Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ο κορυφαίος τεχνολογικός προορισμός στην Ευρώπη, με τις βρετανικές νεοφυείς επιχειρήσεις να συγκεντρώνουν 21,3 δισεκατομμύρια δολάρια το 2023, σύμφωνα με την έκθεση της Dealroom και της HSBC Innovation Banking. Η χώρα αν και κατατάσσεται πρώτη στην Ευρώπη στη χρηματοδότηση τεχνολογικών επιχειρήσεων (ακολουθεί η Γαλλία με 9,2 δισεκατομμύρια δολάρια), αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις που μπορεί να απειλήσουν την πρωτοκαθεδρία της.

Από τα μέσα της δεκαετίας του 2010, το Λονδίνο αναδείχθηκε ως παγκόσμιος ηγέτης στον τομέα της χρηματοοικονομικής τεχνολογίας (fintech), χάρη στη σημασία της πόλης για την παγκόσμια αγορά χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών. Έκτοτε, σημαντικές εταιρείες σε τομείς, όπως η παράδοση τροφίμων και η κυβερνοασφάλεια έχουν αναπτυχθεί εξίσου. Δύο από τις πιο γνωστές βρετανικές τεχνολογικές εταιρείες, η Arm και η DeepMind, ανήκουν πλέον σε ξένες ιδιοκτησίες.

Στο τελευταίο επεισόδιο του podcast «Beyond the Valley» του CNBC Tech, οι παρουσιαστές Tom Chitty και Arjun Kharpal εξετάζουν το ζήτημα αυτό με τη βοήθεια του ειδικού καλεσμένου τους, Sanjot Malhi, εταίρου στο venture capital fund Northzone. Μαζί, αναλύουν τις επιτυχίες, τις προκλήσεις και τις μελλοντικές προοπτικές του Ηνωμένου Βασιλείου ως τεχνολογικού κόμβου.

Πράγματι, το εξαιρετικό οικοσύστημα νεοφυών επιχειρήσεων, τα κορυφαία πανεπιστήμια και οι διεθνείς επενδυτές έχουν καταστήσει το Ηνωμένο Βασίλειο σημαντικό τεχνολογικό κόμβο. Ωστόσο, το καθεστώς αυτό μπορεί να απειλείται λόγω της εξόδου της χώρας από την ΕΕ το 2020 και του χαμηλού αριθμού εισηγμένων τεχνολογικών εταιρειών στο χρηματιστήριο. Στο μεταξύ, άλλες ευρωπαϊκές χώρες, κυρίως η Γαλλία, προσπαθούν να καταλάβουν την πρωτοκαθεδρία στην τεχνολογία.

Οι σημαντικότερες προκλήσεις

Η σημαντικότερη πρόκληση που αντιμετωπίζει το Ηνωμένο Βασίλειο είναι η έξοδος από την ΕΕ, η οποία πραγματοποιήθηκε επίσημα το 2020. Ο Sanjot Malhi, επισημαίνει ότι η χρηματοδότηση επιχειρηματικών συμμετοχών στο Ηνωμένο Βασίλειο ήταν περίπου 22-23 δισεκατομμύρια δολάρια το 2023, ενώ οι επόμενες τρεις χώρες στην Ευρώπη (Γερμανία, Γαλλία και Σουηδία) συγκέντρωσαν συνολικά περίπου το ίδιο ποσό.

Παρά τη σημαντική χρηματοδότηση, το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να αντιμετωπίσει τις συνέπειες του Brexit, που περιλαμβάνουν τη μείωση της πρόσβασης σε ευρωπαϊκές αγορές και την αβεβαιότητα που δημιουργεί για τις επιχειρήσεις. Εν τω μεταξύ, άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γαλλία, καταβάλλουν σημαντικές προσπάθειες για να ανταγωνιστούν το Ηνωμένο Βασίλειο, καθιστώντας την τεχνολογική σκηνή της Ευρώπης ακόμα πιο ανταγωνιστική.

Τι συμβαίνει σε παγκόσμιο επίπεδο

Παρά το γεγονός, ότι το Ηνωμένο Βασίλειο κατατάσσεται πρώτο στην Ευρώπη στη χρηματοδότηση τεχνολογικών επιχειρήσεων, δεν κατέχει την ίδια θέση παγκοσμίως. Ο Sanjot Malhi σημειώνει, ότι οι κορυφαίοι παγκόσμιοι τεχνολογικοί κόμβοι, όπως το Σαν Φρανσίσκο και το Πεκίνο, διαθέτουν περισσότερους μονόκερους (εταιρείες με αξία πάνω από 1 δισεκατομμύριο δολάρια). Σημειώνεται, ότι η Ευρώπη έχει περίπου 160 μονόκερους, το Ηνωμένο Βασίλειο φιλοξενεί περίπου 50-60 από αυτούς.

