Πριν από μόλις έξι μήνες, οι τραπεζίτες της Wall Street ξόδευαν τα υπέργοκα μπόνους τους αγοράζοντας γιοτ, ακριβά δείπνα και πολυτελή αυτοκίνητα. Τώρα, αρκετοί εξ αυτών ελπίζουν πως δε θα απολυθούν.
«Όλοι ανησυχούν για την ύφεση», ανέφερε ο Brennan Hawken, αναλυτής της UBS, σε πρόσφατη συνέντευξή του στο Insider. «Εάν καταλήξουμε σε ένα επιδεινούμενο μακροοικονομικό περιβάλλον, πολλοί κολοσσοί των χρηματοοικονομικών θα προχωρήσουν σε απολύσεις».
Oι αγορές βρίσκονται αντιμέτωπες με μεταβλητότητα, οι κεφαλαιοποιήσεις των εταιρειών καταρρέουν, οι αρχικές δημόσιες προσφορές (ΙΡΟ) μειώνονται και η Wall Street ανησυχεί πως η εποχή των προσλήψεων έχει φτάσει στο τέλος της.
«Πάγωμα» προσλήψεων
Αρκετοί επαγγελματίες που εξειδικεύονται στην εύρεση θέσεων εργασίας για τα τραπεζικά στελέχη αυτά τονίζουν πως η συγκεκριμένη αγορά εργασίας αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα.
«Έχουμε παρατηρήσει σημαντική επιβράδυνση», τόνισε ο Kevin Mahoney της Bay Street Advisors, προσθέτοντας πως «αρκετοί από τους πελάτες μας έχουν προωθήσει “στρατηγικά πλάνα προσλήψεων” μέχρι το 2023, μειώνοντας τις διαθέσιμες θέσεις εργασίας που προσφέρουν».
Σε μερικές περιπτώσεις, αυτό σημαίνει πως οι τράπεζες ζητούν από στελέχη τους να «καλύψουν τα κενά εργασίας» και από νεότερους εργαζόμενους να «αυξήσουν την παραγωγικότητά τους», υπογράμμισε ο Mahoney.
Άλλες τράπεζες της Wall Street «παγώνουν» τις προσλήψεις, σύμφωνα με τη Natalie Machicao της Sheffield Haworth: «δεν μας έχουν πει πότε θα άρουν το “πάγωμα” αυτό. Μπορεί να διαρκέσει μέχρι το τέλος του έτους. Οι μόνες κινήσεις τους είναι ελάχιστες προσλήψεις σε ανώτατο, διοικητικό επίπεδο».
Το τέλος της «χρυσής εποχής»
O τομέας των επενδυτικών τραπεζών έχει πληγεί σημαντικά σε σχέση με τη «χρυσή εποχή» του 2021. Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι ανακοινωθείσες εξαγορές έχουν καταγράψει μείωση της τάξης του 24% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, σύμφωνα με τη Dealogic. Aκόμα χειρότερη είναι η κατάσταση στις κεφαλαιαγορές, όσον αφορά τις ΙΡΟ των ιδιωτικών και νεοφυών επιχειρήσεων.
Η προαναφερθείσα «χρυσή εποχή» του 2021 υποστηριζόταν από τη χαλαρή νομισματική πολιτική των χαμηλών επιτοκίων, των buyouts και της δραματικής αύξησης των «blank-check» εταιρειών οι οποίες είτε προχώρησαν σε αρχική δημόσια προσφορά είτε σε εξαγορές.
Το μέλλον της Wall Street, όμως, παραμένει άγνωστο, τη στιγμή που κολοσσοί όπως η Deutsche Bank προειδοποιούν για τη δημιουργία ύφεσης.
Απολύσεις στις Big Tech
Έχοντας αυξήσει τους εργαζόμενούς της κατά 50% η Snap, της δημοφιλούς εφαρμογής Snapchat, ανέφερε πρόσφατα πως θα προχωρήσει σε απολύσεις του 10% των εργαζομένων της. Σύμφωνα με εσωτερική εγκύκλιο της εταιρείας ο CEO, Evan Spiegel, έριξε το φταίξιμο «στην αύξηση του πληθωρισμού και των επιτοκίων, των προβλημάτων στην αγορά εργασίας και την εφοδιαστική αλυσίδα αλλά και στη γεωπολιτική κρίση που προκλήθηκε λόγω του πολέμου στην Ουκρανία».
Η Meta πρόσφατα ανακοίνωσε πως η εταιρεία θα επιβάλλει μορατόριουμ στις προσλήψεις τόσο των μηχανικών όσο και των λοιπών τομέων της εταιρείας.
Σύμφωνα με τον CEO της Uber, Dara Khosrowshahi, η εταιρεία «θεωρεί την πρόσληψη ως προνόμιο και θα προχωρήσει σε μείωση των λειτουργικών εξόδων ορισμένων τομέων όπως το μάρκετινγκ».
Ανησυχία στη Wall Street
Η αρνητική τάση της οικονομίας απασχολεί και τους κολοσσούς της Wall Street.
