Ο Σερ Μαρκ Τζόουνς ψηφίστηκε ομόφωνα από το Διοικητικό συμβούλιο του Βρετανικού Μουσείου ως ο νέος προσωρινός διευθυντής του. Έχει διατελέσει διευθυντής του Μουσείου Victoria & Albert και έχει υποστηρίξει ανοιχτά την κοινή χρήση των Γλυπτών του Παρθενώνα με την Ελλάδα.
«Είμαι στην ευχάριστη θέση να επιβεβαιώσω ότι ο Σερ Μαρκ Τζόουνς έλαβε την ομόφωνη έγκριση του Διοικητικού Συμβουλίου για να γίνει ο Προσωρινός Διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου. Ο Mark είναι ένας από τους πιο έμπειρους και σεβαστούς ηγέτες μουσείων στον κόσμο και θα προσφέρει την ηγεσία και το κράτημα που χρειάζεται το Μουσείο αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου Τζορτζ Όσμπορν, σύμφωνα με το ertnews.gr.
Προτεραιότητες του Τζόουνς θα είναι η επιτάχυνση της καταλογογράφησης των αντικειμένων που όπως αποκαλύφθηκε δεν είναι καταγεγραμμένα, «να βελτιώσει την ασφάλεια» του Μουσείου αλλά και να αποκαταστήσει το κύρος του Μουσείου που έχει πληγεί από την αποκάλυψη της μεγαλύτερης κλοπής που έχει συμβεί ποτέ στην ιστορία του.
Ο κ. Όσμπορν ανακοίνωσε ότι μεταξύ των ευθυνών του βρουν προσωρινού διευθυντή θα είναι και η επίβλεψη των εργασιών ανακαίνισης.
Tην περίοδο που βρισκόταν στη διεύθυνση του μουσείου V&A, ο Τζόουνς είχε υποστηρίξει, σύμφωνα με το ertnews.gr, ότι η Βρετανία και η Ελλάδα θα πρέπει να μοιράζονται τα γλυπτά του Παρθενώνα.
«Πρέπει να υπάρχει πιθανότητα ότι κάτι θα μπορούσε τώρα να λειτουργήσει για όλα τα μέρη», είπε ο Τζόουνς στον Observer το 2002. «Δεν μπορώ να πω σε άλλο μουσείο πώς να συμπεριφερθεί σε αυτό, αλλά πιστεύω ότι είναι δυνατό να αναπτυχθούν συνεργασίες. Μπορεί να είναι καλό να εμφανίζονται αντικείμενα σε διαφορετικά σημεία.
«Όπου υπάρχει μια ισχυρή πεποίθηση, υπάρχει και μια ευκαιρία, εάν μπορεί να αναγνωριστεί. Δεν πρόκειται απαραίτητα για περίπτωση μεταβίβασης ιδιοκτησίας ή επιστροφής των μαρμάρων οριστικά, αλλά όταν οι άνθρωποι πιστεύουν ότι τα πράγματα είναι πραγματικά σημαντικά, όπως κάνουν οι Έλληνες και το Βρετανικό Μουσείο σε αυτήν την περίπτωση, αυτό είναι πραγματικά καλό. Η απάθεια είναι ο μεγάλος εχθρός μας» ανέφερε τότε στη δήλωση του ο Τζόουνς.
Αυτές οι απόψεις ταιριάζουν πολύ με εκείνες που έχει εκφράσει ο ίδιος ο κ. Όσμπορν, ο οποίος συνομιλούσε με τον Έλληνα πρωθυπουργό, για μια «σύμπραξη για τον Παρθενώνα» που θα μπορούσε να δει μερικά από τα γλυπτά που εκτίθενται στην Αθήνα, στο Βρετανικό Μουσείο ώστε τα Γκυπτα του Παρθενώνα αντίστοιχα να βρεθούν στο Μουσείο της Ακρόπολης.
Δημοσιεύματα του βρετανικού Τύπου έχουν αφήσει υπόνοιες ότι ο Όσμπορν και ο πρώην διευθυντής που παραιτήθηκε υπό το βάρος του σκανδάλου των κλοπών από το μουσείο, Χάρτγουϊκ Φισερ, δεν συμφωνούσαν για μια συμφωνία για τα Γλυπτά.
Διαβάστε ακόμη
Ακίνητα: Μεγάλο ενδιαφέρον για αγορές σε Αθήνα και δημοφιλή νησιά
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