Αν και το Ηνωμένο Βασίλειο δεν είναι ο μεγαλύτερος τεχνολογικός κόμβος παγκοσμίως, η θέση του δεν είναι αμελητέα. Η χώρα διαθέτει σημαντικά κεφάλαια και υψηλής ποιότητας ιδρυτές, ενώ οι τεχνολογικές εταιρείες της δείχνουν θετικά αποτελέσματα και αναπτύσσονται προς τη σωστή κατεύθυνση. Οι τεχνολογικοί κόμβοι τείνουν να αναπτύσσονται γύρω από τους τομείς στους οποίους έχουν ήδη κατεστημένα πλεονεκτήματα. Το Λονδίνο, για παράδειγμα, λόγω της ιστορικής σημασίας του στις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, έγινε ηγέτης στον τομέα του fintech.

Η εξέλιξη αυτή δεν είναι τυχαία. Όταν οι πρώτες μεγάλες εταιρείες, όπως η Klarna και η Monzo, κατάφεραν να σημειώσουν επιτυχία, δημιούργησαν μια δεύτερη γενιά επιχειρηματιών που έχουν αναπτυχθεί σε αυτά τα τεχνολογικά περιβάλλοντα και επιλύουν νέα, πιο περίπλοκα τεχνολογικά προβλήματα. Αυτή η συνεχής ανακύκλωση της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας δημιουργεί ένα δυναμικό και αναπτυσσόμενο οικοσύστημα.

Θέματα επενδυτικού ενδιαφέροντος

Ο Malhi τονίζει, ότι οι επενδύσεις πρέπει να επικεντρώνονται στην επίλυση πραγματικών προβλημάτων, με την τεχνητή νοημοσύνη (AI) να αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες τάσεις, αλλά μόνο όταν έχει πρακτική εφαρμογή. Η AI για χάρη της AI δεν είναι ενδιαφέρουσα, όπως σημειώνει χαρακτηριστικά.

Στη συζήτηση για τις ρυθμιστικές προκλήσεις, ο Malhi υπογραμμίζει επίσης, τη σημασία ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος για την καινοτομία, χωρίς υπερβολική παρέμβαση από την κυβέρνηση. Θεωρεί, ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να προστατεύουν το κοινό μέσω της ρύθμισης, αλλά να μην παρεμβαίνουν υπερβολικά, ώστε να μην περιορίζουν την καινοτομία. Οι σαφείς νόμοι για την πτώχευση και η μείωση των εμποδίων για την ίδρυση νέων επιχειρήσεων είναι κρίσιμα στοιχεία για τη δημιουργία ενός ενάρετου κύκλου επιχειρηματικότητας.

Μελλοντικές προοπτικές

Η πρόσφατη IPO της Raspberry Pi στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, αν και δεν φτάνει το ένα δισεκατομμύριο δολάρια, ήταν σημαντική για το Λονδίνο, που είχε έλλειψη από δημόσιες εγγραφές. Το γεγονός ότι η Raspberry Pi συγκέντρωσε 953,7 εκατομμύρια λίρες το 2023, μειωμένο κατά 40% σε σχέση με το 2022, αποδεικνύει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα στην προσέλκυση επενδύσεων.

Η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν τη δυνατότητα να πρωτοπορήσουν σε διάφορους τομείς, αλλά χρειάζεται προσεκτική διαχείριση και υποστήριξη από τις κυβερνήσεις τους. Η δημιουργία ενός βιώσιμου τεχνολογικού οικοσυστήματος απαιτεί συνεργασία και στρατηγική προσέγγιση, με στόχο την ανεξαρτησία από την πολιτική επιρροή και την προώθηση της καινοτομίας.

Διαβάστε ακόμη:

Folli Follie: Ένοχοι Δημήτρης, Τζώρτζης και Καίτη Κουτσολιούτσου για σειρά κακουργημάτων – Αύριο οι ποινές (upd)

Public Group: Στα €20 εκατ. η επαναλαμβανόμενη λειτουργική κερδοφορία το 2023 – Ξεπέρασε τα €500 εκατ. πωλήσεις

H ΔΕΗ μπαίνει και στη λιανική με οπτική ίνα – Ανατροπές στην τηλεπικοινωνιακή αγορά

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