H ζήτηση για χρυσό άγγιξε επίπεδα ρεκόρ το 2023, καθώς οι επίμονες γεωπολιτικές εντάσεις και η αδυναμία της οικονομίας της Κίνας ώθησαν τους επενδυτές προς το ασφαλές περιουσιακό στοιχείο, αναφέρει σε έκθεσή του το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού (WGC).
Οι συνολικές συναλλαγές χρυσού ανήλθαν σε 4.899 τόνους πέρυσι σε σύγκριση με 4.741 τόνους το 2022, συμπεριλαμβανομένων των εξωχρηματιστηριακών συναλλαγών καθώς και των ροών αποθεμάτων που αντικατοπτρίζουν τις αλλαγές στα αποθέματα των αγορών εμπορευμάτων.
Σε αντίθεση με τις συναλλαγές που διεξάγονται από ένα χρηματιστήριο, οι εξωχρηματιστηριακές συναλλαγές πραγματοποιούνται απευθείας μεταξύ δύο πλευρών.
Οι μεγαλύτερες κινητήριες δυνάμεις της ζήτησης χρυσού το 2023 ήταν ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας και η σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς, καθώς και η επιβράδυνση της οικονομίας της Κίνας.
Τα τεκταινόμενα αυτά θα μπορούσαν να συνεχίσουν να ενισχύουν τις τιμές του μετάλλου και το 2024, όπως δήλωσε ο επικεφαλής του τομέα κεντρικών τραπεζών του WGC, Σαοκάι Φαν. Σημειωτέον πως οι αγορές των κεντρικών τραπεζών ξεπέρασαν τους 1.000 τόνους για δύο συνεχόμενα έτη.
«Το 2023 αποτέλεσε το δεύτερο υψηλότερο έτος στην ιστορία των αγορών χρυσού από τις κεντρικές τράπεζες, σε απόσταση αναπνοής από το υψηλό ρεκόρ του 2022», δήλωσε ο Φαν σε συνέντευξή του στο CNBC.
Σύμφωνα με την έκθεση του WGC, η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας (PBOC) ήταν ο μεγαλύτερος αγοραστής χρυσού με 225 τόνους πέρυσι, ανεβάζοντας το απόθεμά της σε 2.235 τόνους.
«Αν εσείς, ως καταναλωτής ή επενδυτής παρατηρήσετε πως η δική σας κεντρική τράπεζα αγοράζει μεγάλες ποσότητες χρυσού, είστε τουλάχιστον πιο ευαισθητοποιημένοι σχετικά με τον χρυσό . Ακόμα, ενδέχεται να επηρεαστείτε από το γεγονός ότι η κεντρική σας τράπεζα αγοράζει πολύ χρυσό και να θεωρήσετε το πολύτιμο μέταλλο ως λογική προσωπική επένδυση», δήλωσε ο Φαν χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας πως η κρίση της κινεζικής αγοράς ακινήτων έχει επίσης ωθήσει περισσότερους επενδυτές προς τον χρυσό.
Σημειωτέον πως η πάλαι ποτέ κραταιά China Evergrande, έλαβε διαταγή από δικαστήριο του Χονγκ Κονγκ να προχωρήσει σε εκκαθάριση αφού η εταιρεία απέτυχε να καταλήξει σε συμφωνία της τελευταίας στιγμής για αναδιάρθρωση.
Οι επενδύσεις της χώρας σε ράβδους και νομίσματα χρυσού αυξήθηκαν κατά 28% από το 2023 και ανήλθαν σε 280 τόνους πέρυσι.
«Οι Κινέζοι επενδυτές ανησυχούν για το μέλλον άλλων κατηγοριών περιουσιακών στοιχείων και στρέφονται στον χρυσό ως έναν τρόπο να προστατεύσουν τα επενδυτικά τους χαρτοφυλάκια», δήλωσε ο Φαν, προσθέτοντας πως «ο χρυσός τα πήγε πραγματικά πολύ καλά σε όρους ρενμίνμπι και πολύ καλά σε σύγκριση με άλλες κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων στην Κίνα».
Αγορές κοσμημάτων
Τα στοιχεία του Παγκόσμιου Συμβουλίου Χρυσού έδειξαν ότι η Κίνα εκθρόνισε την Ινδία ως τον μεγαλύτερο αγοραστή χρυσών κοσμημάτων στον κόσμο το 2023.
Οι Κινέζοι καταναλωτές αγόρασαν 603 τόνους χρυσών κοσμημάτων το 2023, αύξηση της τάξης του 10% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
Αυτό οφειλόταν σε μεγάλο βαθμό στην αύξηση των γάμων οι οποίοι είχαν αναβληθεί λόγω της πανδημίας, σημείωσε ο Φαν.
Ο ίδιος διευκρίνισε ότι οι αγορές χρυσού θα μπορούσαν να αυξηθούν περαιτέρω καθώς το «Έτος του Δράκου» είναι μια καλή χρονιά για την απόκτηση παιδιών. «Οι περισσότερες γεννήσεις θα προκαλέσουν γενικά θετικό αντίκτυπο στη ζήτηση χρυσού», δήλωσε ο Φαν, αλλά προειδοποίησε ότι η ζήτηση χρυσού στην Κίνα θα μπορούσε να μειωθεί μετά το α’ τρίμηνο του 2024.
Εκτός από την άνοδο των τιμών του χρυσού και την επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης, το τρέχον έτος προβλέπεται να είναι λιγότερο ευοίωνο για γάμους, αναφέρει η έκθεση της WGC.
Σύμφωνα, παράλληλα, με την ινδική παράδοση, το φετινό έτος θα συμπεριλαμβάνει μόλις 16 ευοίωνες ημερομηνίες γάμου κατά το α’ τρίμηνο, σε σύγκριση με τις περσινές 28.
Οι αγορές χρυσών κοσμημάτων μειώθηκαν κατά 6% το 2023 σε 562 τόνους από το προηγούμενο έτος λόγω της, ευαίσθητης στις τιμές, αγοράς της ασιατικής χώρας, δήλωσε ο Φαν.
Πληθωρισμός
Οι αγορές χρυσού φέτος είναι απίθανο να φτάσουν τα επίπεδα του 2023, αλλά η μείωση του πληθωρισμού θα μπορούσε να αποτρέψει μια δραματική μείωση της ζήτησης, υπογράμμισε η έρευνα του WGC.
«Εάν ο πληθωρισμός μειωθεί σημαντικά, οι καταναλωτές μπορεί να αρχίσουν να αισθάνονται πλουσιότεροι σε πραγματικούς όρους, γεγονός που θα μπορούσε να μετριάσει μέρος της πτώσης της ζήτησης», ανέφερε η έρευνα.
«Σε περιόδους επίμονου ισχυρού υπερπληθωρισμού, ο χρυσός τα πηγαίνει πολύ καλά. Παρ’ όλα αυτά, κατά τη διάρκεια περιόδων με μέτριο πληθωρισμό, η τιμή του πολύτιμου μετάλλου χαρακτηρίζεται από μεταβλητότητα, αφού ενδέχεται να καθορίζεται και από άλλους παράγοντες», συμπλήρωσε ο Φαν.
Διαβάστε ακόμη
JP Morgan: Γιατί έρχονται αναβαθμίσεις για την Εθνική Τράπεζα (πίνακας)
Μητσοτάκης: Απάντηση στην ακρίβεια οι αυξήσεις μισθών – Δεν θα δοθεί επίδομα Πάσχα (vids)
Γερμανία: Γιατί είναι «απρόθυμη» να επενδύσει στο εξωτερικό (γράφημα)