search icon

Διεθνή

Washington Post: Πώς η Big Tech επηρεάζει την ακαδημαϊκή έρευνα

Είναι ενδεικτικό ότι μόνο ο διευθύνων σύμβουλος της Meta, Μαρκ Ζούκερμπεργκ έχει δωρίσει χρήματα σε περισσότερες από 100 πανεπιστημιουπόλεις

Ραγδαία αύξηση παρουσιάζουν οι δωρεές τεχνολογικών κολοσσών σε πανεπιστήμια τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα να ενισχύεται και η επιρροή των εταιρειών αυτών στους ακαδημαϊκούς κύκλους που μελετούν κρίσιμα θέματα όπως η ηθική της τεχνητής νοημοσύνη, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σχολιάζει η Washington Post.

Είναι ενδεικτικό ότι μόνο ο διευθύνων σύμβουλος της Meta, Μαρκ Ζούκερμπεργκ έχει δωρίσει χρήματα σε περισσότερες από 100 πανεπιστημιουπόλεις, σύμφωνα με έρευνα του Tech Transparency Project, μιας μη κερδοσκοπικής ομάδας. Άλλες εταιρείες βοηθούν στη χρηματοδότηση ακαδημαϊκών κέντρων, μοιράζουν επιχορηγήσεις σε καθηγητές και συμμετέχουν σε συμβουλευτικές επιτροπές που προορίζονται για δωρητές, δήλωσαν οι ερευνητές μιλώντας στην αμερικανική εφημερίδα.

Η επιρροή της Σίλικον Βάλεϊ σε ακαδημαϊκούς κύκλους γίνεται ακόμα πιο εμφανής όταν στον τομέα της πληροφορικής.

Σύμφωνα με έγγραφο του 2021 από ερευνητές των πανεπιστημίων του Τορόντο και του Χάρβαρντ, οι περισσότεροι μόνιμοι καθηγητές πληροφορικής από κορυφαία αμερικανικά πανεπιστήμια, όπως του Στάνφορντ και του MIT, είχαν λάβει χρήματα από την τεχνολογική βιομηχανία.

Η χρηματοδότηση τεχνολογικών εταιρειών είναι ακόμα πιο έντονη όταν το αντικείμενο μελέτης έχει να κάνει με αμφιλεγόμενα θέματα. Για παράδειγμα, σύμφωνα με την έρευνα, από τους 33 καθηγητές των οποίων η χρηματοδότηση ήταν γνωστή και οι οποίοι έγραψαν για την ηθική της τεχνητής νοημοσύνης στα κορυφαία περιοδικά Nature και Science, όλοι εκτός από έναν είχαν λάβει επιχορηγήσεις από τους τεχνολογικούς κολοσσούς ή είχαν εργαστεί ως υπάλληλοί τους.

Οσον αφορά τις κοινωνιολογικές μελέτες, οι ακαδημαϊκοί χρειάζονται τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερο τις εταιρείες τεχνολογίας για την πρόσβαση στους μεγάλους όγκους δεδομένων που απαιτούνται για τη μελέτη της κοινωνικής συμπεριφοράς, συμπεριλαμβανομένης της εξάπλωσης της παραπληροφόρησης. Τόσο η Meta όσο και το X, έχουν μειώσει τη ροή αυτών των δεδομένων προς τους ερευνητές, απαιτώντας να υπάρξουν πρώτα ειδικές συμφωνίες για να αποκτήσουν πρόσβαση σε αυτές ή να πληρώσουν πολύ περισσότερα χρήματα.

Οι περισσότεροι ακαδημαϊκοί που ασχολούνται με την τεχνολογία λένε ότι το έργο τους δεν επηρεάζεται από τις εταιρείες, και ότι τα περιοδικά που δημοσιεύουν τις μελέτες τους έχουν κανόνες δεοντολογίας που έχουν σχεδιαστεί για να αποτρέπουν τις παρεμβάσεις. Ωστόσο, σε συνεντεύξεις τους, δεκάδες καθηγητές δήλωσαν ότι, ελέγχοντας τη χρηματοδότηση και την πρόσβαση στα δεδομένα, οι εταιρείες τεχνολογίας ασκούν «ήπια ισχύ», επιβραδύνοντας την έρευνα και προκαλώντας εντάσεις μεταξύ των ακαδημαϊκών και των ιδρυμάτων τους.

Στο μεταξύ, ενώ η Meta δεν αμφισβήτησε τις επιχορηγήσεις που έφερε στη δημοσιότητα η έρευνα του Transparency, ο εκπρόσωπος της εταιρείας, Ντέιβιντ Αρνολντ δήλωσε ότι οι δωρεές σε ακαδημαϊκά ιδρύματα αποσκοπούν στην «καλύτερη κατανόηση του αντίκτυπου των πλατφορμών μας» και ότι οι «αντι-τεχνολογικές οργανώσεις» που υποστηρίζουν το Transparency Project χρηματοδοτούν επίσης ακαδημαϊκή έρευνα.

«Φυσικά θέλουμε η έρευνα να είναι αυστηρή και αμερόληπτη. Θα ήταν λάθος μας να μην υποστηρίξουμε την ακαδημαϊκή έρευνα και, στην πραγματικότητα, οι εκκλήσεις για να την ενισχύσουμε, αυξάνονται», πρόσθεσε ο Αρνολντ.

Από την πλευρά του, ο Χάνι Φάριντ, καθηγητής πληροφορικής στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Μπέρκλεϊ εκτίμησε ότι οι τεχνολογικές εταιρείες «πληρώνουν για την έρευνα των ανθρώπων που είναι σε θέση να τους επικρίνουν». «Είναι αυτό που έκανε η βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου με την κλιματική αλλαγή και αυτό που έκαναν οι καπνοβιομηχανίες με την έρευνα για τα τσιγάρα», πρόσθεσε.

Διαβάστε ακόμη 

ΕΛΣΤΑΤ: Στο 3% «φρέναρε» ο πληθωρισμός τον Νοέμβριο – Αυξήσεις 9% στα τρόφιμα

Bank of America: Γιατί οι μετοχές θα… υποφέρουν το α’ τρίμηνο του 2024

Μίνι ασφαλιστικό νομοσχέδιο: Αλλαγές στο παρά πέντε – Τι αφορούν

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version