Όταν η παγκόσμια οικονομία ξεπεράσει την πανδημία θα είναι εμφανώς αλλαγμένη και σίγουρα λιγότερο παγκοσμιοποιημένη.  Οι φωνές κατά της παγκοσμιοποίησης είχαν ενταθεί και πριν την εμφάνιση του νέου κορωνοϊού τα τελευταία χρόνια. Αλλά η νέα αυτή κρίση έρχεται να τους δώσει ακόμη περισσότερα στηρίγματα.

Κυβερνήσεις και επιχειρήσεις, ακόμη και εκείνες που έως πρόσφατα δήλωναν ένθερμοι υποστηρικτές του ελεύθερου εμπορίου, ορθώνουν τώρα εμπόδια στις εισαγωγές και επαναφέρουν γραμμές παραγωγής εντός συνόρων. Η τάση αυτή αλλάζει και τον παγκόσμιο εμπορικό χάρτη. Αυτό αναφέρει μεταξύ άλλων άρθρο της WSJ για τις μεγάλες αλλαγές που συντελούνται στο παγκόσμιο εμπόριο.

Στην μετά- Covid εποχή πολλές οικονομικές δραστηριότητες θα θεωρούνται ότι είναι άμεσα συνδεδεμένες με την εθνική ασφάλεια και επομένως θα επιδιώκεται σε αυτές αυτάρκεια και ανεξαρτησία της κάθε χώρας, ενώ θα υψώνονται τείχη σε επιχειρήσεις του εξωτερικού. Εάν οι κυβερνήσεις επιχειρήσουν να θωρακίσουν κρίσιμους τομείς των οικονομιών τους τότε είναι βέβαιο πως η ανάπτυξη του παγκόσμιου εμπορίου, αλλα και το παγκόσμιο ΑΕΠ θα επιβραδυνθούν. Το πλήγμα πιθανότατα θα είναι μεγαλύτερο για τις αναδυόμενες οικονομίες που ήταν οι μεγάλοι κερδισμένοι της παγκοσμιοποίησης και του ελεύθερου εμπορίου.

«Ο παγκόσμιος καπιταλισμός θα πρέπει να βρει μία νέα ισορροπία» επισημαίνει ο Πασκάλ Λαμί, πρώην γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου. «Θα αλλάξουν οι ισορροπίες ισχύος και θα αλλάξουν και οι παίχτες με την μεγαλύτερη ανθεκτικότητα» εξηγεί.