Ο CEO της Goldman Sachs, David Solomon, ανέφερε πρόσφατα πως η οικονομία πρόκειται σύντομα να βρεθεί αντιμέτωπη με ύφεση. Πολλοί τραπεζίτες σε αμερικανικές τράπεζες ανέφεραν στο Business Insider πως δεν είναι σίγουροι ούτε για τα μπόνους τους, ούτε για τις θέσεις τους αυτές καθεαυτές.
Όσο για τους απόφοιτους πανεπιστημίων οι οποίοι προσπαθούν να εισέλθουν στην αγορά εργασίας αυτή, τα προβλήματα προφανώς αυξάνουν και το άγχος τους ως προς τις πιθανότητες εύρεσης απασχόλησης.
Ο Steve Sibley, καθηγητής οικονομικών στο Kelley School of Business του Indiana University, ανέφερε στο Insider πως ένας εκ των πρόσφατων αποφοίτων του που κατάφερε να βρει θέση εργασίας πέρυσι ανησυχεί πως οι νέοι απόφοιτοι δε θα είναι τόσο τυχεροί, ακόμα και σε ό,τι αφορά τις διαθέσιμες θέσεις για πρακτική.
Κεφαλαιαγορές
Ο τομέας των κεφαλαιαγορών και συγκεκριμένα των equity capital markets (ECM), ο οποίος ιστορικά βοηθά στις ΙΡΟ: «φαίνεται πως πρόκειται να αντιμετωπίσει σημαντικά προβλήματα. Έχω ακούσει πως αρκετές τράπεζες θα προχωρήσουν σε απολύσεις ειδικών τους στη συγκεκριμένη αγορά, ενώ τα μπόνους θα μειωθούν δραματικα», ανέφερε η Machicao.
To φαινόμενο αυτό οφείλεται στο φόβο που επιδεικνύουν πολλές νεοφυείς και ιδιωτικές επιχειρήσεις όσον αφορά την αρχική δημόσια προσφορά εν μέσω ενός τόσο αρνητικού μακροοικονομικού περιβάλλοντος και της μεταβλητότητας της αγοράς.
Παράλληλα, ο ρυθμός των ΙΡΟs έχει καταρρεύσει σε παγκόσμιο επίπεδο. Σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv, από τον Ιανουάριο μέχρι το Μάιο του 2021, έλαβαν χώρα 818 ΙΡΟ με επενδύσεις $167 δισ. Κατά την ίδια περίοδο του 2022, η Refinitiv κατέγραψε 451 ΙΡΟ με μόλις $59 δισ. επενδύσεων, μείωση της τάξης του 65%.
«Αρκετοί τομείς της εταιρείας μας αντιμετωπίζουν προβλήματα φέτος, όπως αυτός των ECM όπου οι επιλογές ήταν περιορισμένες κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου», ανέφερε πρόσφατα ο Solomon. Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσίευση του Bloomberg, η UBS απέλυσε μερικούς από τους ειδικευόμενους σε ECM τραπεζίτες της στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, λόγω μείωσης των εσόδων της.
Αντίθετη είναι η τάση στον τομέα M&A (συγχωνεύσεις και εξαγορές). Σύμφωνα με τον Kevin Brunner, του τομέα M&A της BofA «το 2022 θα αποτελέσει ένα εξαιρετικό έτος για τον τομέα μας. Η συγκεκριμένη αγορά βρίσκεται κοντά στα προ-πανδημικά επίπεδα ενώ υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον».
Διαπραγματευτική δύναμη
Την ίδια στιγμή, οι επίδοξοι εργαζόμενοι της Wall Street φαίνεται πως υιοθετούν ορισμένα μέτρα προστασίας, όπως τη διαπραγμάτευση καλύτερων μισθών.
Η Jeanne Branthover, ανώτατο στέλεχος της DHR International ανέφερε στο Insider πως παρατήρησε πως οι νέοι επαγγελματίες ζητούν αυξημένο μισθό και μικρότερα μετοχικά πακέτα (μετοχές ή options), αφού «δε θέλουν να ρισκάρουν».
Η κίνηση αυτή των επίδοξων τραπεζιτών οφείλεται στο γεγονός πως η αξία των τραπεζικών μετοχών έχει καταγράψει πτώση το τελευταίο έτος. Η μετοχή της JPMorgan έχει καταγράψει πτώση κατά 23% σε ετήσιο επίπεδο, της Goldman Sachs κατά 15% και της BofA κατά 17%.
Το μόνο σίγουρο είναι πως μέρος της διαπραγματευτικής δύναμης το οποίο τα τελευταία χρόνια είχε περάσει στους εργαζόμενους, θα επιστρέψει στα «χέρια» των εργοδοτών της Wall Street.
Σύμφωνα με τον Hawken «όταν βρισκόμαστε σε ύφεση, κανείς δεν ανησυχεί για το εάν η θέση του δεν είναι καλή. Οι περισσότεροι είναι ευχαριστημένοι που έχουν δουλειά και συνεχίζουν να εργάζονται».
Διαβάστε επίσης:
Δημοσκόπηση: Πόσο άλλαξε η γνώμη των πολιτών για τη Ρωσία – Τι πιστεύουν οι Έλληνες
Κρίσιμη Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής των 27 με το βλέμμα στην Ουκρανία