search icon

Διεθνή

Βρετανία: Σάλος για το ράλι τιμών στα εισιτήρια των Oasis – Κυβερνητική παρέμβαση και διεξαγωγή έρευνας

Η αμερικανική πλατφόρμα Ticketmaster εφάρμοσε το σύστημα της δυναμικής τιμολόγησης για τη διάθεση των εισιτηρίων των 17 συναυλιών του συγκροτήματος, το 2025, με αποτέλεσμα οι τιμές να πολλαπλασιαστούν σε λίγες ώρες - Παρά τις καταγγελίες, τα εισιτήρια ξεπούλησαν

Σε πολιτικό ζήτημα που υποχρέωσε και την βρετανική κυβέρνηση να παρέμβει εξελίχτηκε η δημόσια κατακραυγή που ξέσπασε για τις τιμές των εισιτηρίων του εμβληματικού συγκροτήματος των Oasis που πολλαπλασιάστηκαν μέσα σε λίγες ώρες λόγω της εφαρμογής του λεγόμενου συστήματος της δυναμικής τιμολόγησης.

Μάλιστα η βρετανική κυβέρνηση «άνοιξε» επίσημη έρευνα για πιθανή αισχροκέρδεια εις βάρος της αμερικανικής πλατφόρμας Ticketmaster που διαχειρίζεται τη διάθεση των εισιτηρίων.

Η είδηση για την ολιγοήμερη επανασύνδεση των Oasis για 17 όλες κι όλες συναυλίες στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία, την ερχόμενη χρονιά, είχε πυροδοτήσει τεράστιο ενθουσιασμό στους πολυάριθμους φαν του συγκροτήματος διεθνώς.

Έτσι, όταν η διάθεση των εισιτηρίων ξεκίνησε από το Σάββατο η ζήτηση ήταν τεράστια.

Το πρόβλημα ξεκίνησε όταν οι φανς, μετά από ώρες αναμονής στις διαδικτυακές ουρές της πλατφόρμας, διαπίστωσαν πως οι τιμές ανέβαιναν συνεχώς, ακόμη και ανά πέντε λεπτά. Έτσι, ενώ οι τιμές ξεκίνησαν από περίπου 150 στερλίνες, σε λίγες ώρες είχαν ξεπεράσει τις 350 στερλίνες.

Η «δυναμική τιμολόγηση» που αφορά την αναπροσαρμογή των τιμών με βάση τη ζήτηση, αποτελεί πάγια τακτική των εταιρειών πώλησης εισιτηρίων στις ΗΠΑ, όμως υιοθετήθηκε πρόσφατα στη Βρετανία.

Ο σάλος που ξέσπασε προκάλεσε αντιδράσεις από βουλευτές και οργανώσεις καταναλωτών με αποτέλεσμα οι αρχές να αναγκαστούν να παρέμβουν για τη διεξαγωγή έρευνας για πιθανή παραβίαση των καταναλωτικών κανόνων.

Αναλόγως τόσο η αρμόδια αρχή ανταγωνισμού, η Competition and Markets Authority, κλήθηκε να πάρει θέση και να μελετήσει αν ο τρόπος που λειτούργησε η πλατφόρμα ήταν νόμιμος όσο και η ρυθμιστική αρχή διαφημίσεων, η Advertising Standards Authority, που από την πλευρά της έγινε αποδέκτης καταγγελιών για παραπλανητική διαφήμιση για τις τιμές των συναυλιών.

Πάντως, η υπόθεση θα έχει και ουσιαστική συνέχεια, καθώς φαίνεται πως λειτούργησε σαν αφορμή ώστε το ζήτημα της δυναμικής τιμολόγησης να ενταχθεί στη δρομολογούμενη αναθεώρηση από τη νέα κυβέρνηση των Εργατικών του συστήματος που αφορά πωλήσεις και επανα-πωλήσεις εισιτηρίων κάθε είδους από διάφορες πλατφόρμες, δεδομένου πως συχνά-πυκνά λειτουργούν εις βάρος των καταναλωτών πυροδοτώντας ράλι των τιμών.

Σημειωτέον πως το θέμα απασχόλησε και τις αρχές στη γειτονική Ιρλανδία, με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης να κάνει λόγο για σοκαριστικές τιμές σαν αποτέλεσμα των πρακτικών της πλατφόρμας. Κλήθηκε δε, η αρμόδια αρχή προστασίας των καταναλωτών να ερευνήσει άμεσα τις καταγγελίες και να ερευνήσει την λήψη μέτρων.

Πάντως, σύμφωνα με δημοσιεύματα, η εταιρεία δεν έδειξε καμία διάθεση απολογίας επιμένοντας πως το σύστημα της δυναμικής τιμολόγησης θα γίνεται όλο και πιο συχνό φαινόμενο και στις αγορές της Ευρώπης.

Εξάλλου, παρά τις διαμαρτυρίες, τα εισιτήρια πουλήθηκαν στο σύνολο τους σαν… ζεστό ψωμί με όλες τις συναυλίες να είναι πλέον sold out.

Διαβάστε ακόμη

Έκλεισε η συμφωνία για το καλώδιο Κρήτης – Κύπρου και αποφεύγεται το αδιέξοδο

Kρίσιμος Σεπτέμβριος για την Wall Street: Πώς η αγορά εργασίας θα καθορίσει τον ρυθμό της Fed

Διόδια: Πόσο θα κοστίζουν σε σταθμούς της Πελασγίας από 1/10/2024 (πίνακες)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version