά σε προσωρινές συμβάσεις εργασίας, γεγονός που τους καθιστά πιο ευάλωτους σε απόλυση.
«Ανησυχούμε πάρα πολύ για αυτή την κατάσταση», δήλωσε η Γκίτα Γκόπιναθ, επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, στο CNBC σχετικά με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι νέοι και συμπλήρωσε ότι είναι «πολύ σημαντικό» οι κυβερνήσεις να παρέχουν δίκτυα κοινωνικής ασφάλισης, ώστε οι ευάλωτες ομάδες όπως οι νέοι να μην τίθενται εκτός ενός σταθερού εισοδήματος. Επίσης, καλές κυβερνητικές πολιτικές είναι η στοχοθετημένη πρόσληψη μέσω της επιδοτούμενης εργασίας και η εξασφάλιση συνεχούς πρόσβασης στη μάθηση για νέους που εξακολουθούν να εκπαιδεύονται.
Για την Καρμόνα, η λύση για την έναρξη της επιχείρησης πώλησης ενδυμάτων μέσω lockdown είναι το διαδίκτυο. Έμαθε πώς να φτιάξει τον δικό της ιστότοπο, να εδραιώσει την παρουσία της στο διαδίκτυο και κατάφερε να κυκλοφορήσει την πρώτη προσωπική της συλλογή το φθινόπωρο.
Υπάρχουν όμως και άλλες προκλήσεις που προκύπτουν από την πανδημία και δυσκολεύει το επαγγελματικό μέλλον των νέων, καθώς η μείωση των κοινωνικών επαφών έχει συρρικνώσει τις πλατφόρμες χρηματοδότησης, ενώ η αβεβαιότητα για το μέλλον προκαλεί έντονο άγχος και στρες.